Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съвременният футбол е машина, за която емоциите нямат никаква стойност. Големите отбори играят космически футбол, въртят сделки за милиони и нехаят за човешката душа. Трагедията с Емилиано Сала беше поредното доказателство, че никое нещастие на този свят не може да бъде по-важно от голямата игра, генерираща стотици милиони евро всяка година.

28-годишният аржентинец потъна в океана заедно с пилота на самолета, хвърляйки в ужас близките си, както и някои от най-популярните футболисти в света. Меси, Роналдо и другите звезди платиха огромни суми от личните си сметки, за да бъде намерен Сала – жив или мъртъв. След продължително и скъпоструващо търсене най-сетне откриха потъналия самолет и тялото на Сала вътре в него. Семейството му намери някаква утеха, че няма да погребат празен ковчег, а целият футболен свят се зарече да почете паметта на играча с различни стандартни инициативи.

И с това драматично-емоционалната част от историята приключи. За сметка на това в момента се развива съвсем друга одисея, която показва колко бездушен е съвременният свят. От "Нант" продължават да настояват да получат своите 15 млн. паунда от "Кардиф Сити" , уговорени около трансфера на Сала. Но как! Та той

не успя да изиграе и една минута за

новия си отбор,

ще възкликнете вие. И ще сте прави, само че французите имат пълното право да претендират за пачките, въпреки че са заровили на пет метра под земята морала си.

Да припомним накратко хронологията на събитията. "Нант" и "Кардиф Сити" договарят трансфера на нападателя, който по това време е на първо място в подреждането на голмайсторите във френския елит. Босовете на тима от английската Висша лига се съгласяват да платят

рекордните за тях

15 млн. паунда,

а Сала също успява да договори чудесни лични услови. Сделката е сключена и минава през всички необходими подписи и печати. Малко по-късно Сала загива на път от Франция за Великобритания. Светът е потресен, хората се молят за някакво чудо, а от френския тим подканват деликатно колегите си да преведат парите.

Дните се точат и надеждата за спасяването на двамата пътници намалява, докато накрая напълно се стопява. През този период от бившия клуб на Сала неколкократно опитват да се свържат с "Кардиф Сити", но преговорите вървят много деликатно. Най-сетне идва и страшната вест – Сала е мъртъв, тялото му е намерено в потъналия самолет и близките му могат да го погребат. В този най-страшен миг, когато дори и най-безумните надежди са угаснали, бившите началници на загиналия нападател не чак толкова деликатно обявяват, че са поставили ултиматум на ръководството на британския тим да се разплатят до стотинка за играч, когото никога няма да могат да ползват.

"Морално ли е – не! Законно ли е – да", казват от ФИФА и също натискат "Кардиф" да платят. Това със сигурност ще бъде най-странната сделка в историята на футбола. Уелският отбор така или иначе ще бъде принуден да се издължи, ако не иска да бъде санкциониран тежко от световната футболна централа. 15 млн. ще бъдат платени на "Нант", въпреки че немалко френски издания питат за какво точно ще бъдат похарчени парите, получени за един току-що загинал играч.

"Ще трябва

да платим,

но бяхме неприятно изненадани от развитието на целия случай. Колегите от Уелс започнаха да си искат парите още преди да е станало ясно какво точно се е случило със Сала и пилота на самолета. Това бързане беше смущаващо за нас", коментира странната ситуация източник от ръководството на "Кардиф" . Французите не се поддадоха на натиска с въпросите за морала и заплашиха да стигнат до съд, ако не видят парите в банковата си сметка.

В същото време продължава издирването на пилота, който не успя да предотврати смъртоносния инцидент. Авиоспециалисти с половин уста коментираха, че от останките си личи, че Дейвид Ибътсън не е реагирал по най-правилния начин, когато машината му е започнала да пада. Много популярни футболисти обещаха да продължат да даряват

пари, за да бъде намерено тялото

и на пилота

Близките му също поискаха помощ в този тежък момент.

"Знаем, че той е мъртъв, но си го искаме при нас. Не мога да понеса мисълта, че той е там някъде толкова самотен", проплака дъщерята на Ибътсън.