Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Благодарение на него 475 мафиоти от Коза Ностра са арестувани, 360 от тях получават присъди

Става защитен свидетел и се подлага на пластична операция

Укрива се в Швейцария, Мексико, Канада и САЩ

Точно 475 мафиоти от горните етажи на няколко фамилии от Коза Ностра са арестувани. 360 от тях получават присъди. Магистратите в Италия им дават общо 2600 години затвор. Първият голям удар, който властта осъществява срещу престъпния свят в страната, е направен през 1984 г. Наричат го "Процесът на века".

И ако Сетимо Минео, Вито Биджоне и Бернардо Провенцано записват имената си в италианската криминална история като босовете, които не нарушиха мълчанието си, когато чуха, че ще лежат доживот, Томазо Бушета никога не успя да се похвали с подобно нещо. Той се превърна в първия дон на сицилианската мафия Коза Ностра, който пренебрегна престъпния закон "Омерта" - мълчи или умри, решавайки да спаси себе си, като предаде своите.

"След този разпит Вие ще станете звезда. Но да знаете, че не един човек ще опита да Ви унищожи физически и професионално. Днес Вие ще научите неща, с които ще откриете нова сметка с Коза Ностра, но запомнете, че мафията ще я плати само и единствено с Вашата смърт. Сигурни ли сте, че започваме разпита?"

Това са думите, които Томазо казва в полицейското управление на Рим на 16 юли 1984 година пред италианския следовател Джовани Фалконе. Минути по-късно вече обяснява с имена, дати и места как точно се е изградила йерархията в Коза Ностра. Няколко часа разговор са достатъчни, за да бъде проведена месеци по-късно най-голямата полицейска акция в Сицилия дотогава. За първи път е нарушено примирието между мафията и властта, което се основава на подкупи и заплахи. Джовани Фалконе успява да атакува неразбиваемата организация, въвеждайки промени в правораздавателните закони на Италия. Структурите на Коза Ностра започват да се разклащат. 

Кой обаче е Бушета - първият разкаял се дон на престъпната организация, четете в печатното издание на "168 часа".