Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов бе събрал половината правителство при представянето на системата за контрол на горивата. На презентацията присъстваха министрите Владислав Горанов, Росен Желязков, Младен Маринов, Емил Караниколов, главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на парламентарни комисии Менда Стоянова и Емил Димитров.
Премиерът Бойко Борисов бе събрал половината правителство при представянето на системата за контрол на горивата. На презентацията присъстваха министрите Владислав Горанов, Росен Желязков, Младен Маринов, Емил Караниколов, главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на парламентарни комисии Менда Стоянова и Емил Димитров.

Борисов: Искам хората да са сигурни, че никой не краде

“Ще покажем на хората как от танкера до бензиностанциите върви горивото. Затова се направи координационен център в ГДБОП с цялата информация на едно място - агенти, шпиони, масиви.”

Така премиерът Бойко Борисов в петък даде старт на системата за следене на горивата. На презентацията бяха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов, финансовият Владислав Горанов, икономическият Емил Караниколов, транспортният Росен Желязков. Там бяха и шефовете на бюджетната комисия Менда Стоянова и на комисията за борба с контрабандата Емил Димитров, директорите на митниците Георги Костов и на НАП Галя Димитрова.

“Искам всеки да е сигурен, че никой не краде, защото сега има съмнения, че може в сговор цяла смяна да си затваря очите”, обясни Борисов. И посъветва и политиците да си мерят приказките.

Камери проследяват движението на танкерите, които докарват горива в България.
Камери проследяват движението на танкерите, които докарват горива в България.

“За широката публика не знам какво е известно, но понеже и на законодателната не е известно и чуваме приказки как са се изпуснали милиарди, как системата на митниците се пробива, поканили сме и депутати”, обясни премиерът.

До всеки човек

камера - това

решава въпроса,

посочи премиерът. “Камери ще записват движението на танкери, кораби и цистерни. Информацията ще се съхранява на специални сървъри”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. В координационния център в реално време ще се знае какво се случва на 40 гранични точки. Още преди да приближи до границата, в центъра ще е известно кой е собственикът му, с какво е натоварен, кой е получателят, има ли нерегламентирани доближавания до други плавателни съдове, обясни Бъчваров. Той добави, че един от софтуерите показва дори свързани лица, които са скрити - например общ счетоводител, доставчик, сметка или адрес във всяка точка по света. В координационния център работят заедно екипи на митниците, ДАНС, данъчни и Гранична полиция. Преди това липсваше стиковка между отделните служби, а сега работят заедно, а така се и контролират взаимно, обясни замисъла Борисов.

Той припомни, че центърът се изгражда от 2015 г. “Царете на фалирали банки могат да излязат и да кажат - защо сега. Имаше голяма съпротива срещу създаването на центъра”, каза още Борисов.

Системата все още не е напълно готова, стана ясно от думите на шефа на митниците Георги Костов. На всички измервателни устройства в данъчните складове ще се поставят камери, за да се елиминира субективният фактор, обясни той. Службите вече започнали да получават съгласие от дружествата за това.

“Ако те не разрешат на частната територия да сложим физически контрол, ако трябва, ще им качим дронове горе, ще ги снимаме и ще го докараме докрай. Надявам се, че и те не искат да им се месят имената в сив или черен сектор”, зарече се премиерът.

Той подчерта, че в момента държавата разполага с цяла армия, която

може да следи

и хваща

контрабандисти

“Дунав се наблюдава с 14 бързи катера, Черно море - с 12. Мигновено могат да отидат и да настигнат, както направихме с либийския кораб, да задържат и приберат”, обясни Борисов.

“Сега виждаме кораби, после ще видим и уредите, които разтоварват. Знам колко ви е трудно, едва в третия мандат намерихте сили да го направите”, обърна се към Борисов председателят на комисията за борба с контрабандата Емил Димитров.