Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като  депутат  Елена  Йончева е острието  на БСП  срещу властта.
Като депутат Елена Йончева е острието на БСП срещу властта.

Като журналист Йончева отразяваше войни, като депутат от БСП влиза от скандал в скандал

Когато някой попита 3-годишния Тео какво работи майка му, той отговаря: “Мама работи кучка, която бие Бойко!”

И със сигурност донякъде има основание. Защото майка му - соцдепутатката Елена Йончева, се превърна в основното острие на БСП срещу властта. За 2 години в парламента тя си отвори няколко фронта срещу ГЕРБ и премиера Борисов, съди ги и я съдят. Така че твърдението на Тео определено има основание.

“Не знам откъде е

чул това, сигурно

някой му го е казал

Бях изненадана, едва ли ще го измисли сам”, казва майка му.

Тригодишният Тео често страда, когато мама го оставя на ясла, за да тръгне за работа.  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА
Тригодишният Тео често страда, когато мама го оставя на ясла, за да тръгне за работа. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Името на Елена Йончева в последните две години се свързва само със скандали. Да, тя е свикнала да е на война. Но ако преди като журналист бе в ролята на отразяващ конфликтите в различни точки на света, сега като депутат тя е тази, която ги създава или отвръща на огъня.

Много преди актуалната днес тема за апартаментите на властта и покрай Йончева имаше апартгейт. В началото на февруари бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров извади документи, че соцдепутатката има 3 апартамента, вила, гараж и магазин в София, както и декари гори. Йончева ги е обявила пред Сметната палата, но Тодоров попита декларирала ли е и парите, с които ги е придобила. Скандалът изплува покрай повдигнатото обвинение срещу депутатката за пране на пари от КТБ, заради което бе поискан и имунитетът ѝ. Според разследващите

през офшорна фирма

тя е точила пари

с репортажи за несъществуващата вече Тв 7. Тодоров показа учредителни актове от фирмите ѝ, както и финансови отчети, от които ставало ясно, че 2/3 от сумите си раздавала като заплата.

“Това са клевети и опити за сплашване и репресия от страна на управляващите. Работата ми като журналист винаги е била публична”, каза Йончева. “Договорът е за производство на филми и закупуване на техника.

Тази техника е

налична, както и

цялата документация

Това е съвместно дружество, което е регистрирано в България, данъците са плащани тук, сметката е открита в българска банка. На всеки 3 месеца сме пращали отчети до БНБ, плащан е ДДС, данъци. Техниката е закупена, филмите са произведени”, обясни журналистката. И разказа, че става въпрос за 7 документални филма, които не само са произведени, но и са излъчени. Филмите са основно за Сирия, където изкарала две седмици в обсадения град Алепо, стреляли по нея и оператора ѝ в ефир. Правила е филми и в Украйна, пак в тежки условия. След това в Турция по време на протестите, където я улучили с гумен куршум в крака. Снимала е и в Ирак, Афганистан, Чечня, срещала се е и с бандити. “Човек, който прави такива теми, ще тръгне ли да прави далавери?”, попита Йончева.

Елена Йончева по време на репортаж в Украйна през 2014 г.
Елена Йончева по време на репортаж в Украйна през 2014 г.

Антон Тодоров обаче навърза взетите от КТБ пари с имотите ѝ и така завъртя около нея нов скандал. “През 2015 г., след като общата ѝ фирма с офшорката е получила пари, тя си е купила 7 дка гори в Панчарево и Горубляне за близо половин милион лева”, разкри той. И пресметна, че имотите на журналистката са на стойност 1,2 млн. лв. От декларацията ѝ като депутат се вижда, че за всички гори тя е платила 451 хил. лв. Отбелязано е също вземане от производство по несъстоятелност от 190 хил. лв., както и кредит от 10 хил. лв.

“Не искам да коментирам Тодоров. Подала съм декларация и от нея се вижда за какво става въпрос”, заяви Йончева.

Тя е описала три апартамента - един, който е купила за 10 хил. лева през 1986 г., и други два заедно с гараж и магазин, придобити през 2006 г., срещу които няма сума. “Тези апартаменти са наследство - те са в блок, който е построен на мястото на къщата на дядо ми в “Красно село”. Фирма построи на нейното място и ни обезвъзмезди с майка ми и брат ми”, обясни депутатката. В момента обаче тя живее под наем в Драгалевци, тъй като нейният апартамент не става за отглеждане на дете и куче.

В живота си Йончева е вземала кредит 2 пъти. Преди 10-ина години си купила къща в “Бояна” срещу ипотечен кредит от ДСК. Взела оттам и потребителски, за да я ремонтира и обзаведе. “Но не можех да си изплащам кредита, затова продадох къщата и върнах всичките си задължения към ДСК”, обясни тя. А с остатъка от парите от продажбата си купила обявените гори в Панчарево и Горубляне - от частно лице и по пазарни цени. И е готова да предостави нотариалните актове за това.

“Ако са дали на Тодоров заповед да стреля по мен, какво да направя? Как може човек да клевети така?! Осъдих и Бойко Борисов, и ГЕРБ. Сега трябва да съдя за клевета всички един по един ли?”, попита още Йончева.

Битките ѝ с ГЕРБ започнаха още от предизборната кампания, когато подхвана парите за санирането. В отговор премиерът Борисов я атакува, че държавата ѝ е плащала пари за филмите ѝ. Това бе клевета, за която го осъдих, казва Елена.

Последва “Кумгейт”, с който атакува Делян Добрев от ГЕРБ за роднински назначения в Хасково. Тя подаде сигнал в прокуратурата, а той се закани да я съди. След това бе скандалът с урана във водата в Хасково.

Йончева влезе в битка и с вече бившия вицепремиер Валери Симеонов покрай оградата по българо-турската граница. Тя направи филм, с който показа, че съоръжението може да бъде преодоляно от бежанци.

Внесе в ДАНС и

прокуратурата

документи,

свързани с вероятни корупционни практики при строителството на оградата. Симеонов я обвини в национално предателство и внесе и той сигнал в прокуратурата срещу нея.

След това подхвана магистралите - поиска независима експертиза за качеството им и внесе сигнал за корупция в Еврокомисията. Последва и скандалът “Ало, Банов”, в който Йончева пусна сигнал срещу министъра на културата не само в прокуратурата, но и до ОЛАФ.

Със скандал синеоката депутатка стана и водач на евролистата на БСП. Партията се раздели, а

тя измести от поста

бившия си приятел и

настоящ президент на

ПЕС Сергей Станишев

В личен план двамата демонстрират добри отношения, но партията направи разрива между тях непреодолим.

“Не съм си представяла така работата като депутат. Знаех, че ще е трудна, защото е ясно кой ни управлява”, каза Йончева. По време на съжителството си със Станишев, който бе първо депутат от БСП, а после и премиер, тя не е влизала в парламента. А в Министерския съвет отишла само веднъж за мандата му - при това в неделя.

Йончева влезе в политиката първо като част от предизборния екип на президента Румен Радев, след това за кратко бе с него и на “Дондуков” 2, но Корнелия Нинова ѝ предложи да води листа на БСП. “Когато се реших на тази стъпка, бях убедена, че с парламентарни средства може да се направят много неща, исках това управление да си отиде и да има правила. Винаги съм била ляв човек и много ме боли това, което се случва, затова се включих”, обяснява тя.

Бебето Тео с баща си -  арх. Пламен Тодоров
Бебето Тео с баща си - арх. Пламен Тодоров

Днес ѝ е мъчно, че няма време за малкия Тео. Той знае вече всички букви, може дори да прочете отделни думички, гордее се майката. Тъй като половинката ѝ - известният арх. Пламен Тодоров, също е много ангажиран, двете баби много помагат за момчето. Обикновено Елена се старае тя да го кара и взима от ясли, но ѝ е много тежко, когато сутрин Тео плаче и не иска да се раздели с нея.