Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рехабилитатор одобрява земеделски проекти ШЕФКА: Калина Илиева заложи мини в ДФЗ, които тепърва ще гърмят.

 

 

Рехабилитатор, служител със средно образование и педагог са били част от хората, проверявали и спирали пари по европейски програми към Държавен фонд "Земеделие". Куп други чиновници със средно образование и съмнителни дипломи работят в структурите на фонда. Фондът започва спешна проверка и ще анулира неотговарящите на закона назначения от времето на бившата шефка Калина Илиева и преди нея. След освобождаването на бившата шефка с фалшива диплома в редакцията на в. "168 часа" се обадиха получатели на пари по САПАРД от Книгата на длъжниците, които твърдят, че при тях са идвали на проверки от фонда некомпетентни хора, с образование и опит напълно различен от предмета на проекта им. След това фирмите попадали в т. нар. "черен списък" по

неясни критерии

"Всеки, който не отговаря на изискванията за заеманата длъжност, трябва да бъде освободен. Възложил съм проверки по няколко случая. Ще разгледаме работата и квалификацията на тези служители. Вече пренасочихме експерти на други позиции, защото нямат нужната квалификация - каза пред в."168 часа" Светослав Симеонов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". И допълни:"Не може да има изключения. Трябва да се коригира тази ситуация, защото създава лош имидж на ДФ "Земеделие".
До в. "168 часа" достигна информация за конкретни странни случаи. Служител със средно образование е бил назначен като експерт в Регионалния технически инспекторат в Благоевград още през 2006 г. Калина Илиева подписва допълнително споразумение към трудовия му договор.

Гоце П. завършил

техникум със среден успех Добър (3.94), личи от документ в работното му досие, с копие от което разполагаме. По длъжностна характеристика експертът трябва да е най-малко бакалавър. Това е един от служителите, който и в момента участва в проверки по места на фирмите, получили евросредства. В задълженията му са управление, контрол и наблюдение на всички фондове на ЕС. От екипите, които правят проверките по обектите, зависи изплащането на евросубсидиите.
"Назначена е комисия, която да провери работното досие на Петков, както и извършената от него дейност. Ако информацията за липсата на образователен ценз се потвърди, ще бъде освободен", казаха от фонда.
По времето на Ализан Яхова е назначен рехабилитатор. Докато работи във фонда, учи за бакалавър по педагогика. Според информация от пресцентъра на фонда служителят вече се е дипломирал в Тракийския университет.
Чиновничка, завършила в Турция, работи като главен експерт в Южен централен район. Според източници на в. "168 часа" дипломата й не е била легализирана при постъпването и в ДФЗ. При поискване чиновничката е представила

превод на диплома

за бакалавър, уточниха от ДФЗ. Превод не означава легален документ, тъй като според наредба всички дипломи от чужбина би трябвало да бъдат признати от Министерството на образованието.
От фонда категорично отказаха връзка с въпросните чиновници, които очевидно не са работили по специалността си. "В момента тече проверка, има такива случаи, нищо повече не можем да кажем" - обявиха от Министерството на земеделието. Опитите на "168 часа" да се свърже с държавните служители, за да разбере как рехабилитатор и педагог оценяват земеделски проекти, също удариха на камък.
Междувременно стана ясно, че Държавен фонд "Земеделие" е поискал среща в Генерална дирекция АГРИ за преразглеждане на начина, по който фирми се вписват в т. нар. черен списък. Причината е, че България губи милиони от "замразени" проекти на бенефициенти, поставени в Книгата на длъжниците само по

съмнение за злоупотреби

Много хора са пред фалит, защото не могат да си получат парите от ЕС. До това се стига след предложение от бившия шеф на Програма САПАРД Константин Паликарски. След замразяването на парите по програмата България дава на Брюксел "План за действие". Според него в списъците могат да вкарват кандидати, когато срещу тях има съмнение за некоректност или злоупотреба с европари. Това става или след сигнал на ОЛАФ, или след проверка на експерти от фонда. Резултатът е орязване на цялата субсидия, а не само на парите за нередността. Получава се правен парадокс - фирмите се разглеждат като престъпници до доказване на противното от магистратите.
"Поискахме среща в Брюксел, защото искаме да се преразгледа елемент от изготвения "План за действие" по време на предишното правителство, който засяга критериите за поставяне на бенефициенти в Книгата на длъжниците - обяснява Светослав Симеонов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". - Големият въпрос е дали фирмите трябва да бъдат вписвани с цялата субсидия, въпреки че не са доказани изцяло нарушението. Аз помня времето, когато в

Книгата на длъжниците

се поставяха само тези, за които има категорично установено нарушение."
Според Многогодишното финансово споразумение по САПАРД, ако няма становище на прокуратурата за отказ от образуване на досъдебно производство, парите се губят в двегодишен срок. Те ще бъдат удържани от новите европейски програми за България, ако няма окончателна позиция на магистратите. 150 милиона евро от еврофондовете, предназначени за българските фермери са блокирани, след като са попаднали по неясни критерии в съставения от Илиева "черен списък" за Европейската служба за борба с измамите.

 

 

Светослав Симеонов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"
Големи загуби през март


- Г-н Симеонов, защо се удържа цялата субсидия на фирми, преди да бъде доказана вината им в съда?
- Защото не е установено коя част от инвестицията им не е правилна, преди да има окончателно приключване на случая от прокуратурата - отказ да се образува досъдебно производство, или изпращане на съд. Завеждат се с цялата сума, която бенефициентът е получил и започва голямата сага.
- Това правомерно ли е според европейските регламенти?
- Процедурата е била променена във връзка с временното спиране на парите по САПАРД през 2008 г. Приет е План за действие и част от него е Книгата на длъжниците. Според плана в списъците могат да се вкарват фирми на базата само на сигнал срещу тях до прокуратурата. Тогава ние сме обявили това пред нашите партньори от Брюксел.
- Какви са последствията за българския бизнес?
- Създават се определени проблеми. В навечерието на Нова година изгубихме 10 млн. лв. по 14 проекта от САПАРД, вписани в Книгата на длъжниците. Причината е, че е изтекъл двугодишният срок по многогодишното финансово споразумение. Тези проекти са включени в Книгата на длъжниците с пълната субсидия. Брюксел ще си удържи тези средства от следващи плащания към България. Голямата сума ще започнем да губим от март-април, защото 98 проекта още са в прокуратурата. Подготвихме писмо до главния прокурор, че сме готови за пълно съдействие, за да се приключи по-бързо разследването на тези 98 случая. Те са в едно досъдебно производство. Дори да има решение за един проект, че не е проблемен, трябва да има решение и за всички останали.
- Как се изваждат фирми от "черния списък"?
- Прави се и в момента, когато има решение на прокуратурата за отказ да се образува досъдебно производство. Въпросите са много деликатни. Хората са казали - два пъти мери, един път режи. За съжаление нещата са вече доста объркани. Обявихме, че САПАРД приключи, но за съжаление не е така. Има още много дела и казуси за решаване. Около 200 са заведени срещу фонда по САПАРД.