Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С мъка завършил училище. След като получава лиценз за оръжие, тръгва по

света, за да проучва исторически факти за “нашествието на мюсюлманите”

Убиецът, обвинен за най-смъртоносното терористично нападение в Нова Зеландия от 1943 г., казва за себе си в социалните мрежи, че е "просто обикновен бял мъж", роден в семейство на работници.

28-годишният австралиец Брентън Харисън Тарант е изправен пред съда. Той е един от тримата арестувани и заподозрени за масовите убийства в две джамии в Нова Зеландия, при които загинаха над 50 мъже, жени и деца и бяха ранени десетки.

Именно Тарант пусна в социалните мрежи смразяващо кръвта видео, направено на живо с камера на главата му. На него се вижда пушка, която търси своите мишени в джамия след утрешна молитва и оставя трупове след всеки изстрел в 10-15-минутния си кървав маратон.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че в колата на стрелеца е имало още две огнестрелни оръжия и вероятно той е смятал да продължи терора, ако не е бил спрян от полицията.

Кой е

Брентън Тарант?

Той израства в Графтън, малък град на север от Сидни. Служителите от разузнаването все още събират данни за миналото му, което включва пътувания по света и спорадично прекарване на времето в Дънидин, втория по големина град в Южния остров на Нова Зеландия.

Джасинда Ардърн каза, че въпреки че нападенията са извършени в Крайстчърч, той е бил в Дънидин, и допълни: "Този човек не е бил под наблюдение нито на новозеландските, нито на австралийските разузнавателни служби". Тарант има само глоби за пътни нарушения, съобщава новозеландското интернет издание stuff.co.nz. Премиерът очаква повече информация от службите тази седмица.

Засега се знае, че арестуваният е получил лиценз за огнестрелно оръжие категория А през ноември 2017 г. и че започва да купува оръжия още на следващия месец. За стрелбата в джамиите убиецът използва пет огнестрелни оръжия, включително две полуавтоматични и две пушки, които са законно придобити. Тарант не крие страстта си към оръжията и тренира стрелба в един от клубовете на Южен Отаго, на около 50 км южно от Дънидин.

Говорител на "Брус райфъл" потвърди, че Тарант е член на клуба. "Ние съдействаме на полицията при разследването й" - каза мъжът и допълни: - Той изглеждаше като нормален пич." Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обеща ново законодателство за контрол на оръжията, тъй като страната има по-либерален режим в сравнение с други западни държави извън САЩ.

Живот преди

Нова Зеландия

Тарант е роден в семейство на работници с ниски доходи в Австралия и учи в "Графтън хай скуул" в Нов Южен Уелс, където получава квалификация по фитнес, според "Сънди Морнинг Хералд". Казва, че едва е изкарал училище и не е ходил в университет, тъй като нищо не го интересува. По-късно работи като личен треньор.

Трейси Грей, собственичка на Big River Gym в Графтън, Нов Южен Уелс, заяви, че убиецът е работил във фитнеса преди около пет или шест години, пише stuff.co.nz. "Той започна да идва в клуба, докато завършваше училище и показваше

много силна

амбиция да напредне във

фитнеса

След това придоби квалификация." Грей знае, че Тарант е бил от малкото градче Графтън в Нов Южен Уелс и майка му вероятно все още живее там, както и че баща му е починал от заболяване, свързано с азбест.

Трейси Грейс описва Тарант като човек, "посветен на собственото си обучение", но казва, че не го познава извън работата и сега е шокирана. "Той си тръгна оттук, за да пътува, и доколкото знам, пътува, за да види нещо повече от света". За да осъществи намерението си, ползва наследството, което е получил от баща си след смъртта му през 2011 г., казва още тя.

Прекарва малко време в Австралия през последните четири години. Миналата година Тарант публикува съобщение във фейсбук, от което става ясно, че е бил в Пакистан, съобщи "Ал Джазира".

От негови постове става ясно също, че е бил в чужбина, включително в Турция, бивша Югославия, Гърция, България, Румъния, Франция, където бил виждал "нахлуване" на имигранти. "Мисля, че нещо се е променило у него през годините, прекарани в чужбина...", споделя пред медите Трейси Грей. Тя предполага, че може да е бил привлечен от някаква организация.

Какво е написал в своя "манифест" масовият убиец, четете в печатното издание