Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европа има нов шампион в биатлона - това е българинът Красимир Анев, който грабна златото в преследването на 20 км в Минск, оставяйки след себе си олимпийския шампион - норвежеца Тарей Бьо, както и още 107 биатлонисти.

След 4 сребърни и 4 бронзови медала от европейски първенства златният медал е напълно заслужен и дълго чакан. Но било ли е планирано участието на Краси на това европейско първенство?

"В последния момент беше решено, че ще участвам в Беларус, и това се оказа печеливш ход - разказва Анев. - При нас графикът за сезона по принцип се прави доста по-рано, а и има първенства, които пропускаме, тъй като всичко е свързано с пътуване и финанси."

Дори и след титлата в преследването има хора, които са недоволни от българското представяне. За разлика от "хейтърите" у нас, в чужбина пресата и конкуренцията са изцяло на негова страна.

"Един от най-близките ми приятели - биатлонистът Мартин Отченаш от Словакия, беше един от първите, които ме поздравиха - спомня си Краси. - Много се разбирам и със състезателите от Русия, Беларус и Латвия. Все пак често живеем в едни и същи хотели и тренираме заедно. Спортът е социален феномен, в който се създават връзки и приятелства."

За Краси казват, че е вманиачен в биатлона и цялото му ежедневие е свързано с "белия спорт". Това е и причината много хора все още да се надяват той да участва и на четвърта поредна Олимпиада - в Пекин през 2022 г.

"Едва ли ще продължа до зимната олимпиада, състезавам се година за година - признава Анев. - Когато спра да изпитвам удоволствие от пътуванията и резултатите, които постигам, тогава ще спра. Все пак съм на 31 години."

Преди време биатлонистът излиза с

изказване, с което си навлича гнева на много хора

"Виждам как губя заради ските си страшно много време на състезанията".

По този въпрос с федерацията е говорил много пъти, но резултат не е имало. Днес Краси все още изпитва горчивина от факта, че хората приемат думите му като оправдание за представянето. А истината е друга - това са анализи и констатации на някои от проблемите, които той има с оборудването си в продължение на няколко години.

"Този сезон нещата са доста по-добре, но има още какво да се желае", споделя той.

За Краси Анев по-голямата умора и напрежение са не по време на състезателен период, а през лятото, когато се провежда подготовката.

"Летните месеци понякога тренирам по 8 часа на ден - разказва българинът. - Ставане в 6,30, четири тренировки за деня и така до 8 вечерта. В България за жалост има само две места, където може да се провежда качествена подготовка - на Белмекен и в Банско. Затова понякога излизаме и в чужбина."

Ролкови ски, походи, каране на велосипед, силови занимания, много стрелба и упражнения за баланс. Така минават дните на 2000 м в планината по време на подготвителните лагери. Зимата е по-спокойният период за Анев. Главната му задача е да стартира, след което се правят кратки възстановителни тренировки.

Поради липсата на достатъчно места за подготовка понякога екипът на българина се спира и на по-нетрадиционни места.

Къде още тренира Краси Анев, четете в печатното издание "168 часа".