Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган: Превръщането на "Света София" в джамия ще бъде отговор на Тръмп за признаването на Йерусалим за столица Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Промяната на статута на "Света София" от музей в джамия ще бъде нещо като отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и суверенитета на тази държава над Голанските възвишения. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ние ще можем да направим безплатен входа в "Света София", но ние можем да направим не само това. След местните избори ще върнем същинския статут на "Света София". Какво означава това? Ще сменим статута й от музей на джамия. Сега Тръмп обявява, че Йерусалим е столица на Израел. Не е ли така? Признава израелски суверенитет над Голанските възвишения. Ще получите отговор от Турция, каза турският президент, който говори на митинг в Трабзон, предава БТА.

Преди няколко дни Ердоган заяви, че турските власти могат да сменят статута на "Света София", за да може посещенията да са безплатни. Той каза, че туристи с всякакви вероизповедания сега могат да влизат в Синята джамия безплатно и по същия начин може да се действа със "Света София".

В момента входът в "Света София" възлиза на 60 турски лири.

Преди десетина дни Ердоган бе казал, че не подкрепя идеята за превръщането на музея "Света София" в Истанбул в джамия, тъй като според него "това може да доведе до сериозни последици", припомня ТАСС.