Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дзаноти на един от видеозаписите, направени от отвлеклите го. СНИМКА Youtube
Дзаноти на един от видеозаписите, направени от отвлеклите го. СНИМКА Youtube

Италианецът Серджо Дзаноти, който на 5 април се върна в Рим след тригодишно пленничество в Сирия, каза пред следователите, че заминал, за да си набави антични иракски динари. След това щял да ги продаде на български клиенти, съобщи в.“ Кориере дела сера“.

“Бях безработен и имах нужда от пари. Разбрах от мои приятели от Бреша, че има българи, които са заинтересовани да купят aнтични иракски динари. С един милион динара щях да спечеля между 12 000 и 15 000 евро“. Така разказа пред италианските следователи произхождащият от Бреша 59-годишен Дзаноти, който през изминалите три години беше пленник на банда фундаменталисти, близки до Ал Кайда, в зоната на Алепо, Сирия. Според него той бил местен поне десетина пъти, но се отнасяли с него добре.

Дзаноти разказа пред следователите, че след като пред него се появила възможността да спечели от българските клиенти на антични динари, взел самолет за Истанбул и на 15 април 2016 г. отишъл в Хатай с такси (на границата със Сирия – бел.а.). Според него таксиметровият шофьор явно го продал, защото колата била спряна два пъти от въоръжени мъже, които го упоили с дрога и го отвлекли. Когато се събудил, се намирал в къща в зоната на Алепо. Дзаноти разказва, че го надзиравали все млади хора с качулки, които му давали да яде един път на ден и да се движи.

Според „Кориере дела сера” следователите смятат, че има много неясноти и тъмни пунктове в разказите на Дзаноти. Сред тях е и фактът с видеозаписите на италианеца, пратени по интернет и публикувани във фейсбук с искането италианското правителство да се намеси, преди да бъде убит. В първото видео, разпространено седем месеца след отвличането, Дзаноти се намирал в маслинова гора, а във второто – в стая. Според анализите на експертите става въпрос за неавтентични снимки, защото много вероятно са били направени на места, които не са в Сирия. Дължината на брадата и на косите на Дзаноти също не съответствали на периода от време. Самият Дзаноти казва, че при два или три случая го карали да се снима в един и същи момент в различни обстановки и облекло.

Дзаноти се върна със самолет в Италия на 5 април вечерта, след като ден по-рано съобщението за това беше дадено от премиера Джузепе Конте. Пленничеството се следеше плътно от италианските тайни служби, въпреки че остана извън вниманието на медиите през изминалите години. Веднага след пристигането си в Рим, Дзаноти беше разпитан от магистратите, които разследват отвличане с цел тероризъм.