Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Помощите на хората с увреждания ще се дават по нова индивидуална оценка.
Помощите на хората с увреждания ще се дават по нова индивидуална оценка.

Социални тръгват по домовете да правят попълват анкети 

От тях ще зависи помощта, от която имат нужда

Нова точкова система ще оценява хората с увреждания, като от нея ще зависи какви помощи ще получат от държавата. Тя ще се прави от социални служители и ще съдържа 10 категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4.

Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204. Въпросите включват от това дали инвалидите могат да се обслужват сами - да се къпят, да готвят или да ползват техника, до пълна картина на заболяванията им.

Това е разписано в проект на Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, която е качена за обществено обсъждане.

Сега 739 219 души имат ТЕЛК за над 50% увреждане, като от тях 27 хил. са деца.

За да имат личен асистент, инвалидите трябва да получат най-малко от 11 до 49 точки. Тогава те ще могат да го ползват до 15 ч на месец, за да им помага вкъщи или да ги води на лекар. Тези с между 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 - до 84 ч. Максималният брой часове - 168, ще е за хората с оценка между 187 и 204 точки.

За да получат личен асистент, обаче освен точки трябва да имат и ТЕЛК решение с определена 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Право на личен асистент имат и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на чужда помощ, чието увреждане е над 90%.

Индивидуалните оценки ще се правят от служители на Агенцията за социално подпомагане, пише пък в правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания. Те ще посещават по домовете инвалидите, приковани на легло.

Работодателите няма да назначават хора с увреждания на работа, ако производствата им не позволяват назначаването на инвалиди и това е опасно за здравето на хората. Освен това те ще бъдат освободени от глоба, ако до 3 месеца бюрата по труда не им осигурят човек с увреждане. Дава се и още една възможност - да купуват стоки, произведени от хора с увреждания. Има поставена цел тези стоки да са в размер поне на минималната работна заплата от 560 лв. за всяко непопълнено място от квотата за инвалиди. Шефовете ще могат да сключват договори с други предприятия, които да им поемат квотите.

Според Закона за хората с увреждания фирмите с над 50 работници са длъжни да назначат поне един човек с увреждане. Ако компаниите са със 100 и над 100 заети лица - 2% от средносписъчния състав. Предвидена е и глоба - 30% от минималната работна заплата за всеки неназначен инвалид. Работодателите обаче ще могат да кандидатстват за оборудване на работните места за хора с увреждания, както и за еврофинансиране.