Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фердинанд Мбау е директор на президентската служба за сигурност (1992-1997) на бившия президент Паскал Лисуба.

Бяга в чужбина след свалянето му и се връща в родината си след 12 години изгнание - през 2009 г. Веднага е арестуван и остава 170 дни в затвора. След това отива във Франция.

През декември 2015 г., когато подкрепя опозицията в Република Конго срещу референдума, който ще даде шанс на Нгесо да стане отново президент, той е прострелян и ранен близо до дома си в Бесанкур, Вал д'Оаз, на север от Париж.

На 29 септември 2018 г., след като заговорът за убийството му е разкрит, Фердинанд Мбау дава интервю пред "Пари Мач" със заглавие "Защо искате да ме убиете?" Той сравнява предишния опит за убийство през 2015 г. с този през 2018 г. и прави тъжния извод:

"Все още имам куршуми в тялото си, човек никога не е щастлив от подобна ситуация… Разликата този път е, че според статиите са замесени бивши агенти на френските служби.

Много ме боли да го науча. За щастие, други агенти работеха добре. Искам да им благодаря. Да, знам защо искат да ме убият.

Конгоанците ме предупредиха и след това получих SMS заплахи: "Ще ви убием днес". Опитах се да предупредя службите, но те не отговориха. Аз съм един от най-страшните му врагове (на сегашния президент,б.а) и в неговата бананова република всичко започва да се разрушава.

Налице е политическа, икономическа и социална криза, страната е изолирана на международно равнище и е като куче в клетка". Мбау твърди, че четири пъти са били замразявани сметките и активите му във Франция.

"И се чудя защо! Когато задавам въпроса, ми казват: "Искате да свалите президента Сасу-Нгуесо". Казвам ясно: "Това е вашият президент, не е наш! Винаги съм казвал на глас, че от 1997 г. Конго (Бразавил) живее в окови. Но знам, че един ден с нашата интелигентност, в единство и в мир, ще излезем от тази ситуация…"