Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В началото на март търговецът от Бургас Хакъф Хакъф, който работи в Германия, не издържа и хваща спешно самолет за България. Отива право в полицията, за да разкаже, че е изнудван от циганския барон Мишо Щерионов-Пандурито. Заплашил го, че ако не му даде 40 000 лв., ще му вземе къщата. Пандурито направо щял да се нанесе в имота, без много-много да се церемони.

Криминалисти от Областната дирекция на МВР, които признават, че Щерионов е един от най-влиятелните в квартала, започват да ровят около циганския барон. В следващите няколко дни Хакъф уж преговаря с Пандурито да не му взема къщата. Склонява да му даде 500 лв. като гаранция, че ще продължи да плаща. Парите обаче се оказват белязани...

На 14 март тежко въоръжени маскирани полицаи влизат в квартал "Победа". Улица "Зора", където живее семейството на барона, е завардена. Белезници щракват на китките на Пандурито в момента на предаване на сумата. С него е и най-големият му син на 21 г. , който също е задържан, но по-късно освободен.

Мълвата за ареста на влиятелния бос се разнася светкавично из махалата. Зрелищната акция всява паника и страх сред мургавите обитатели. Повечето са толкова уплашени, че не смеят да назоват дори малкото име на Пандурито.

На 15 март Щерионов вече е с повдигнато обвинение за изнудване в условията на опасен рецидив. Предявено му е обвинение по чл. 214, ал. 3 от НК - най-тежкият състав на ниво подсъдност на районен съд, за което законът предвижда сурово наказание - от 5 до 15 г. затвор и възможна конфискация на 1/2 от имуществото. Това е и едно от основанията на наблюдаващия прокурор Иван Кирков да настоява за най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

"Говорим за престъпление с висока обществена опасност, извършено в условията на опасен рецидив от вече осъждано лице", коментира пред "168 часа" Кирков, който е и председател на районния съд в Бургас.

Засега Пандурито ще отговаря само за изнудване, но полицията и прокуратурата трескаво

събират доказателства,

за да го обвинят и в лихварство. Според неофициална информация имало поне още два случая, при които Щерионов е раздавал кредити срещу убийствено високи лихви. Ако се съберат достатъчно улики, делото ще бъде докладвано в окръжната прокуратура, обясняват магистрати.

В началото на миналото лято търговецът на дрехи Хакъф решава да наеме магазин в Слънчев бряг. Трябвали му 20 000 лв. за търговския обект и 5000 лв. за стока. Поискал парите от Пандурито, той му ги дал, но с уговорка търговецът да връща по 4000 лв. на месец. В края на сезона обаче се оказало, че

сметките

на Хакъф

за голяма печалба не излезли и за да се издължи на Пандурито, заминал да работи в Германия. Твърди, че в крайна сметка изплатил 26 000 лв. на Щерионов, но той поискал още 40 000 лв.

Като непоследователни и противоречиви обаче определя показанията на потърпевшия адвокатът на Пандурито Росен Кожухаров. "Тезата на защитата е различна от тази на прокуратурата. Показанията на Хакъф се подкрепят от свидетели - негови близки роднини, пряко заинтересовани от изхода на делото. Той не отрича, че е взел 25 000 лв., а после казва, че са му поискани 40 000 лв. Но защо не се е обърнал към кредитна институция, която да му отпусне тези пари? Няма банка, която да му даде заем без обезпечение, без документ и договор", заявява адвокат Кожухаров в съда. И добавя, че по делото няма документи, които да удостоверяват плащанията от Хакъф на Щерионов. Според защитата Пандурито на два пъти залагал златото на покойната си съпруга за по 10 000 лв. "Това повдига въпроса получавал ли е изобщо някакви пари Щерионов", попита в съда адвокат Кожухаров. Прокуратурата пък твърди, че през август, 2018 г. обвиняемият е откупил семейните бижута.

48-годишният Щерионов има зад гърба си няколко присъди, а името му влиза в полицейските сводки още през 90-те години на м.в. Първоначално става дума за хулиганство, телесни повреди, до 2012 г., когато 41-годишният тогава мъж е съден за трафик на жени с цел продажба на бебета. Районният съд в Бургас му налага ефективна присъда от 3 г. и 6 месеца. Наказанието е за три случая, при които бременни жени са били

изведени

в Гърция,

а бебетата им продадени.

Според държавното обвинение Щерионов е действал като тартор на групата, а подсъдими с него са още двама мъже, които имали точно определени функции в трафикирането. Единият знаел добре гръцки и осъществявал контактите с участниците по

веригата

зад граница

Най-често Пандурито зарибявал жени, които предварително поставял във финансова зависимост. За да си върнат борчовете, те се принуждавали да продават бебетата си.

Жените раждали в Гърция, а всичко по веригата стриктно се следяло. Впоследствие някои искали да се откажат от сделката и да се върнат с новородените, но нямали избор. Бременните били извеждани зад граница още в шестия-седмия месец. Предварителните договорки за здраво дете достигали до 5000 лв., рядко обаче майките получавали повече от 2 бона. Чести били и случаите, в които жените не вземали нищо заради предварително натрупани борчове към каналджиите.

Пандурито излежава присъдата си и излиза от затвора преди около 3 г. Според адвокат Кожухаров оттогава нямал противообществени прояви. "Предстои да бъдат извършени още много процесуално-следствени действия, с които да се изясни истината по този случай", каза пред "168 часа" бургаският юрист. В четвъртък, 21 март, той отново ще обжалва ареста на Пандурито.

Четете още:

Мишо Пандурито окончателно в ареста, имал 6 присъди