Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маскираният с прашката се цели в стъклото, докато другият пали парцал върху шишенце.
Маскираният с прашката се цели в стъклото, докато другият пали парцал върху шишенце.

Двама престъпници унищожиха магазин от веригата в “Люлин”, търсят връзка с опожарения през май м.г. склад, когато изгоря стока за 4 млн. лв.

Умишлен палеж на обект от търговската верига “Аванти” се размина по чудо без жертви в сряда сутринта.

Двама бандити разбиват стъклото на магазина в кв. “Люлин” и го палят малко след 3,30 ч, но две камери отвън снимат всяко тяхно действие и дори лицето на единия.

Точно преди 10 месеца беше подпален и складът на “Аванти” в жк “Красна поляна”. Тогава изгоря стока за 4 млн. лв., а разследването още не е приключило. (Виж по-долу.)

Точно в 3,30 ч мъж с качулка на главата минава покрай магазина на “Аванти”, който е на франчайзинг. Бандитът оставя черна пластмасова кофа до стъклото, както и малко шишенце, запушено с парцал. След това продължава по пътя си. След 5 мин се връща, тичайки по тротоара. В същото време друг мъж с качулка пристига, като пресича пътното платно, където преди малко е минал тролей. Двамата явно изчакват момент, когато няма коли и никой не се задава по улицата. Вторият мъж вади прашка, опъва я и стреля по стъклото на магазина, за да го спука. В същото време съучастникът му с кофата пали парцала на малкото шишенце. В следващия момент човекът с прашката рита стъклото и то се строшава. Другият излива кофата с течността в магазина и прави неуспешен опит да хвърли горящото шише. То пада навън, той пак го взема и този път успява да го метне вътре. Магазинът избухва в пламъци изведнъж, а

двамата

пиромани

побягват през

пътното платно,

като оставят

кофата на

место-

престъплението

Прави впечатление, че двамата са с ръкавици. Лицето на единия от тях обаче се вижда. Другият е с маска. 

Единият току-що е оставил кофата със спирт до магазина.
Единият току-що е оставил кофата със спирт до магазина.
Кофата със спирт току-що е излята вътре, а пироманът мята запаленото шише.
Кофата със спирт току-що е излята вътре, а пироманът мята запаленото шише.
Двамата издирвани се оттеглят от местопрестъплението.
Двамата издирвани се оттеглят от местопрестъплението.

7-8 минути по-късно патрул на Девето РПУ прави обход по улиците на “Люлин”. Униформените виждат огъня в магазина и се обаждат на пожарната. Огнеборците пристигат и започват да гасят пламъците, за да не се разрасне пожарът. Търговският обект е на партера на жилищна кооперация и по чудо няма пострадали. Охранителната система сигнализира собствениците на обекта и те веднага се отправят към мястото. Успяват да свалят записите от камерите. Огледът на криминалистите показва, че

в кофата е имало

спирт. Двамата

от записа

се издирват

Опожареният магазин е самостоятелен обект с договор за франчайз с “Аванти”. Открит е едва преди 6 месеца. Собствениците нямат дългове, нито конфликти в бизнеса си. В квартала, в София и в страната има десетки други франчайзингови обекти на търговската верига, която се наложи на пазара с ниски цени.

Атака от конкуренти на местно ниво и удар по бизнеса на “Аванти” в по-голям мащаб са само част от версиите, които се разследват. Полупрофесионалните действия на подпалвачите изключват хулиганска проява.

Второто нападение над обект с марка “Аванти” се случва точно 10 месеца след първия удар. Ще се търси връзка между двата инцидента, научи “24 часа”.

На 4 май 2018 г. малко преди 8 вечерта в пламъци избухва огромният склад на компанията в ж.к. “Красна поляна”. Пламъците тръгват от три места едновременно в огромното хале, което е с площ 2,5 дка, и обхващат целия склад за секунди. Часове наред пожарникари се борят с огъня. Унищожена е стока за 4 млн. лв., а застраховката е за половината от тази сума. Още по време на първия оглед експерти са категорични, че става дума за умишлен палеж. 

Така изглежда складът на компанията, опожарен през май м.г.
Така изглежда складът на компанията, опожарен през май м.г.
Разследването е под надзора на Софийската градска прокуратура и още не е приключило, като за последен път е удължено на 20 март. Разпитвани са собственикът на склада, който го е отдал под наем на “Аванти”, собственичката на компанията Татяна Попова, работници и охранителите. Въпреки всичко в разследването цари хаос, няма версии и дори не са иззети следи от опожарения склад в началото, научи “24 часа”. Не са разпитвани и много хора, които може да имат общо с палежа. По ламаринената конструкция има странни дупки, които няма как да са направени от пожарникарите. Камерите, които снимат отвън са със срязани кабели, а сигнал за проникване в периметъра се получава десетина минути преди да избухнат пламъците. От видеоцентъра на охранителната фирма твърдят, че сигналът е от вътрешността на склада, а пазачите на място - че е отвън.

Ходенето по мъките за собствениците на “Аванти” започва още в началото. Неуспешни се оказват исканията за изземване на допълнителни проби от изгорелия склад. Не се отговаря на молбите и предложения план за разследване. 5 месеца например се чака пожаро-техническата експертиза. Специалистът, който я изготвил, е присъствал на потушаването на пожара и е изразил мнение, че е умишлен. В заключението му по-късно обаче пише, че няма данни за умишлен палеж. Накратко -

имало дупка в

покрива, от която

капела вода

върху батерията

на електрокар, с който се подрежда стоката.

Машината обаче се оказва газокар и е на 200 м. разстояние от дупката, за която се твърди, че пропуска вода. Освен това справка от метеорологичната служба показва, че преди пожарадни наред не е валял дъжд. Куриозът и неразбориите около първата експертиза стават причина за молба да се изготви нова, този път от трима експерти. Назначава я обаче прокурор, който временно замества титуляря по разследването. Това се случва 4 месеца след палежа, през лятото на 2018 г.

Преди това обаче се случва нещо друго, което е показателно за това как се води разследване и как върнви комуникацията между прокуратурата и полицията.

2 месеца след пожара, в края на юни 2018 г., наемателите на склада от “Аванти” все още го охраняват за собствена сметка, защото евентуално може да се наложи нов оглед. При застоя на разследването те питат столичната полиция дали е необходимо да се запази опожареният склад със стоката вътре за следствени действия. Отговорът е, че това не е нужно, и е издадено удостоверение на 22 август. Въпреки това охраната остава. На 5 септември собственичката на “Аванти” е уведомена, че е назначена нова експертиза - 10 дни след като е можела да свали охраната на склада, за да бъде разчистен от собственика. Разпореждането на прокурора пък е от края на юни, което означава, че документът е пътувал от градската прокуратура до столичната полиция повече от 1 месец. Разстоянието между сградите на двете институции е не повече от 1 км.

Новата тройна пожаро-техническа експертиза вече показва, че пожарът в склада на “Аванти” е умишлен. Още се чака строително-техническата експертиза, която не е готова.

Заради мудните действия по разследването адвокатите на “Аванти” поискали от прокуратурата делото да се прехвърли в Националната следствена служба, където натовареността е доста по-слаба от тази в районните управления на МВР. По официални данни от миналата година 80 висококвалифицирани следователи са работили по 120 дела и евентуално биха приели предизвикателството да разкрият престъпление, нанесло щети за 4 млн. лв. Наблюдаващият прокурор обаче не уважава молбата.

Складът гори едновременно от едната страна....
Складът гори едновременно от едната страна....
... и от другата
... и от другата