Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много по-важно е в секциите да се прави видеозапис

Ликувайте, девойки – пуснали са едни чудесни кремове за увеличаване на бюста! Откъде знам ли? Видях го по телевизията! Освен това пуснали едни помпи за увеличаване на пениса, масажори за сгъстяване на косата, колани за отслабване около ханша (както си хапвате чипс пред телевизора), електронни машини за гласуване…

Стоп!

Как така машините за гласуване да са в същия джендър

Нали парламентът, където заседават най-мъдрите ни мъже (и жени), реши да ги въведе на следващите и по-следващите избори? Тези машини ще изсветлят най-тъмните кьошета на българската политика. Те ще спрат купуването на гласове, подмяната на бюлетини и протоколи, фалшивото броене. Щом веднъж заработят, най-сетне ще настъпи доверие в избирателния процес!

А може и да не настъпи. В Холандия например машините бяха навлезли навсякъде, докато през 2007 г. един активист показа по телевизията как

за две минути подменя софтуера

на едно от тези устройства и то веднага започва да лъже като политик. Освен това излязоха странни електорални случки, в които разликите между резултатите според машините и екзитполовете са десетократни. Ако това е възможно в културната Холандия, представете си какво е възможно у нас!

Оказа се, че тези машини са като врата в полето. Всеки може да им подмени софтуера. Лесно е да им се сложи специална батерия, с която да се манипулират отвън. Освен това те имат и електромагнитно излъчване, което може да се улови от 20-30 метра и така да се получи достъп до всички данни. Нарича се “Ван Ек фрикинг”. Вече има технология, чрез която този “фрикинг” може да контрола вота.

В резултат от 2007 г. Холандия изхвърли машините или по-скоро ги продаде някъде в Третия свят. Кой знае, може би чакат в някой склад да ги купят българите?

През 2010 Ирландия също изхвърли подобни машини, за които вече бе платила 54 милиона евро. Навсякъде в Европа, където правиха експерименти с тези устройства, както и с интернет гласуването, вече се отказаха.

Остана само Естония, но тя е много особен случай. Там властта има нужда от техника, за да контролира руския вот.

Тази вяра, че електрониката ще ни излекува от политическата патология, е

същото като вярата в магията,

кристалните кълба и амулетите. Все едно да си вържем червен конец срещу уроки или чесън срещу вампири. Но амулетите и талисманите поне са безобидни, докато електрониката е опасна. За човек със зла умисъл тя разкрива 100 пъти по-големи възможности.

И колкото повече напредват тези технологии, толкова по-опасни стават. Ето на, сега дори хакнаха телефона на най-богатия човек на планетата, основателя на “Амазон” Джеф Безос. Снимал си човекът оная работа и сега един жълт вестник го изнудва. Кой ли не хакна американските избори? То не бяха Путин, Си Дзинпин, “Гуцифер” 1 и 2, македонските интернет фермери, пакистанците…

Не знам защо у нас опозицията най-много настоява за електронното гласуване. То е ясно, че най-лесно машината я хаква този, който я държи – властта. Идва администраторът, качва една малка кръпка на софтуера и край – изборите са спечелени. На сутринта я маха, а после върви се оплаквай.

Нямам понятие защо депутатите отказват да си вземат поука от грешките на по-развитите държави. Но в журналистиката има един такъв принцип –

ако нещо не е ясно, значи става дума за пари

Само една машина за гласуване струва 1900 евро. През май ще има машини в 3 хиляди секции. Ако са само по една машина в секция – 5 милиона и 700 хиляди. Наесен за местните избори ще са 6000 – общо 11 милиона и 400 хиляди евро. А през 2021 г., ако парламентарните избори са тогава, машините ще са във всички секции, освен най-малките.

Разбира се, една машина в градска секция според мен не стига, нужни са поне 3-4.

Засега се предвижда тези машини да излязат на бюджета 100 милиона лева, значи накрая ще станат 300 – 500 милиона. А защо не и милиард? То си е златна мина, ще има държавни поръчки, конкурси, обжалвания, Цацаров, батко-братко и суджуци…

И когато скандалите утихнат, политиците ще стигнат до извода, че машините за гласуване само създават неприятности и ще ги изхвърлят. Дотогава няма да ги искат и в Третия свят.

Но да не помислите, че аз съм против новите технологии! Много от тях наистина помагат на сигурността.

Да вземем видеокамерите - те вече са навсякъде

Използват ги катаджиите, банките, супермаркетите, бензиностанциите, кафенетата, къщите. Има ги и по улиците, и в парковете. Без видеокамери в държава като България едва ли щеше да има банкомати.