Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Китай отново изненада света, провеждайки изпитания на ново електромагнитно релсово оръдие. То е известно още като релсотрон и се очаква да влезе на въоръжение в Народната освободителна армия на страната до 2025 г.

Оръдието използва две релси, между които се поставя снаряд без заряд. Свръхпроводници по двете релси създават магнитно поле, което ускорява снаряда до свръхзвукова скорост. Поразяващата сила на оръжието идва от кинетичната енергия. Мнозина експерти приемат релсотрона за нещото, което тотално може да промени военноморската артилерия. Засега това е и най-мощното корабно оръжие.

Още от началото на 2019 г. китайският флот се подготвя за изпитание на релсотрона. Учението е проведено на голям военен кораб, а оръжието е било монтирано на носа на плавателния съд. Новото супероръжие е разработено от специалисти от Морския университет за инженерни науки към Народната освободителна армия на КНР. От години те активно търсят начини да включат съвременните технологии и изкуствения интелект в разработката на отбранителни оръжия.

Новият релсотрон е програмиран да поразява цели на по-големи разстояния и да бъде изключително смъртоносен. В доклад на американското разузнаване се споменава за новото оръжие на Китай и се твърди, че то е способно да удари цел, намираща се на около 200 км със скорост от около 2,5 км в секунда.

Релсотронът може да дава мощ и обхват на ракети, но без да се налага прикачването на бойни глави към тях. Това прави снарядите за релсотрона далеч по-евтини за производство. Според изчисленията на американското разузнаване електромагнитните боеприпаси струват между 25 000 и 50 000 долара.

За сравнение - една американска ракета "Томахоук" струва около 1,4 милиона долара. Единственият проблем на новото супероръжие е, че изисква огромно количество енергия, за да изстреля снаряда. За да го направи, са му необходими мощни генератори, които се поставят на борда на кораба.

Тяхното зареждане е голям проблем за инженерите, които разработват подобен род оръжия. Не е ясно дали Китай е намерил ефективно решение.

Фактът, че Китай вече извършва реални изпитания в открито море с релсотрон, поставя Пекин начело в състезанието за овладяване на оръжията от следващо поколение. Разработката на електромагнитно релсово оръдие влиза във военните планове на страни като Русия, Иран и САЩ. Досега обаче никоя друга страна не е провела реални изпитания и тестове в открито море.