Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делото се решава от 5-членен състав на специализирания съд с председател Аделина Иванова (вдясно).
Делото се решава от 5-членен състав на специализирания съд с председател Аделина Иванова (вдясно).

$ 500 от Ливан получил един от сочените за помагачи на камикадзето от летище Сарафово ден-два след бомбата, която отне живота на 6 души през 2012 г. Това разказа пред спецсъда Стоян Стоянов, собственик на финансовата къща във Варна.

“Моя служителка се осъмни, защото мъжът, който се представи като Ралф Уилям Рико, искаше да си вземе парите с шофьорска книжка, издадена в САЩ”, добави Стоянов. Тогава той се обадил на свой приятел от ДАНС и разказал за странностите. По думите му Рико бил на разпит. Не си спомни обаче дали е бил задържан. Според прокуратурата с името Ралф Уилям Рико се е подвизавал съучастникът на камикадзето Хасан ел Хадж Хасан.

След това Хасан, който по националност е ливанец, тръгнал с такси от Варна за Русе, за да отпътува към Букурещ.

Друг от разпитаните свидетели Милен Вълков, който е шофьор на тир, намерил фалшивата шофьорска книжка на Рико, хвърлено в крайпътна кофа за боклук. Ден след атентата Вълков спрял с камиона си по нужда на отбивка край Цар Калоян и тогава се случайно открил документа. Взел го от коша и го занесъл на полицаите в управлението в Цар Калоян. По-късно му обяснили, че тази шофьорска книжка била ползвана от съучастника на камикадзето на летище Сарафово.

Хасан ел Хадж Хасан и вторият съучастник на атентатора Мелиад Фарах, който също е ливанец, са подсъдими задочно за кървавата баня на аерогарата през 2012 г. Двамата до днес са в неизвестност.