Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да вярваме ли на гугъл?

Гугъле, много ме разочарова. Вече не ти вярвам. И вие не му вярвайте. Невежа е!

Реших, че гугъл се е объркал само в материята на акциите и затова го попитах за “апорта”.

Отговори ми, че е: “парична или непарична вноска в капитала на търговско дружество”. Истината е, че с апорт се означава само непаричната вноска, но... това е най-малкият проблем. Следва умопомрачителното твърдение: “При капиталовите дружества ЕДИНСТВЕНОТО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ НА КРЕДИТОРИТЕ Е КАПИТАЛЪТ (???) на дружеството”. Това вече е страшно!!! Особено като се има предвид вселенската глупост на законодателя ни да фиксира минимален размер на капитала на ООД – 2 (два) лева (???). Ще спомена само, че цялото имущество на длъжника (а не капиталът) служи за обезпечение на кредиторите.

По-нататък гугъл ми твърди, че и персоналните дружества били имали капитал. Ще им се, ама нямат. И още едно забележително твърдение: “Към имуществото се включва още и КЛИЕНТЕЛАТА(???)”. А защо си мисля, че и в широкия си смисъл имуществото включва само права и задължения. Ако още малко напънем термина, могат да се включат и обектите на правата: машини, съоръжения, оборудване, ама чак и... клиентелата (???).

И още едно странно твърдение: “имуществото и капиталът са равни само в момента на учредяването (???) на търговското дружество”. Грешката е двупосочна. Първо, и при учредяването може да не са равни, а няма никаква, ама съвсем никаква пречка, и по всяко друго време пак да са изравнени.

Не посмях повече нищо да питам. Да не ми се объркат стройните представи за правото.

Гугъле, много ме разочарова. Вече не ти вярвам. И вие не му вярвайте. Невежа е!