Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Игор Шувалов
Игор Шувалов

Британец се крие със семейството си чак в Австралия, след като разгласил финансова информация за един от най-влиятелните руски политици. Никълъс Страйд моли австралийското правителство да приюти фамилията му, въпреки че вече им е отказано политическо убежище.

Той е работил по договор за бившия първи вицепремиер на Русия Игор Шувалов, но е издал тайната му за тръст от задгранични активи, съобщава в. "Гардиън". В продължение на осем години Страйд живее на пусто място, за да не бъде открит.

През 2006 г., когато Шувалов е бил икономически съветник на Путин, наема Никълъс Стрийд да работи

по обновяването

на двореца му

в с. Заречие край Москва.

Проектът включва изграждането на луксозна оранжерия, наречена "Зимна градина", а разходите за ремонта се изчисляват на над $140 млн., според noplaceforsheep.com.

През 2014 г., когато Шувалов вече е първи заместник министър-председател на Русия, Никълъс Страйд предоставя на журналиста Майкъл Вайс секретни документи. Те издават сложна схема на финансови машинации, включително съмнителни сделки за избягване на митнически такси върху материалите, внесени за реновирането на имота и изграждането на оранжерията. Британецът се представя като Лукас, а не с истинското си име.

Информацията показва, че през офшорни компании се купуват

строителни материали за

близо 2 млн. долара

от белгийски изпълнител, за да се подготви луксозната оранжерия. Компанията Glas & Metaal Engineering, която през юни 2011 г. подава заявление за обявяване в несъстоятелност и вече не съществува, се намира в Белгия.

През февруари 2006 г. е сключен договор за продажба на "стъклени панели и подпорни конструкции от неръждаема стомана и алуминиев външен портал" за остъклен купол и стени за оранжерията в имението, чиито сгради са проектирани от италианския архитект Джулиано Морети. "Лукас" предоставя и фактури на журналиста.

През 2010 г. Ник Страйд бил заплашен с “тежки последствия” за него и семейството му,

Никълъс Страйд с децата си
Никълъс Страйд с децата си

ако се опитат да напуснат Русия. Трябвало да останат, защото знае много за Шувалов. Страхувайки се за живота си, Страйд решава да избяга със съпругата си, руска гражданка, и двете им деца във Великобритания.

Британецът обаче решава, че Англия не е достатъчно далеч и се премества със семейството си в Австралия, където по думите им живели години без никакви удобства в отдалечен район в далечния Север на Западна Австралия. Семейството се криело и дори децата им не ходели на училище, пише в. "Гардиън".

"Пътувахме непрекъснато, докато не стигнахме до град Брум. Скоро намерихме безопасно място за живеене, където едно добро семейство се погрижи за нас – пише през 2017 г. дъщерята на Страйд Аня в писмо, което консултантът предава на "Гардиън". – В продължение на две години живеехме толкова изолирано от останалия свят, че забравих да общувам."

Аня, сега 18-годишна, казва пред ABC, че семейството й накрая се установило като бездомници на плажа и се отчайвали все повече, докато не свършили парите. "Мама месеше хляб и имахме консерви с ориз и печен боб... Така

живяхме три месеца... на

риба и ориз”,

казва тя.

На 17 януари журналистът Майкъл Вайс публикува няколко туитове, с които призовава Австралия да помогне в правно отношение на семейство Страйд. И разкрива Никълъс с негово съгласие, че е източникът "Лукас" на статиите за офшорни сметки и данъчни убежища на Шувалов в сп. "Форин Полиси".

Там политикът е представен като много богат, със състояние от 220 млн. долара, използващ активно офшорни схеми и банка в Киргизия, която днес не съществува. В интервю за "Ню Йорк таймс" през 2014 г. Шувалов отрича каквито и да било нарушения. Вицепремиерът твърди, че действа в съответствие с руските закони и задграничните му активи се управляват от "сляп тръст" – офшорна структура, в която акционерите не знаят нищо за холдинга и нямат право да му оказват влияние. Относно придобитите пари той допълва, че през 90-те години на миналия век е работил като юрист в частния бизнес.

Днес Вайс обявява името на Страйд в желанието си да му помогне като негов източник. Опасенията му вероятно са се задълбочили след отравянето на Скрипал и дъщеря му с новичок, както и други руски дисиденти. В същото време според решението на австралийския съд, който отказва убежище на британеца и съпругата му Людмила Ковальова, тя не е реално застрашена от преследване, ако се върне в родината си.

Страйд твърди, че семейството му е изчерпало всички законови възможности и той напразно е молил министрите по имиграцията в няколко правителства на Австралия да предовратят депортирането му заедно с децата в Обединеното кралство, а на жена му - в Русия.

В момента семейството

живее разделено

Той и синът му са в Югоизточна Азия, което показва, че се страхуват, че Австралия може да ги депортира във Великобритания, пише "Гардиън".

И двамата имат краткосрочна забрана за влизане в Австралия за превишаване на престоя си в страната с изтекли визи. Аня Страйд е все още на островния континент. Баща й се опитва да получи жителство в Австралия, Нова Зеландия или Канада, стига да е заедно със семейството си.

"Аз съм добър човек и имам прекрасни деца. Готов съм да направя всичко, за да върна живота им. Те изгубиха толкова много заради мен" – казва Никълъс Страйд и допълва, че иска да живее някъде без страх, нормално. "Не съм мъченик, а просто обикновен човек с всички несъвършенства и проблеми в живота като повечето хора. Понякога виждаш неща, които са толкова лоши, че трябва да действаш.

Направих го и

ме наказват”

"Гардиън" не е успял да се свърже с пресаташето на Шувалов до излизането на статията.

През март 2018 г., отговаряйки на въпрос на студенти за състоянието си и"своите недекларирани доходи", тогавашният вицепремиер казва, че е описал всичко в декларацията си. "Аз съм богат човек. И никога не съм се срамувал от това. Нашето състояние е напълно законно" – казва той и пита кой е изпратил студента да му зададе такива провокативни въпроси.

През 90-те години Игор Шувалов работи като старши юрисконсулт в ALM Consulting, а от 1995 г. е директор на адвокатска кантора ALM. През 1997 г. Шувалов е назначен за

ръководител на отдела в Комисията за държавна собственост,

а през следващата година оглавява Фонда за руска федерална собственост. Наред с няколкото луксозни имота в Русия, които е декларирал, той посочва през 2016 г. - вече като държавен чиновник - и две къщи в Австрия (1479,84 кв. м) и Великобритания (483 кв. м). Според руското сп. "Форбс" богатството на Шувалов е 220 млн. долара.

Името му нашумя и покрай пикантния факт, изнесен от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, че докато е бил вицепремиер, е пътувал с частен самолет, който ползвала и съпругата му, за да води кучетата им на киноложки изложби в чужбина.