Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Царят на поход в Рила
Царят на поход в Рила

Един от роднините на царя, отказали се от 16 000 декара рилски гори, е син на братовчедка на Симеон Сакскобургготски и граф Робин дьо ла Лан Мирле, приятел на Иън Флеминг, помогнал му за поредицата за Агент 007. Той е прототип на героя от "Казино "Роял" сър Хилари Брей. Графът дал идеята за мотото на разузнавача: "Светът не е достатъчен".

Принцеса Маргарете Фон Вюртемберг и граф Робин дьо ла Лан Мирле
Принцеса Маргарете Фон Вюртемберг и граф Робин дьо ла Лан Мирле

В книгата Джеймс Бонд приема самоличността му, за да разкрие играта на Ърнст Ставро Блофълд от Кралските тайни служби. Бащата на графа е участник в Първата световна война като военен пилот, който е пленен, но успява да се измъкне от германците и да се върне при своите.

Разделя се с жена си, която се омъжва за втори път и така детето им е отгледано от пастрока си ген.-майор Уилям Мирле. Робин също става офицер като него и баща си и през Втората световна война служи в Индия. Той присъства и на коронацията на кралица Елизабет II на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство. Граф Дьо ла Лан умира през 2012 г.

Синът му - Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирле,

Патрик Франсис дьо ла Лан Мирле, син на принцеса Маргарете и приятеля на Иън Флеминг, е най-дейният участник в делата за рилските гори.
Патрик Франсис дьо ла Лан Мирле, син на принцеса Маргарете и приятеля на Иън Флеминг, е най-дейният участник в делата за рилските гори.
е роден в Сан Франциско и е отгледан от приемно семейство, а не от баща си и биологичната си майка - принцеса Маргарете фон Вюртемберг, братовчедка на Симеон Сакскобургготски.

Аристократичната двойка не е имала брак, а Маргарете никога не е забелязвана в компанията на сина си. 8 г. след раждането на сина си тя се омъжва за френския виконт Франсоа Люс дьо Шевини. Двамата обаче нямат деца.

Към онзи период граф Робин дьо ла Лан Мирле започва да изпитва финансови проблеми и трудно поддържа личния си остров със замък в Шотландия, имението си в Австрия, къщата в лондонския Холанд парк и вилата в Льо Туке, Северна Франция.

Тя е ограбена през 2003 г., като са

отмъкнати антики

за 250 000 паунда, които не са били застраховани.

Графът посреща новината без емоция: "Като будист не си позволявам да бъда прекалено привързан към материалните неща, но съм много ядосан".

Починалият на 87 г. през 2012 г. граф оставя в наследство имотите си на внуците и сина си. През 2014 г. шотландското имение на остров Бернера стана собственост на руската аристократка Олга Рох, бивш модел на "Версаче" и "Валентино". Цената на сделката беше 400 000 британски лири. По бащина линия тя е наследница на последния руски цар Николай II.

Синът на британеца от братовчедката на царя днес е 56-годишен. В регистрите е записан два пъти, като че ли е имал близнак - и като Патрик Франсис и като Франсис Патрик, но е единствен син. Той е адвокат и също е свързан с политиката като Симеон Сакскобургготски, но е бил социалист до 2013 г. Тогава напуска партията си.

Бил е кмет на малкия германски град Делменхорст,

на 10 км от Бремен. Известен е като противник на приватизацията на държавни активи.

Като градоначалник събира с помощта на гражданите 1 милион евро, за да купи общината хотел "Шадпарк". Иначе имало опасност да попадне в ръцете на адвокат на неонацисти и да бъде превърнат в център за обучение на десни екстремисти.

"Градът щеше да се изнесе, ако фашистите се бяха установили тук. Трябваше да се преборим с политическия враг. Германия остана единна въпреки различията", заяви тогава кметът - втори братовчед на княгиня Калина и братята й.

В крайна сметка хотелът бе разрушен през 2009 г. и превърнат в спа център, а Патрик дьо ла Лан Мирле не се кандидатира повече за градоначалник.

По майчина линия той е внук на княгиня Надежда, сестрата на цар Борис III, която се омъжва за херцог Фон Вюртемберг.

Адвокат Патрик дьо ла Лан Мирле има три деца - две дъщери и един син. По-голямото момиче Мари Шарлот е юрист като баща си. Завършила е право в Мюнхен и в Лос Анджелис. Тя

се е включила и

в проект на ООН.

По-малката й сестра Беренис се е насочила към съвсем различна материя - компютърните науки, и освен немски, френски и английски, говори испански и китайски. Може би защото една от специализациите й е в Хонконг. Брат им Сиран работи в германски сайт за онлайн търговия, като се е специализирал в търговия на едро и външна търговия. След края на работния ден обаче

обичал да ходи

на танци

и се интересувал от мода.

Те са трети братовчеди на внуците на царя и шесто поколение наследници на прочутия херцог Александър фон Вюртемберг, станал руски генерал и воювал с Наполеон.

Александер фон Вюртемберг не само воюва на страната на руснаците с Наполеон, но после става и министър на транспорта.
Александер фон Вюртемберг не само воюва на страната на руснаците с Наполеон, но после става и министър на транспорта.

Далечният им прадядо влиза в австрийската армия през 1791 г. като полковник, а по-късно се издига до генерал-лейтенант и фелдмаршал-лейтенант.

Ключово значение за живота му оказва запознанството

с главнокомандващия руската армия.

През 1799 г. с личната благословия на царския генерал херцогът е приет в руската войска.

След няколко години е произведен в чин генерал на кавалерията, което е с една степен по-ниско от фелдмаршал. През 1811 г. той става губернатор на Беларус.

През 1812 г. участва като генерал на руската войска

срещу Наполеон в битките при Смоленск и Бородино.

Кариерата му обаче не е само военна. През 1822 г. е назначен за министър на транспорта.

А през 1808 г. в Париж се присъединява към масонската ложа "Феникс". По-късно членува и в друго тайно общество - Les amis reunis, в Санкт Петербург.

Още преди да премине от австрийската в руската войска, Александер Фридрих Карл фон Вюртемберг се жени в Кобург за принцеса Антоанета Ернестина Амалия фон Саксония-Кобург-Заалфелд.

Първородният им син също става руски генерал. Той взема участие в руско-турската война от 1828-1829 г., завършила с победа на императора.

Следващото поколение Фон Вюртемберг - Филип Александер Мария Ернст,

остава без майка (Мария Орлеанска) още като бебе.

Затова е заведен в Париж при нейните родители - френския крал Луи Филип и кралица Мария Амалия Бурбон Неаполитанска. През 1848 г. кралското семейство бяга от Париж от буржоазната революция, а Филип се връща при баща си и се заселва в двореца "Фантазия" в Байройт, Германия.

От този момент в рода се прекъсва традицията за служба в Русия.

Следващият в родословното дърво - Албрехт фон Вюртемберг, е генерал-майор, а впоследствие - пруски генерал-фелдмаршал. Той е наследник на титлата “крал на Вюртемберг” като единствен наследник на чичо си. Затова живее в Щутгарт.

По-малкият му син е Албрехт Ойген, който се жени за българската княгиня Надежда. Двамата имат пет деца - братовчедите на царя Фердинанд Ойген, Маргарете Луиз, Ойген Еберхард, Александър Ойген и Софи.

Всички те

са се отказали от рилските гори и

са подписали споразумение,

с Министерството на земеделието, че дядо им Фердинанд никога не ги е притежавал.

Подписалите споразумението братовчеди на Симеон са синове и дъщери на княгиня Надежда, сестра на цар Борис III.
Подписалите споразумението братовчеди на Симеон са синове и дъщери на княгиня Надежда, сестра на цар Борис III.

Това стана ясно на заседание по делото в Софийския окръжен съд.

Така ответници по спора за 16-те хиляди декара рилски гори остават само Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и три дружества, придобили поземлени имоти. Горите са върнати последователно в периода между 2000 и 2003 г. от поземлената комисия в Самоков.

Княгиня Надежда като дете
Княгиня Надежда като дете

Най-деен от всички беше най-младият наследник на Фердинанд от чуждестранните роднини - Патрик дьо ла Лан Мирле. Техен адвокат в България бе Петър Куленски, който коментира пред "24 часа", че те никога не са искали да участват в този съдебен процес.

"Патрик Франсис е човекът, който координира действията на фамилията. Аз най-често се обръщам към него не само защото е най-млад, а и защото е колега", добави адвокат Куленски пред "24 часа". Според него решението на династията Фон Вюртемберг било най-нормално.

"Те са родени в чужбина, никога не са стъпвали в България и никога не са имали имуществени претенции. Винаги са говорили с респект и уважение", каза още адвокатът.

Германските херцози са привлечени като ответници по делото заради дядо си цар Фердинанд.
Германските херцози са привлечени като ответници по делото заради дядо си цар Фердинанд.

Юристи твърдят, че делът на херцозите е бил пренебрежимо малък и държавата е можела да загуби делото. Те обаче са се отказали и да си поискат разноските по делото, стартирано без тяхно участие. То е започнато от държавата срещу Симеон и братовчедите му.

Процесът се точи от 2011 г. и мина през няколко технически експертизи, които трябваше да уточнят границите на горите.

Други юристи смятат, че споразумението е добре дошло, защото синовете и дъщерите на княгиня Надежда са над 80-годишни с изключение на адвокат Патрик Франсис дьо ла Лан Мирле. Повечето от тях нямат преки наследници и ако някой почине, ще трябва да се издирят десетки други роднини, които да станат ответници.

Междувременно Върховният касационен съд

изненадващо изпрати запитване до Конституционния съд.

Иска от колегите си тълкувание по тяхното решение от 1998 г., с което противоконституционен става Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници от 1947 г.

Искането все още не е разпределено и не е ясно дали конституционните съдии ще го допуснат за разглеждане. Всъщност това е един от основните въпроси за царските имоти - дали законът автоматично връща дворците, или не.