Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САЩ, Русия и Китай ще спечелят от

излизането на Великобритания от ЕС

Най-големият губещ от евенутален твърд Брекзит ще е самата Великобритания. Целият Европейски съюз (ЕС) обаче ще претърпи сериозни загуби, а печеливши ще са Китай и САЩ, изчисли немската фондация “Бертелсман”.

България също ще понесе щети – 111 милиона евро годишно ще ни струва твърд Брекзит, или 16 евро на глава от населението.

Причина за загубите са данъците, които ще се налагат върху стоки и услуги след излизане на Великобритания от ЕС. Съюзът ще загуби общо 40 милиарда годишно от това.

Самите британци ще платят още по-скъпо – 57 милиарда евро годишно ще им струва Брекзит без сделка. Това означава, че всеки бритатец ще плати 900 евро годишно за независимостта си от ЕС.

В ЕС най-голям губещ е Германия – 10 милиарда годишно по-малко ще има в бюджета на страната след излизането на Лондон от общността. След нея солидни загуби ще претърпят Франция и Италия. Ако обаче Брекзитът се състои със сделка, то щетите ще се намалят наполовина, изчисляват от фондацията.

“Брюксел и Лондон трябва да направят всичко възможно да постигнат сделка”, съветват от фондацията по тази причина. Брекзит със сделка ще намали загубите на британците от 57 милиарда годишно на 32 милиарда годишно. ЕС пък също ще има наполовина по-малки загуби – 22 млрд евро.

Изследването на фондацията показва и че някои държави ще спечелят от Брекзита. Това са САЩ, Русия и Китай. За САЩ излизането на Великобритания от общността може да донесе 13 млрд. евро годишно, а за Китай – 5 милиарда евро. Русия ще има лека печалба от този развой на събитията – 260 милиона евро годишно.