Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хасан Адемов
Хасан Адемов

Националният осигурителен институт да изчислява пенсиите на новите пенсионери и по двете методики и да предложи по-високата на бъдещите пенсионери. Така хората ще бъдат улеснени в избора им. Това предложение направи депутатът от ДПС и шеф на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Изборът по коя формула да се изчисляват пенсиите ще важи до 1 януари 2023 г. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване предлагат депутатите от ГЕРБ Светлана Ангелова, Менда Стоянова и др. Тя идва само седмица, след като премиерът Бойко Борисов нареди да няма ощетени пенсионери. В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите “златни” отпреди 1997 г.

Аз не съм убеден, че има всички от тези 80-100 000 бъдещи пенсионери могат да отидат в НОИ и да се възползват от двата калкулатора. Затова мисля, че по-правилният подход, така както управителят на НОИ Ивайло Иванов заяви на пресконференцията веднага след срещата при премиера, е НОИ да предложи по благоприятния размер по административен път, обясни Адемов. Според него администрацията може лесно да изчисли пенсиите по двете методики. Уточни, че правото на пенсия е лично волеизявление и не може да бъде подменено от друг, но промяната може да бъде записана в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. И обясни, че това е експертна дискусия, но важното е, че предложения проект нито един пенсионер да не получи по-малък размер на пенсията.

Така хората ще могат да изберат трите най-добри години преди 1997 г. и да подадат документи, а от НОИ да пресметнат коя формула е по-изгодна.

Това е добро предложение, което трябва да бъде обсъдено с Националния осигурителен институт, обясни депутатът от ГЕРБ и един от вносителите на промените в КСО Светлана Ангелова. за улеснение на хората на страницата на НОИ ще се върне и старият калкулатор, но и самите служители ще помагат на хората да подадат заявленията си.

Тя обясни, че всички ще имат право да подадат заявление по коя формула да се пенсионират до 2023 г. ако промените бъдат приети хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата. "Няма да допуснем нито един човек да бъде ощетено. Целта на тези промени е по-голяма защита на осигурените права", каза Ангелова. И обясни, че според предварителните анализи на експертите от НОИ показват, че до 1 януари 2023 г. се очаква да намалее значително делът на хората, за които старата формула е по-изгодна.