Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаите на летището в колумбийския град Рионегро моментално го разпознават и се строяват в две редици. От великолепните му изяви на терена са минали повече от 10 години, но мъжете в униформи се чувстват задължени да изразят своята почит към футболната легенда.

Има само един малък проблем. Някогашният колумбийски национал и любимец на феновете Диего Осорио се поти твърде обилно въпреки добрата климатична инсталация в сградата със заминаващите. Опитните ченгета са свикнали да приемат тази особеност на човешката физика като сигнал за задаващи се неприятности. Със сеньор Осорио обаче не бива да се действа като с останалите презрени мъже и жени, които си продават здравето и душата за няколко гроша. Той е поканен любезно да последва униформените към малка стаичка без прозорци и без никакви екстри.

Момчетата с пистолети на кръста разпалено разпитват своя кумир за старите времена, докато уж небрежно претърсват куфара му с дрехи, четки за зъби и всичко друго необходимо за една приятна екскурзия в слънчева Испания. Няма нищо обезпокоително и багажът е събран отново. Следва малко по-деликатната част.

Сеньор Осорио любезно е поканен да си

съблече дрехите

Ей така, набързо, за да покаже дали е останало нещо от великолепната му мускулатура, с която някога респектираше противниковите нападатели.

Минута или две по-късно усмивките слизат от лицата на ченгетата и на тяхно място се настанява разочарованието. Да, и този велик футболист е слязъл до нивото на онези нещастници, които наркобароните ползват за свои мулета, за да им разпращат продукцията до различни краища по света. Бившият колумбийски национал Диего Осорио е прикрепил към тялото си десетки найлонови пликчета, пълни с около килограм кокаин.

Билетът му е за Мадрид, където футболната легенда ще трябва да предаде на друг човек по веригата дрогата, която на улицата ще струва около 45 хил. евро.

"Съжалявам, че ви разочаровам момчета, но имам да връщам огромен дълг.Бях притиснат от обстоятелствата", проронва пред полицаите играчът, който с мъжките си изяви вдигаше на крака феновете в Колумбия. Някога Осорио наистина беше голям биткаджия на терена. Той записа страхотни мачове за тима си на Копа Америка през 1991 и 1993 година. Беше част от южноамериканския тим и на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. В родината му го помнят преди всичко със силните мачове за "Атлетико Насионал". След края на кариерата му другите бивши звезди на колумбийския футбол не пропускат да го поканят на благотворителните си срещи.

Как тогава е възможно толкова популярен, успял и сравнително заможен играч да се впусне в нещо толкова опасно като трафика на наркотици?

Диего просто не знае кога да каже "стоп"

Той винаги иска още и още от удоволствията, които му предлага съвременният начин на живот. А събраните пари се оказват недостатъчни да утолят жаждата му за приключения. След края на кариерата си Осорио инвестира в хотелиерския бизнес, но кризата в бранша изяжда голяма част от спестяванията му. През това време футболната легенда не спира да купонясва може би за да пребори депресията от липсата на професионални мачове, пълни стадиони, боготворящи го фенове. Нощните изкушения са бич за всеки семеен бюджет и Осорио не прави изключение. Много скоро е притиснат до стената и пада жертва на сънародниците си, които изкарват милиарди покрай производството и разпространението на наркотици.

Диего може и да си е мечтаел за лесно забогатяване, но от него просто не става наркотрафикант. Белезници обхващат китките му по време на една от от първите му амбициозни солови акции: през 2002 г. популярният колумбиец заминава за Маями, за да договори с местен престъпен бос продажбата на 41 килограма кокаин. Двамата тъкмо са договорили всички подробности, когато любезният домакин вади карта на американската Агенция за борба с наркотиците и го сваля на земята. Абсолютно изненадващо тогава Осорио се изплъзва от лапите на американското правосъдие, след като успява да сключи сделка и е депортиран обратно в родината си. Следващата му издънка на летището в Рионегро през 2016 г. обаче така и не му се размина. Адвокатите му добре си построиха защитната реч и изтъкнаха пред съда приноса на техния клиент за просперитета и имиджа на колумбийския спорт пред света. Съдиите по наказателното дело за търговия с наркотици не се трогнаха особено и дадоха ефективна петгодишна присъда на футболната легенда. Медиите в родината му са убедени, че той все пак е извадил късмет, тъй като за провинението си можеше да получи двойно повече годинки в пандиза.