Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сър Алекс манипулираше играчите, съдиите и журналистите, но всички плакаха за него, когато се бореше за живота си в болницата

Гениален, легендарен, космически – изберете си което искате от тези определения и го сложете до името на Алекс Фъргюсън. Всяко едно ще му пасне като ушит по поръчка костюм. Сега е лесно да се измислят по-силни и по-силни хвалебствия по адрес на великия шотландец. Той отдавна е напуснал рамките на футболния терен, за да се превърне в институция, с която се съобразяват политически лидери, музикални кумири, религиозни водачи. Благодарение на него „Манчестър Юнайтед“ е най-скъпия футболен клуб в света. И ако сте фенове на максимата, че парите не са всичко на този свят, то легендарният шотландец има неизмерима заслуга за културния, духовния и социален просперитет на няколко поколения британци, а и не само поданици на Кралицата.

Не, в никакъв случай това твърдение не е пресилено. С великите си футболни дела легендарният шотландец дари с незабравими емоции бащи, синове, майки и дядовци, направи ги по-добри хора, възпита у тях гордост и желание да творят един по-добър свят. Защото само най-големите лаици смятат футбола за проста игра с една сюрия безмозъчни момчетии, които търчат по топката. Най-популярният спорт е космически изживявания, вековни традиции и бизнес за милиарди. Сър Алекс беше човекът, който с диригентската си палка превърна цялото това шоу във вълшебство, което носеше светлина и гонеше мрака.

Сега наистина е лесно да бъде хвален гениалният треньор. Обаче! Знаете ли кой е виновникът за неговото изкатерване от пълния провал до неповторимия успех. Огромният му талант ли? Или може би прословутата му компютърна точност при взимането на решения по време на мач? Те имат пръст в създаването на крайния образ, но виновникът за всички бъдещи триумфи на шотландеца се казва Марк Робинс.

Най-запалените фенове на „Манчестър Юнайтед“ едва ли ще се сетят за нападателя, който се подвизаваше в редиците на „червените дяволи“ в края на 80-те години на миналия век. Марк не остави някаква ярка диря в клубната памет.

Същият този нападател обаче извършва един-единствен подвиг, който би трябвало да е записан със златни букви в дебелата книга, проследяваща историята на „Юнайтед“. На 7 януари 1990 г. Робинс вкарва за победното 1:0 над „Нотингам“ в третия кръг на ФА Къп. Какво му е толкова сензационното ли? Именно с това си попадение младият тогава нападател спасява кариерата на Алекс Фъргюсън в „Манчестър Юнайтед“.

Бъдещият кумир на футболните фенове по онова време яко е зациклил в тима от Манчестър и шефовете са му вдигнали мерника. Всички медии твърдят, че при нова загуба срещу „Нотингам“ навъсеният треньор ще бъде уволнен, а феновете най-сетне ще си отдъхнат.

Робинс вкарва, а неговият треньор остава поне за още малко. И това малко се превръща в 33 различни по големина, цвят и престиж трофеи.

За схемите в главата на най-великия треньор четете в списание "Космос".