Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДРИ: БЪЛГАРИЯ ОН ЕЪР
КАДРИ: БЪЛГАРИЯ ОН ЕЪР

Близо година холандецът и жена му мизерстват без ток и вода в стар бус край Кошарица

Аз съм боксьор, бил съм се с Мохамед Али", казва преди около седем години едър русоляв мъж на кмета на Кошарица. После вади пожълтял вестник и показва снимки от боксов мач с легендата Мохамед Али. Вестникът е от 1973 г. и отразява среща между Али и холандеца Руди Люберс в Джакарта. Тогава холандският боксьор удържа 12 рунда срещу непобедимия Мохамед Али.

В историята на бокса името на Руди остава като единствения бял боксьор, който не е нокаутиран от Мохамед Али, а губи мача по точки. Руди твърди, че след легендарния мач двамата стават приятели. Люберс участва в две олимпиади през 60-те години на миналия век, а в родината си е непобедим на ринга цели 25 години, името му е легенда. От няколко месеца обаче 73-годишният

Руди живее като клошар в грохнал бус насред полето

край несебърското село Кошарица. Компания му правят тежкоболната му жена Риа и поне 20 бездомни кучета, за които възрастната двойка се грижи. Руди и половинката му спят върху кашони, нямат ток и вода, къпят се само лятото в реката, разказват хора от селото.

Миналото лято в Кошарица пристига екип на холандска телевизия и прави филм за бившата боксова легенда. Местни подозират, че журналистите са пратени от сина на Руди. Тези дни той отново пристига в България, след като телевизия "България он ер" прави репортаж за бедстващия холандец и жена му, а в Холандия бившият колоездач Рини Вакманс организира благотворителна кампания.

Историята за бедстващия в България боксьор-легенда бързо става топновина по всички холандски медии, стига и до Ройтерс.

За броени дни негови сънародници събират близо 20 000 евро за спасяването му. От няколко дни Руди е настанен в хотел в Слънчев бряг, а

Риа е приета

в болница,

за да се стабилизира. Едва тогава двамата ще бъдат транспортирани в родината.

"Той е интелигентен човек, но не говори много. Рядко споменава времето, когато е бил боксьор. На мен ми е споделял два-три пъти, когато е идвал в кметството", разказва пред “168 часа” кметът на Кошарица Павел Павлов.

Холадецът пристига в несебърското село преди около 7 години. В модерната си каравана води жена и син. Семейството се настанява в една от най-хубавите къщи в селото, която се дава под наем, собственост на германец. Заживяват като повечето чужденци, с които в Кошарица и около селото е пълно.

Мястото е туристически район, съвсем близо до Несебър и Слънчев бряг, а голяма част от апартхотелите в района са изкупени от британци и руснаци.

Руди обаче започва да събира

бездомни кучета,

които се множат с всеки изминал ден. Положението става нетърпимо и стопанинът на къщата гони холандците от имота си.

Тогава семейство Люберс наема къща във вилната зона на Кошарица, известна с тузарските си имоти. Там през последните години живее и фамилията на несебърския бос Митьо Очите. Боксьорът обаче бързо превръща вилата в приют за кучета.

Местни твърдят, че пускал четириногите и в стаите и съвсем скоро луксозната вила заприличала на свърталище за клошари. Това, разбира се, не се харесало на собственика, и бившият боксьор и жена му отново останали на улицата. Междувременно синът им си заминал за Холандия.

"Допреди 1 г. живееха във вилната зона, но хората непрекъснато пускаха сигнали в полицията заради кучетата им. Говореше се, че заради буйния си нрав Руди посягал и на жена си, но това са само слухове.

С нас винаги е бил любезен,

поздравяваше, все повтаряше "Окей, окей", казва кметът на Кошарица.

От полицията потвърдиха пред “168 часа”, че са получавали сигнали, но само заради десетките кучета, които се навъртали около боксьора. Не веднъж четириногите са били извеждани и настанявани в общинския приют. Руди обаче завъждал нови.

Останали без подслон, миналото лято Руди дотътрил стария си бус на около километър навътре от централния път за Кошарица, до близка гориста местност. Ходел пеша до селото на пазар, винаги пълнел торбита с храна и най-вече с алкохол, разказват местни. Всички в Кошарица обаче са на едно мнение - холандските пришълци били кротки хора и не създавали проблеми.

Самият Руди твърди, че разполагал само с шофьорска книжка, която е единствената му легитимация пред света. Преди време му откраднали паспорта и кредитната карта и така съвсем се закотвил в България. Не всички в Кошарица обаче вярват на тази версия. Според някои бившият боксьор отдавна е предпочел скитническия начин на живот като свой.

През 80-те години Руди е осъден за трафик на наркотици в Португалия и влиза в затвора за 4 г.

След като отново е на свобода,

вече не е на върха на славата, банкрутира и започва да

скита по света

Говори се, че е бил с жена си в Мароко, Египет, Ливан.

За историята с дрогата бившият боксьор твърди, че е признат за невинен и е реабилитиран. Дори смята да иска обезщетение от 55 млн. евро, макар че то не можело да компенсира преживяното. Но най-много го вълнувало да изчисти името си в родината.