Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Единственият българин от световен ранг в ММА - Благой Иванов-Багата се завърна феноменално на ринга. Преди дни в Учита, Канзас, той постигна изключително важна победа и не остави никакъв шанс на своя съперник Бен Ротуел.

Иванов излезе на ринга под звуците на "Притури се планината" и извоюва първа победа в най-престижната организация за смесени бойни изкуства - UFC. След 3-рундов мач в тежка категория Багата доказа, че е научил много след загубата си от Жуниор дос Сантос през 2018 г. Тогава българинът игра със скъсан на 2 места менискус, което му попречи да покаже до краен предел на какво е способен.

"Тази победа е за България - сподели Багата пред медиите. - Беше невероятен мач, бях сигурен, че този път ще успея.

След победа над един от топбойците в този спорт той разказа, че това е едно от най-специалните изживявания в живота му.

Към този момент българинът отново е сред най-добрите, но преди седем години нещата изглеждаха коренно различно.

Тогава е на върха в спортната си кариера, но едно фатално събитие на 26 февруари 2012 г. преобръща живота му. Багата е с голяма компания в столично заведение. При спречкване с друга група от съседно сепаре той е наръган почти смъртоносно в сърцето.

Така започва и адът за българския боец.

100 дни престой в болница, 70 дни в кома, тежки операции и почти никакъв шанс за завръщане на професионалния ринг. Тогава Благой е на 25 години. На няколко пъти българинът е на границата между живота и смъртта заради инфекции, които развива. След събуждането му от комата докторите започват повторно да учат Иванов на някои от основните жизнени процеси:

"Мозъкът ми бе отвикнал да диша и трябваше лекарите там да ми показват как се прави - връща лентата назад Благой. - Трябваше и отново да се уча да говоря."

По време на целия престой на Багата в болница неотлъчно до него са цялото му семейство и всички негови приятели. Един човек обаче отказва да го гледа на болничното легло целия в системи.Бащата на боеца е непреклонен и не иска да вижда сина си в това състояние. Той непрестанно е в лечебното заведение и получава информация, но не прекрачва прага на болничната му стая. Именно това е и причината Благой да обещае точно на него, че ще се възстанови напълно и ще се върне там, където му е мястото - сред най-добрите на ринга.

"Татко, обещавам, че отново ще се върна на върха", са думите, с които Багата затвърждава мнението на всички, че волята му няма граници.

След дългия си престой в "Пирогов" Багата смъква над 30 килограма. Това е един от най-сериозните проблеми за спортист като него.

Как е преминало възстановяването на Багата и кога се завръща на ринга повторно, четете в хартиеното издание на "168 часа".