Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма да връщат пари, ако пенсията им мине 348 лв.

Плащат ги от 8 април

Великденска добавка от 40 лв. ще получи всеки, който е поискал пенсия по новата формула от началото на 2019 г.

Така независимо дали ще поискат преизчисляване по старата формула, те ще получат бонус за празника.

“Важен е размерът на разпореждането към 1 април. Ако към тази дата е отпусната минимална пенсия от 207, 60 лв., те ще получат добавката от 40 лв. След като на този пенсионер му се изчисли реалният размер, дори и да надхвъля линията на бедност от 348 лв., той няма да връща тази добавка от 40 лв.”, обясниха от НОИ.

Миналата седмица правителството взе решение 1 322 300 пенсионери да получат по 40 лв. великденски добавки към пенсиите си към април. Великденски бонуси ще получат хората, които получават пенсии до 348 лв., колкото е линията на бедност. За целта правителството отпусна над 52 млн. лв.

Изплащането на бонусите ще е с

пенсиите за

април, които ще

се платят с ден

закъснение,

защото 7-и се пада в неделя. Така пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получат пенсиите си на 8 април, а останалите ще са по график до 22 април.

До 2023 г. всеки ще трябва сам да изчислява по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за пенсия, за да получи по-висока сума. Предложените от ГЕРБ текстове предвиждат в старата формула освен трите години между 1997 и 1999-а да влизат и трите “златни” отпреди 1997 г.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат

6 месеца, за

да поискат

преизчисление

В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.