Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Людмил Павлов, председател на федерация “Металургия” към КТ “Подкрепа”, Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, зам.-министър Лъчезар Борисов и Васил Яначков, председател на федерация“Металици” към КНСБ (от ляво на дясно)
Людмил Павлов, председател на федерация “Металургия” към КТ “Подкрепа”, Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, зам.-министър Лъчезар Борисов и Васил Яначков, председател на федерация“Металици” към КНСБ (от ляво на дясно)

Минималното възнаграждение

в бранша се увеличава с 18%

и е със 100 лв. над това за страната

1700 лв. е средната заплата в металургията, тя изпреварва значително тази в страната и е два пъти по-висока от средната в преработващата промишленост. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на подписването на Колективния трудов договор в бранша.

След успешно приключване на преговорите под ключовия за металургията документ подписи сложиха Антон Петров - председател на управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия, Васил Яначков - председател на синдикалната федерация “Металици” към КНСБ, и Людмил Павлов - председател НФ “Металургия” към КТ “Подкрепа”.

Домакин на събитието, което се проведе в Министерството на икономиката, бе Лъчезар Борисов, който е и председател на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество “Металургия”.

Зам.-министърът посочи, че през последните години браншът се развива ускорено. “Делът на металургията в произведената промишлена продукция у нас през 2017 г. е 13%, като се отчита и ръст на заетите в сектора”, заяви той. Компаниите ставали все по-иновативни и създавали по-високи нива на добавена стойност. Тя е от 2,5 до 5 пъти по-висока от средната на един зает в промишлеността”, каза още Борисов.

След подписването на договора за металурзите се подобряват няколко показателя. Минималната основна месечна заплата се увеличава с 18%, като тя изпреварва със 100 лв. тази за страната.

Допълнителното трудово възнаграждение за времето, в което работникът е на разположение на работодателя извън територията на предприятието, се увеличава 2 пъти. Допълнителното трудово възнаграждение за отработен нощен час се увеличава с 11%. Стойността на безплатната храна нараства с 10%.

Допълнителното подпомагане на работниците при прекратяване на трудов договор с упражнено право на пенсиониране се увеличава с 20%.

Представителите на синдикалните организации и на работодателите благодариха на Министерството на икономиката за подкрепата. Те изтъкнаха, че за тях е изключително важно, че ведомството е съпричастно с колективното договаряне в бранша и работи активно за просперитета на металургичните предприятия и благоденствието на работещите в металургията.

Пред “24 часа” зам.-министърът каза, че браншът предвижда през следващата година ръст на средната работна заплата с още 7-8 на сто.

Не беше трудно договарянето, компаниите са големи и имат добър диалог със синдикатите. Въпреки че бяхме медиатор, не срещнахме затруднения, каза Борисов. Той иска този добър пример да го пренесе и в другите сектори. “Там е по-трудно, но ще опитаме да го направим”, заяви той.

Традиционно заплатите в металургията са по-високи, заяви пък Антон Петров. Браншът се развива добре, с нови технологии, с над 4 млрд. лв. инвестиции в последните 15-ина години. 70% от продукцията ни е за износ, конкурентни сме на пазара в Европа и в света. Това повишава производителността и ни позволява да даваме добри заплати, каза той пред вестника. Петров потвърди увеличението за 2020 г.