Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стрелецът Брентънт Тарант Снимки: Ройтерс
Стрелецът Брентънт Тарант Снимки: Ройтерс

Австралийският екстремист Брентън Тарант е слушал сръбска четническа песен в колата си преди да започне атаката на една от джамиите в Нова Зеландия, в които жертви на стрелба станаха близо 50 души, твърди босненският сайт "Аваз".

На видео, заснето от Тарант, който е споделил цялата кървава атака на живо във фейсбук, се чува четническата песен "Караджич води сърбите си".

На пушката на убиеца има надписи срещу мюсюлмански мигранти, както и множество сръбски и български надписи. На мунициите му се виждат имена на двама български владетели - Фружин, син на цар Иван Шишман, и Константин II Асен, син на цар Иван Срацимир. Фружин и Константин Асен са братовчеди и заедно вдигат въстание срещу османците.

Сред надписите може да се види, написано на английски, "Шипченски проход". Отбелязани са и годините на кървавите боеве. Освен кръвопролития на българска територия, Тарант споменава и такива от съседна Сърбия, както и сръбските владетели Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Милош Обилич, Байо Пивлянин. Наред с исторически събития, сред надписите се виждат и атентати от съвремието ни.

Тарант е вдъхновен от норвежкия масов убиец Андеш Брайвик, чиито възгледи се основават на анти-ислямизъм, ксенофобия и ултра-национализъм, съобщава британският "Телеграф". В манифест, който екстремистът споделя преди атаката, той обявява, че иска да отмъсти за „хиляди смъртни случаи, причинени от чуждестранни нашественици“, като има предвид мюсюлманите. Той също така пише, че е започнал да планира атаката „приблизително две години по-рано“ и е избрал крайното местоположение три месеца преди атаката. 

По същия начин Брайвик пише манифест преди да извърши поредица от нападения през 2011 г. в Осло. Убива при нападенията си общо 77 и ранява още 155 човека. Тарант твърди, че е имал „кратък контакт“ с норвежкия убиец и че Брайвик е дал „благословия“ за атаката си.

В манифеста си Брентън обявява, че подкрепя президента Доналд Тръмп като „символ на обновената бяла идентичност и обща цел“, но не и като „създател на политики“.

Тарант казва, че също иска да отмъсти за смъртта на 11-годишната Ебба Акерлунд, убита при терористична атака през 2017 г. в Стокхолм. Той определя себе си като "нормален бял мъж, от типично семейство". Роден е в Австралия, в семейство на работници, които не са имали високи доходи. 

"Родителите ми са от шотландски, ирландски и английски произход. Имах нормално детство, без никакви големи проблеми", пише още в манифеста си Тарант. Той се описва като “етнонационалист” и “фашист”.

През 2018 г. Тарант посещава Пакистан. Преди това е бил в Северна Корея. До 2011 година е работил като личен инструктор, често е работил и с деца. След това започва да пътува из Азия и Европа.