Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обиди и ругатни са белязали взаимоотношенията между собственика на КТБ Цветан Василев и подчинените му в лицето на изпълнителни директори в банката през 2012 - 2014 г.

Това разказа пред специализирания съд един от ключовите свидетели по делото за фалита на банката Бисер Лазов.

Неговият разпит започна вчера и ще продължи през април. Той е бил дясна ръка на банкера, който 2014 г. се крие в Сърбия от българското правосъдие.

"Георги Христов (б.р. - изпълнителен директор на КТБ), претърпя пълна метаморфоза от 90-те до 2012 - 2014 г. Въпреки че беше изпълнителен директор, Василев се отнасяше с него като с дребен досадник", каза Лазов. 

През 2012 - 2014 г. дъщерята на Василев - Радосвета, е влязла във фактическото управление на КТБ и започнала да управлява персонала.

Веднъж Радосвета също тръгнала по стъпките на баща си по отношение на арогантно поведение към служителите на КТБ.

Веднъж Лазов станал свидетел как тя също хока Георги Христов заради пакети и ваучери за почивка. Не било различно и отношението към Илиян Зафиров, който също е бил изпълнителен директор на банката, но в негово отсъствие Василев е говорел с голямо пренебрежение, обидни думи и го обвинявал за какво ли не.

Въпреки недоволството обаче Лазов посочи, че Василев не е направил нищо за отстраняването на Зафиров от банката.

Друг шеф в КТБ - Александър Панталеев, също е бил обект на подигравки от Василев и дъщеря му. Лазов каза, че Панталеев се е държал като човек, който не иска да бъде показван пред хората.

"Сашо, ще ти дам пари да си купиш костюм, да си оправиш зъбите. Това е важно за човек, който работи в банка", казал му веднъж Лазов. Той си спомни как заради проблем със сделка Панталеев стоял пред Василев сякаш е в реанимация, тъй като върху него се изсипал порой от обвинения и обиди, за което дори на Лазов му станало жал, защото и той бил подлаган на същото.

Основният свидетел по делото продължи разказа си с информация как дружества около Цветан Василев са получавали кредити от КТБ.

Едната група компания била с реална търговска дейност. Те се финансирали с кредити, които нямали общо с дейността им.

Други дружества, които получавали кредити от банката, били на приятели на Василев.

Фирмите се използвали като добра фасада за осигуряване на финансиране на истински компании или дружества на Василев.

Третата група фирми, които получавали кредити, нямали нито капитал, нито имущество. Кредити получавали фирми с имущество. 

Пример за тази група фирми Лазов даде с "Бромак" и "Инвест Мениджмънт", в която били семейните имоти на Василеви.

Лазов подчерта, че изпълнителните директори на КТБ - като Христов, Панталеев, Зафиров, са излъчвали спокойствие и са подписвали документи, дадени им от Василев, без да ги четат.