Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на КЕВР Иван Иванов и членовете на комисията организират обществено обсъждане на новите правила на 22 март.
Шефът на КЕВР Иван Иванов и членовете на комисията организират обществено обсъждане на новите правила на 22 март.

За нелегално връзване към мрежата ще дават

фактура за 180 дни назад, при манипулация на

електромера - за 90 дни

Кражбата на ток през деня вместо съвестното плащане на сметки е изгодна, но през нощта крадците са на загуба.

Това са част от изводите, които може да се направят от новите правила за измерване на електроенергията, изготвени от КЕВР и пуснати за обществено обсъждане.

Ако някой манипулира електромера или се е присъединил нелегално към мрежата и го хванат, плаща 76,82 лв. за мвтч. Това е прогнозната цена, определена от КЕВР за тока, с който ерепетата купуват технологичните загуби по мрежата.

Към тази цена се прибавят мрежовите услуги и таксата “задължения към обществото” и накрая се получават 166,53 лв. за мегаватчас. За легалните абонати дневната тарифа средно е 190 лв., а нощната - 105 лв. Ето защо през деня за крадците е по-изгодно, а през нощта - не. Ако кражбата е денонощна, сметките се изравняват, коментират експерти.

Има промяна в срока, за който се начислява назад сметка за ток на нелегалните потребители. Той се

увеличава на

180 дни за

тези, които

неправомерно са

се присъединили

към мрежата

Санкцията се налага от момента, в който е установено присъединяването. На тези, които са манипулирали електромера обаче, ще им се начислява сметка за 90 дни назад.

Ако се установи, че електромерът не измерва или го прави, но не е точно, то обратното броене на сметката за тока е до 3 месеца. При повечето случаи на кражби, които разглеждат правилата, срокът назад също е 3 месеца.

Според оповестения проект за правила количеството неправомерно теглен ток при директно закачане към мрежата се изчислява по една втора от пропускателната способност на кабелите, които свързват апартамент, ресторант или например компютър, с който се копае криптовалутата, с мрежата.

Нарушенията се записват в констативен протокол. При отсъствие на ползвателя (клиента, хванат в нарушение - бел. ред.) или на негов представител, или при отказ да го подпишат документът се парафира от двама представители на оператора на мрежата - това са ерепето или ЕСО, и от един свидетел, който не е техен служител.

В срок от 7 дни от съставяне на протокола той се изпраща на ползвателя с препоръчано писмо с обратна разписка.

При неточност на измерването от електромера, когато е нарушена целостта му или има съмнения за чужд елемент в него, той се демонтира.

Слага се в чувал,

който се затваря

с пломба

със знака на енергото и с уникален номер. Номерът на пломбата и уникалният номер се записват в констативния протокол. Операторът на съответната мрежа изпраща демонтираното средство за търговско измерване на компетентния орган за метрологичен контрол в срок до 14 дни от датата на проверката, предвиждат правилата.

При повреда или неточна работа на тарифния превключвател токът се тарифира при 2 зони - 60% за дневна и 40% за нощна.

В правилата е записано и нещо, за което ерепетата настояваха - ако се установят измерени количества в регистрите на електромера, които не се виждат на дисплея, те вече ще се отчитат, и ще се плащат от потребителите.

По проект заинтересовани лица, фирми и граждани могат да правят предложения по тях. Общественото им обсъждане ще бъде на 22 март, съобщават от КЕВР.

До изготвянето на новите правила се стигна след съдебно дело, което блокира от 3 години санкциите срещу крадците на ток. В края на 2016 г. в. “24 часа” инициира дискусия “Да спрем кражбите на ток и съоръжения”, на която стана ясно, че

да крадеш ток и

да те хванат, е

над 2,5 пъти

по-евтино,

отколкото да си

редовен клиент

на енергото. Докато течеше съдебната сага, КЕВР вдигна на два пъти цените, по които ерепетата купуват технологичните загуби по мрежата.

Тъкмо по тях се изчисляваше и краденият ток. Така те се приближиха към цената, която плащат редовните клиенти, а сега тарифите почти се изравняват.

На 8 ноември миналата година ВАС окончателно отмени изготвените преди време правила. В резултат на дискусията депутатите от енергийната комисия през май 2018 г. промениха закона и дадоха право на КЕВР да определя санкциите за крадците на ток, за да може и правилата да са валидни. 

Отчитането

на електромера

задължително

всеки месец

Отчитането на електромера е най-малко един път месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни. Това е записано в проекта на правила за измерване. Някогашната идея за отчитане на 3 месеца и равни вноски не е предвидена. При съгласие на енергото клиентът може сам да отчете уреда и да предостави данните.

Търговец на ток, битов потребител или производител нямат право да преустройват, ремонтират електромери, да нарушават пломби, знаци или други контролни приспособления.

Ерепето е длъжно да осигурява възможност на клиентите да имат визуален достъп до данните на електромера.

Нощната тарифа е за периода от 1 ноември до 31 март от 22 до 6 ч, а от 1 април до 31 октомври - от 23 до 7 ч.

Изисква се електромерите да имат енергонезависима памет. Тя трябва да позволява запаметяване на минимум 4 измерени стойности през интервал от 15 минути за 62 дни. Освен това уредът трябва да има средства за защита на независимите от спиране на тока данни.

При поискана проверка на електромера тя се заплаща от инициатора, когато резултатите от нея покажат съответствие. При всички други случаи разходите са за енергото или за ЕСО.

Проверка на електромерите се извършва на три месеца, тя не се покрива с отчетите от инкасаторите.

Разходите за проверката са за сметка на собственика на измервателната система, когато резултатите от нея покажат, че не е в рамките на изискваната точност и при проверката не e установено външно въздействие върху средствата за търговско измерване.

Цяла глава в правилата за измерване е посветена на регламентиране на услугите за зареждане на електрически превозни средства. Така се изпълнява евродиректива и се избягва наказателна процедура. Те предвиждат всички публично достъпни зарядни точки да предоставят и възможност за зареждане на електрически коли ad hoс, без да е нужно да се влиза в договорни отношения.

Поне веднъж месечно показанията на електромерите трябва да бъдат засечени от енергото. Това означава, че не може да има сметка за по-дълъг период от 31 дни.
Поне веднъж месечно показанията на електромерите трябва да бъдат засечени от енергото. Това означава, че не може да има сметка за по-дълъг период от 31 дни.