Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Машинно гласуване да бъде въведено във всички секции, с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели, подвижни избирателни секции, кораби, болници, затвори и секциите в чужбина, след тазгодишните местни и европейски избори. За това се договориха депутатите на извънредна правна комисия днес. Промените се отнасят за Изборния кодекс, който се гледа в пленарната зала на второ четене.

Най-малко 3000 избирателни секции да бъдат оборудвани с машини за гласуване за евроизборите тази година, решиха на комисия депутатите. 6000 избирателни секции с машини за гласуване пък ще е минимумът за местния вот.

Предложението да се въведе изцяло машинно гласуване, освен в подвижните, специалните и секциите в чужбина, след провеждането на двата вида избори дойде от страна на депутата от ДПС Йордан Цонев. Предложението мина в комисия с 8 гласа “за” от ГЕРБ, ДПС, “Воля”. Патриотите пък се въздържаха от гласуване.

Отхвърлена бе идеята да се създаде регистър на избирателите, който главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" да поддържа и, в който гражданите да правят проверка на това дали са гласували. Причината бе, че текстът предлага в нея да бъдат записани имената, ЕГН-то и адреса на избирателите. Депутатите обаче се обединиха около идеята, че така ще може да има достъп до данните на всички граждани и може да има злоупотреби.