Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мислех си каква ирония е, че плоскоземците, които вярват, че Земята не е кръгла, днес се усещат в ситуацията на италианския физик и астроном Галилео Галилей, изправен пред римската инквизиция преди 387 г., когато му приписват знаменитата фраза “И все пак тя се върти!”

И той, и те са борци срещу статуквото. И той, и те са отхвърлени от системата.

Но в тези 387 години, след като Галилей е пратен в затвор от църквата, светът много се променя. Днес плоскоземците не са заплашени от наказателни процеси заради различното си мислене и дори правят конгреси по цял свят. А доказателствата, че Земята е кръгла, а Луната не е парче неузряло сирене, са стотици и все повече влияят по различен начин на високотехнологичното ни всекидневие.

И точно тук всъщност се състои разликата между Галилео Галилей и плоскоземците. Той се опитва да убеди всички останали в нова теория, която ще промени мисленето, обяснението на явленията и на света. А те отхвърлят вече отдавна доказани теории.

Всеки със здрав разум и логично мислене се пита – какво им става на тези хора? Защо им е необходимо да се занимават с глупости? Толкова много ли свободно време имат?

Изследването, което показа преди седмица, че цели 8 процента от българите вярват, че Земята е плоска, а други 11 нямат мнение, прелетя малко като шега през новинарския поток. Но всъщност си заслужава още по-задълбочено проучване, защото тази твърде голяма група хора може да се окаже не така безопасна за всички останали. Убеден съм, че ще се намерят и анализатори, които ще кажат, че това са болни хора, които имат нужда от грижи.

Плоскоземците са като антиваксърите, които отхвърлят ваксините, и като хората, които вкарват в парламента маргинални малки партии с лидери на ръба на криминалното или с меркантилност, отвъд моралните граници. Проблемът на тези хора е лавината от информация в модерния ни свят, която те не могат да обработят и анализират критично. Затова постоянно отхвърлят очевидното, като игнорират източници на информация с висока достоверност и се позовават на съмнителни факти. Твърде вероятно е едно задълбочено медицинско изследване да покаже, че при тази група хора надделява определен център в мозъка. По същия начин както при митоманите и конспираторите амигдала надделява над неокортекса, регулирайки реакцията на мозъка на негативните емоции.

Как обаче хората, които вярват, че Земята е плоска, могат да се превърнат в опасност за останалите? Ами когато просто упражняват в живота правото си на избор. Когато не ваксинират децата си например, те не само ги поставят в директна опасност, но и създават предпоставки за разпространение на епидемии от опасни и заразни заболявания. Така поставят в риск живота на стотици, хиляди други хора.

Когато гласуват за излизане на Великобритания от Европейския съюз, те създават конституционна криза в собствената си страна, разклащат икономиката й, хвърлят родината си в смутно и неясно бъдеще, усложняват живота не само на децата и сънародниците си, но и на стотици хиляди емигранти. Разклащат икономиката на целия съюз.

Когато гласуват на избори за лидери с криминално настояще, за политици, които постоянно менят позицията си според поредния спонсор, който ги издържа, те не просто правят лош избор за себе си, защото партията няма да защити интересите им, но и променят в нехигиенична посока целия политически живот на страната.

Ако се огледаме наоколо, ще намерим още много, много примери, в които плоскоземците и антиваксърите могат да представляват пряка опасност за обществото. Не трябва да забравяме също така, че има зли сили по света, които всекидневно и съвсем целенасочено се възползват от слабостите на тази голяма група хора, бомбардират ги с фалшиви новини, моделират мисленето им и ги подтикват към решения, с които саморазрушават обществата, в които живеят.

Нормалният начин да им повлияем е да развиваме критично мислене у тях. Доколкото обаче мозъците им позволяват....