Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Форестие е обвинен в заговор за ликвидирането на противник на режима в Конго (Бразавил)

Бивш френски шпионин, заподозрян в заговор с властите на Република Конго (наричана още Бразавил - б. ред.), бе намерен застрелян в Алпите. Даниел Форестие, 57-годишен, работил 14 години във френското външно разузнаване (DGSE), бе намерен мъртъв в локва кръв на паркинг край малко използван път в Югоизточна Франция.

Прокурори в Лион заявиха, че убийството е "професионално" – той е бил прострелян пет пъти в гръдния кош и главата. Те смятат, че то е свързано с откритото през септември м.г. разследване срещу бившия шпионин и колегата му Бруно Сусини за заговор за ликвидирането на лидер на опозицията на режима на президента на Република Конго Дени Сасу-Нгуесо.

Убийството на агента се случва седем месеца след старта на официалното разследване във Франция за ролята му в заговор за убиване на противника на конгоанския президент, съобщи в. "Гардиън".

Даниел Форестие е автор на няколко шпионски

романа. Полицията заяви, че като служител във френската агенция DGSE е бил член на специална военна част, натоварена с най-секретни специални операции. Според радио "Франс Бльо" през последните години Форестие живеел със съпругата и двете си деца в село Лусине, департамента От Савоа, на 15 км от мястото, където е било намерено тялото му. Прокурор заяви пред медии, че убийството вероятно е било уреждане на сметки. "Почти няма съмнение в това", каза Филип Токание.

Даниел Форестие бил общински съветник, преди да започне раследването срещу него. Кметът на Лусине споделя, че 1640-те жители в селото знаят, че Форестие е работил за разузнаването.

"Той е написал няколко шпионски романа, но

никога не ни е казвал никакви подробности

за това, което е правил – заяви Жан-Люк Сула пред местната радиостанция. – Тук се беше устроил много добре. Управляваше бар и само преди 15 дни ми помогна за откриването на селска зала."

Сула добави, че когато Форестие подал оставка от общинския съвет през септември, казал, че е по "лични причини, които ще обясни един ден".

В сюжет, подходящ за роман на Джон Льо Каре, Форестие и друг бивш агент от разузнаването са разследвани за планиране на убийството на Фердинанд Мбау - високопоставен представител на опозицията в Конго (Бразавил).

62-годишният бивш генерал бе ръководител на президентската гвардия на първия демократично избран президент на страната Паскал Лисуба и бяга от страната, след като през 1997 г. Сасу-Нгуесо го сваля от власт. Той е яростен критик на режима на Сасу-Нгуесо, който управлява вече 35 г. богатата на петрол централноафриканска страна с 4,5 милиона души население.

Генералът е бил обект на покушение и преди. Все още има куршум близо до сърцето, който не може да бъде изваден.

Живее в изгнание във Франция от 20 години. Миналата година Мбау казва пред сп. "Пари Мач", че е

научил за заговора за убийство

срещу него от френските вестници.

"Знам защо искат да ме убият. Бях предупреден и получих заплахи по телефона. Опитах се да предупредя (службите за сигурност), но те не направиха нищо", казва Мбау. Както и други опоненти на режима в Конго (Бразавил), той смята, че е мишена заради критиките си към най-дълго управлявалия африкански държавник.

Френското правосъдие твърди, че е

осуетена операция

за убийството на Фердинанд Мбау

на френска земя. На 7 септември 2018 г. Генерална дирекция "Вътрешно разузнаване" (DGSI) предава на прокуратурата в Лион резултата от разпита на Даниел Форестие за елиминирането на конгоанския противник на режима.

Бившият агент признава, че е бил начело на престъпна група, създадена с цел убийството на Мбау, живеещ във Вал д'Оаз, северно от Париж. Мотивите за убийството са, че той "се стреми да свали сегашния президент" на Република Конго Дени Сасу-Нгуесо. И двамата агенти - Форестие и Бруно Сусини, са обвинени от разследващ магистрат за "участие в престъпна организация" и "притежание на експлозиви".

На 8 и 9 септември м.г. полицията провежда арести в Корсика, От Савоа и Орлеан, а на 11 септември прокуратурата изслушва двамата бивши агенти на DGSI. Заподозрените, включително Даниел Форестие, отричат съществуването на престъпен заговор. Форестие твърди, че след направено проучване стигнал до извода, че

“заговорът е неосъществим”

По време на започналия процес в трибунала на Лион е изслушан като свидетел третият съучастник в предполагаемия заговор - Ален Бруне, след което откритото съдебно разследване е поверено на специализирания междурегионален съд за борба с организираната престъпност и финансовите престъпления.

Няколко седмици след убийството на бившия агент много въпроси остават без отговор. Майката на Форестие – Жинет Форестие, казва пред RTL, че синът й е знаел, че "животът му е в опасност" и че той вероятно е представлявал заплаха за някого.

"Два месеца преди смъртта си той каза два пъти на брат си и на сестра си: "Ако нещо ми се случи, грижете се за майка" – споделя опечалената възрастна жена. И допълва: - Той обичаше страната си, търсеше смисъла на живота, обичаше предизвикателствата, обичаше армията, беше малко авантюристичен (...) Неговият край ме съсипва."

Марксистът Дени Сасу-Нгуесо и пазарната икономика

Дени Сасу-Нгесо е на 72 години и е един от най-дълго управлявалите лидери в Африка.

Марксист по убеждения, той въвежда еднопартийно управление на основаната от него Конгоанската партия на труда, след като идва на власт за първи път през 1979 г.

Промените в света в края на 90-те години и "перестройката" в бившия СССР го принуждават да пристъпи към политически и икономически реформи През декември 1989 г. той съобщава, че страната тръгва по пътя на пазарната икономика и е провежда частична амнистия на политическите затворници.

През 1990 г. позволява създаването на опозиционни политически партии, а година по-късно отменя марксизма-ленинизма като държавна идеология. През 1992 г. губи изборите и излиза няколко години в опозиция. През това време управлява Лисуба, който идва на власт с програма за либерални реформи.

През 1997 г. в страната започва гражданска война и бунтовническите части на Сасу-Нгуесо с помощта на военна интервенция от страна на Ангола свалят от власт демократично избрания президент Паскал Лисуба. Сасу-Нгуесо отново става държавен глава. В страната започват етнически и политически вълнения.

През 2003 г. базираните на юг бунтовнически групи подписват мирно споразумение, но спокойствието е крехко. След два президентски мандата през 2015 г. Денис Сасу-Нгуесо провежда референдум, с който са

премахнати пречките пред преизбирането му

– кандидатът да е на възраст до 70 години и да не е имал повече от 2 мандата.

През 2016 г. той е избран за нов седемгодишен президентски мандат.

Страната е един от най-големите производители на петрол в Африка, но голяма част от населението живее в недоимък. Въпреки че формално са обявени демокрация и пазарна икономика, политическата власт и контролът над икономическите активи, преди всичко нефта, са съсредоточени

в ръцете на президентското семейство

и близкото му обкръжение според анализатори.

Привържениците на президента твърдят, че е направил много за развитието на инфраструктурата и информационните технологии, както и за стабилността в нефтения сектор. Синът му Дани Кристел Сасу-Нгуесу е шеф на държавната нефтена компания.

В нефтения сектор работят чуждестранни компании, сред които “Елф” и “Тотал”. Президентът Сасу-Нгуесо и членовете на семейството му са обвинявани във финансово-търговски машинации, корупция, големи лични харчове и придобиване на луксозна собственост зад граница.