Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медицинските сестри Цветелина Евтимова, Маргарита Танева, Галина Колева и Зинаида Николова (от дясно на ляво)
Медицинските сестри Цветелина Евтимова, Маргарита Танева, Галина Колева и Зинаида Николова (от дясно на ляво)

l Над 100 случая на насилие над спешни екипи

само за последните 2 г. отчита здравното министерство

l Реално случаите са повече - над 90% от потърпевшите

медици не подават жалба или сигнал до прокуратурата

При агресия към лекар провинилите се да полагат общественополезен труд. Това предложение отправиха представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), които стартираха във вторник национална кампания срещу агресията над медици под надслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”.

“Една административна

глоба от 1000 лева

не решава проблема

при хулиганско поведение като това в Горна Оряховица например и смятаме, че трябва да се полага и общественополезен труд. Оформили сме предложението си като призив, оттук нататък остава въпросът дали ще се приеме от институциите, за да влезе в някаква законова форма”, обясни решението Милка Василева, председател на асоциацията.

По данни на здравното министерство за последните две години - от 2016 до 2018-а, са регистрирани над 100 случая на проявена агресия над медицински екипи, основно в спешната помощ. Те са пръснати в цялата страна.

Реално обаче случаите са повече, защото над 90% от жертвите на насилие без значение дали е физическо, или вербално, не подават жалба и не се обръщат към прокуратурата, показва анкетно проучване сред 1400 медици. То е проведено в период от края на 2017 г. до края на 2018 г. и бе представено от д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

“Близо 98% от медиците са били потърпевши от вербално насилие като груби реплики, обиди, приписване на престъпления. Много често те не знаят как да се защитят, защото не познават тази обида като форма на насилие. Докато физическото посегателство се среща най-често сред екипите на спешната помощ и лекарите в неотложни кабинети, то

на вербално насилие

са подложени всички

почти всеки ден,

при това не само от пациенти, но и от страна на колеги”, каза адвокат Петрова.

91% от анкетираните посочват, че са били жертва на насилие, а 96% са били обиждани на работното си място. В 85 на сто от случаите обидите са били от страна на колеги, но въпреки това 98% от жертвите не са предприели нищо, след като им е нанесена обида, показват данните.

“Недопустимо е всяка година жертва на физическата агресия да стават 70-80 представители на медицинското съсловие, а осъдените средно да са по-малко от 5 на година”, коментира и д-р Нели Нешева от лекарския съюз.

По време на кампанията е предвидено да се потърси и помощта на здравните медиатори, с които да се влезе в ромските общности, за да им се обясни и разясни системата на здравеопазване. “Установихме, че те нямат достатъчно грамотност по тези проблеми”, обясни Милка Василева.

В “Пирогов” обучават медиците как да се справят с конфликтен пациент

Медиците в най-голямата спешна болница у нас - “Пирогов”, са сред тези, които най-често стават жертва на агресия заради спецификата на пациентите, които приемат за лечение там. През последната година обаче директорът на лечебното заведение д-р Асен Балтов въвежда мерки, които значително са подобрили системата на работа, споделят медицинските сестри Цветелина Евтимова, Маргарита Танева, Галина Колева и Зинаида Николова. 

Милка Василева, председател на БАПЗГ (вдясно), обяви началото на национална кампания срещу агресията над медици. Подкрепа от името на лекарския съюз отправи д-р Нели Нешева.
Милка Василева, председател на БАПЗГ (вдясно), обяви началото на национална кампания срещу агресията над медици. Подкрепа от името на лекарския съюз отправи д-р Нели Нешева.

Те се включиха в кампанията на професионалистите по здравни грижи за борба с агресията над медици (повече за нея виж на 3-а стр.).

“Няколко са по-сериозните случаи на агресия през последните години в болницата. Единият е с колежката ни Виолета Стефанова от отделението по токсикология за възрастни. Преди около година и половина млад пациент, който бе употребил амфетамини, я беше ударил, вследствие на което беше с лицева травма, счупен нос, комоцио, претърпя операция. Психологическият стрес остава, но въпреки това се върна на работа.

След този случай ръководството взе мерки. Има ново видеонаблюдение, осигурени са паникбутони във всичките спешни кабинети и индивидуален пост на охрана в отделението по токсикология. Има промяна и в приема на пациенти. Преди те идваха и директно влизаха в кабинета. Сега минават първо през регистратурата, след което се насочват към правилния кабинет според диагнозата им.

Вече сме провели и 3 обучения на персонала - за конфликти, стрес и комуникация с пациента, което се проведе с цялото ни спешно отделение”, разказа пред “24 часа” Цветелина Евтимова, главна сестра в “Пирогов”.

От началото на февруари пък към спешното отделене на болницата са назначени и двама психолози. “Те работят и с пациентите, и с персонала, където има нужда, за да предотвратят конфликтни ситуации”, разказа и Маргарита Танева, старша сестра там.

Според колежката ѝ Галина Колева, старша сестра в отделението по токсикология, случаите на насилие не ставали повече, а по-скоро вербалната агресия е по-силна.

“Ние имаме и психиатър към клиниката, който всеки ден обслужва всички пациенти, които имат нужда”, обяснява Колева.

4 пъти жертва на насилие е била и старшата сестра от отделението по педиатрия Зинаида Николова.

“Слава богу, нямам физическа травма, но психическата остава винаги. Смятам, че ниската здравна култура на населението, нагнетяването в публичното пространство и стресът, в който живеят хората, са водещи за това. Хората трябва да са малко по-разбрани, да изчакват реда си и да проявят разбиране. Няма как да бъдат обслужени всички наведнъж и на момента. Понякога има много по-тежки случаи”, споделя Николова.