Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган

Вестник "Йени шафак" и в."Стар" открояват на първа страница предизборни послания на президента Реджеп Тайип Ердоган на митинги вчера в черноморските окръзи Зонгулдак и Бартън преди местните избори на 31 март. На тези избори вие ще изберете преди всичко кметове, но в същото време ние заедно ще развалим капаните, които се опитват да заложат на Турция, е заявил президентът. Онези, които днес стоят безпомощни пред твърдата като стомана воля на народа, са направили голяма коалиция за изборите на 31 март. Тези, които атакуват границите ни с терористи; икономиката ни - с валутни курсове, лихви; трапезата ни - със спекуланти; единството ни - със сепаратисти; сплотеността ни - с интриги, сега чакат в засада. Но на 31 март моят народ ще им даде необходимия урок, е предупредил Ердоган, информира БТА.

Вестник "Йени шафак" пише, позовавайки се на собствена информация, че министерството на вътрешните работи е раздало награди за общо 19 милиона 547 хиляди лири на общо 249 души, помогнали за ликвидирането или залавянето на терористи, фигуриращи в списъка на издирвани за тероризъм лица, преди всичко членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/. Анкара обвинява групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен за опита за преврат в Турция през 2016 г. Вестникът отбелязва, че министерството старателно крие самоличността на тези патриоти. Механизмът за награждаване е въведен през 2015 г., като оттогава рязко са нараснали сигналите за издирвани терористи, подавани към силите за сигурност. Размерът на възнаграждението, предоставяно на гражданите, съдействали на борбата срещу тероризма, се определя от комисия в състава на полицията и жандармерията. Последна дума за одобрение има министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, посочва вестникът. От влизането в действие на този механизъм са били убити или заловени 773 терористи, при издирването на които е била обявена награда за предоставяне на информация.

Турските вестници съобщават, че инфлацията през февруари на годишна база е спаднала до 19,67 процента и е била най-ниската за последните шест месеца. Вестник "Йени шафак" и в."Гюнеш" цитират министъра на финансите и хазната Берат Албайрак, който е заявил, че тази цифра показва ефекта от предприетите от правителството мерки и по-специално от проекта за продажба на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти на по-ниски цени директно от общините към потребителите.

Опозиционният в. "Сьозджу" посочва на първа страница, че увеличението на цените само на зеленчуците през последната година /от февруари 2018 до февруари 2019 г./ е средно 95 процента, докато увеличението на заплатите е около 20 процента. Вестникът се позовава на изследване на Дружеството за правата на потребителите. Според изследването рекордно увеличение е регистрирано при цените на лука - 220 процента.

Вестниците съобщават, че Комисията за защита на конкуренцията е започнала разследване спрямо 23 търговски вериги за продажба на хранителни стоки, за да установи дали са допуснали нелоялна конкуренция при определяне на цените на плодове, зеленчуци и вода.