Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До средата на века ще имаме 40% по-голяма нужда от вода, а последиците от изменението на климата ще станат все по-сериозни. Така според генералния секретар на ООН Антониу Гутериш

проблемът с недостига на вода ще стане още по-остър

"До 2050 г. всеки четвърти жител на Земята ще живее в условия на хронична или постоянно възникваща липса на прясна вода", казва дипломатът.

Според него при такива ситуации страдат предимно жените. "Жените и момичетата в страните с ниски доходи губят 40 милиарда часа годишно, за да донесат вода", твърди Гутереш. - Жителите на страна като Франция прекарват също толкова време в работа. Тези часове, прекарани в пренасяне на вода, може да се използват за по-полезни неща, например за образование в училище."

Генералният секретар на ООН призова международната общност да бъде по-активна в усилията за преодоляване на кризата с недостига на вода. В противен случай този проблем може да доведе до увеличаване на напрежението между различните страни.

Дори и днес 40% от населението живее с недостиг на вода; 80% от отпадъчните води влизат в околната среда без пречистване; повече от 90% от всички природни бедствия по някакъв начин са свързани с водата, а

4,5 милиарда души

нямат адекватни

санитарни условия

Проблемът с прясната вода ще става все по-сериозен заради необратимия дисбаланс в природата, намаляването на качеството на почвата и биоразнообразието, смятат анализатори.

Генералният секретар на ООН има план за действие, който има няколко цели: да промени подхода към управлението на водите, да приведе съществуващите водни програми в съответствие с Програма 2030 и да мобилизира политическа воля за засилване на международното сътрудничество в тази област.