Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОБРАТ: Шампионското шампанско на Контадор ще му вгорчи живота, ако бъде признат за виновен.
ОБРАТ: Шампионското шампанско на Контадор ще му вгорчи живота, ако бъде признат за виновен.

 

 

Световното колоездене ще претърпи най-жестокия крах в историята си, ако супер-звездата Алберто Контадор (Исп) не бъде наказан за допинг провинение.

Спонсори на елитните отбори заплашиха, че ще се оттеглят, ако шампионът от "Тур дьо Франс" бъде оправдан.
Случаят с испанеца в момента се разглежда от Испанската федерация и Международния колоездачен съюз. От Международния олимпийски комитет и Световната антидопингова агенция поискаха да бъдат взети
най-строги мерки
за да бъде даден пример.

През септември Контадор призна, че една от неговите допинг проби, взети по време на "Тур дьо Франс", съдържа следи от кленбутерол, който подобрява дишането. Трикратният победител в състезанието се оправда, че веществото е попаднало в организма заради пържола. Месото било внесено от неговата родина. След допълнителен анализ стана ясно, че в урината на спортиста са намерени и пластични частици, които са индиректно доказателство за забраненото кръвопреливане.

"Станах жертва, но си държа вдигната главата и не смятам, че трябва да ме наказват", обяви Контадор.
Международният колоездачен съюз нае експерти, които да решат дали провинението заслужава наказание. До крайната оценка испанецът няма право да се качва на велосипед в официално състезание.

"Това не е класически случай на употреба на допинг - коментира президентът на Международния колоездачен съюз Пат Макуейд. -
Не виждам защо
се оказва толкова сериозен натиск. Трябва да погледнем случая от всички ъгли."
Още преди новината за положителната проба Алберто Контадор подписа договор с един от най-силните отбори "Саксо Банк". Твърденията на испанеца, че е невинен, предизвикаха сериозни реакции от останалите тимове. Те заплашиха, че могат да бойкотират най-реномираните състезания, ако виновникът не бъде наказан. Някои от най-стабилните спонсори в колоезденето вече се оттеглиха. "Бюж телеком", "Кофидис", "Франсе де жу", "Кес д'Епан" и "Милрам"
прекратиха финансирането
след края на миналия сезон. Десетки състезатели, треньори, помощен персонал и лекари останаха без работа. Тяхната съдба може да бъде последвана от още много хора, които живеят от години с колоезденето.

Заради непрекъснатите допинг скандали има сериозен спад в желанието на телевизиите да отразяват най-популярните състезания. Преди 10 години над 200 канала от целия свят даваха заявки за излъчване на "Тур дьо Франс". Организаторите на състезанието дори отрязваха част от желаещите, защото нямаха капацитет за излъчване. В момента мераклиите са под 100 телевизии.

"Колоезденето е започнало и се е развило в Европа, но имаме нужда от нови компании, които да инвестират - коментира Пат Макуейд. - Ако се наложи,
ще променим изцяло
календара, за да привлечем фирми от други континенти. В момента Обиколката на Калифорния съвпада с Обиколката на Италия."
За да изкоткат спонсори от Америка и Азия, шефовете на колоезденето смятат да намалят продължителността на част от най-популярните състезания. Трите големи тура - Обиколката на Франция ("Тур дьо Франс"), на Испания ("Вуелтата") и на Италия ("Джирото") продължават по 21 дни.

"Може да отрежем Вуелтата и Джирото - смята Пат Макуейд. - Ще има недоволни, но глобализирането изисква жертви."
Една от жертвите може да бъде Алберто Контадор. 2-годишно наказание грози испанеца, ако бъде признат за виновен. Неговият нов тим "Саксо банк" ще претърпи финансов погром заради липсата на своята звезда. 28-годишният талант е най-скъпоплатеният колоездач сред професионалистите.


26 прегрешения през 2010 г.

Колоезденето запази лидерската си позиция в класирането за най-много допинг прегрешения в сравнение с останалите спортове през 2010 г.
Правата на 26 състезатели бяха спрени заради директни положителни проби или нарушение на правилата за контрол. Испанците продължават да са най-хващани. Суперзвездата Алехандро Валверде изгоря, след като неговото име попадна в документацията на прочутия майстор на забранени вещества д-р Еуфемиано Фуентес. Той спечели Обиколката на Романдия, но малко по-късно правата му бяха спрени, а всички резултати от началото на годината бяха анулирани. Санкцията на Валверде ще трае до началото на 2012 г.
Езикиел Москера, който остана втори в генералното класиране на Обиколката на Испания, и неговият съотборник Давид Гарсия Дапена, дадоха положителни проби за хидроксиетил. Със същото вещество беше уловен ветеранът Оскар Севиля.

Испанецът нещастен на Коледа

Алберто Контадор призна, че е изкарал една от най-неприятните Коледи в живота си.
Причината са обвиненията срещу него.
"Това бяха най-неспокойните празници - написа испанецът в своя "туитър". - Надявам се, че през 2011 г. етиката и истината ще надделеят и отново ще се кача на велосипеда. Благодаря на моя отбор "Саксо Банк" за подкрепата. Обещавам на всички историческа година. Когато има воля, има и път."

Шефът вярва на звездата

Шефът на един от най-силните отбори в колоезденето - "Саксо Банк" - Бярне Рийс, обяви, че вярва в невинността на Алберто Контадор.
Той дори включи звездата в състава за Обиколката на Мурсия в началото на март. Не е ясно дали дотогава случаят на испанеца ще бъде разрешен.
"Вярвам на неговите думи, но имам и резервен вариант - застрахова се Бярне Рийс. - Без значение дали е виновен или не, ние оставаме много силен отбор. Дори и без Контадор ще имаме отлични резултати." Рийс разчиташе много на испанеца за Обиколката на Франция, след като отборът му беше напуснат от суперзвездите Фабиан Канчелара, Анди Шлек и Франк Шлек.

Подозрения през 2009-а

Бившият шампион от "Тур дьо Франс" Грег Льомонд заподозря Алберто Контадор още през 2009 г. Според американеца, който също е трикратен победител в състезанието, феноменалните резултати на звездата не могат да бъдат постигнати без допълнителни стимуланти. Той даде за пример изкачването на изключително тежкия връх Вербие през 2009-а за рекордно бързо време. "Необходими са изключително високи нива за транспортиране на кислород в кръвта - анализира уникалното постижение Грег Льомонд. - Подобни състояния са невероятни, за който и да е спортист."

Грег Льомонд
Грег Льомонд
ПАДЕНИЕ: Езикиел Москера финишира втори във “Вуелтата”, но с помощта на допинг.
ПАДЕНИЕ: Езикиел Москера финишира втори във “Вуелтата”, но с помощта на допинг.
Бярне Рийс
Бярне Рийс