Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франция също плаче за преврат

Възхитен съм от гражданската доблест на българските евродепутати, които (с малки изключения) гласуваха против венецуелския диктатор Мадуро. Но защо да спират дотук? Защо не поискат оставката на френския диктатор Макрон?

В Каракас имаше голяма демонстрация срещу Мадуро, но в Париж вече 3 месеца продължават протестите на жълтите жилетки срещу Макрон. Глухи ли сме за техния зов?

В Париж не е забелязан митинг в подкрепа на Макрон, докато в Каракас имаше огромен митинг в подкрепа на Мадуро. Твърди се, че бил два пъти по-як от на опозицията. Това не трябва да разколебава нашата солидарност с гладуващия венецуелски народ, но да не забравяме и за френския. Къде отиде онова “жо сюи франсе”?

Рейтингът на Мадуро е някъде около 50 на 50. Докато на Макрон е под 20 процента и продължава да пада. Французите вече го отписаха, докога ще го търпи българската общественост?

Ние сме хуманитарна държава и затова още отсега сме длъжни

да предложим на Макрон и чаровната му съпруга политическо убежище

На първо време може да му се запази апартаментът на Дянков в резиденция “Бояна”.

Убежище може да му предложим, пък после ще видим. Нали върнахме едни турски дисиденти на Ердоган, ще имаме ли сили да се опънем на следващия френски президент, например на Марин Льо Пен? Тя е доста люта, ами ако оттегли френските инвестиции и старите пежота? За щастие, самият Макрон не е балама и ще предпочете убежище в Москва, там е сигурно.

На Лондон не може да се разчита още от 1917 г., когато отказа убежище на руския император. На Карл Маркс са дали убежище, а на Николай Втори – не? Егати монархията.

Не е ли време да искаме оставката

и на английската кралица?

Шегувам се, разбира се – всички знаем, че кралската власт е от Бога и простолюдието не може да я оспорва. Затова пък властта на Мадуро е от избирателя и затова може. И трябва.

Вярно, той спечели изборите миналата година с 68 на сто, но те бяха опорочени. Ту ги насрочиха за декември, ту за април, ту за май. В един момент опозицията призова избирателите към бойкот. Следователно сега трябва да има нови избори, в които да не участват избирателите на Мадуро, или още по-добре самият Мадуро да си вдигне чуковете и да поиска убежище в Русия. Или да се кандидатира в Украйна. Щом Саакашвили може, защо не и Мадуро?

На президентските избори във Франция през 2017 г. нямаше бойкот, но затова пък двете водещи партии бяха елиминирани чрез коварен заговор на управляващия елит. Ръководството на социалистическата партия буквално я разпусна преди изборите.

После в последния момент извади компромат срещу кандидата на десницата. Така две трети от френските избиратели останаха на сухо и паднаха в капана на Макрон. С какво това е по-различно от бъркотията във Венецуела?

Явно легитимността на френския президент е също така проблемна, както и легитимността на венецуелския. В крайна сметка във Венецуела едната страна съзнателно и доброволно се отказа от състезанието, докато във Франция бе измамена.

Но ако са принципни и последователни, българските евродепутати са длъжни след Мадуро и Макрон

да поискат и скалпа на американския президент

Доналд Тръмп. И неговата легитимност може да бъде оспорена, тъй като на изборите през 2016 г. той получи с около 3 милиона гласа по-малко, отколкото Хилъри Клинтън. Това не е ли достатъчно основание за преврат?

Още на другия ден след като се закле като президент, многомилионна протестна демонстрация му поиска скалпа от името на американските жени. Самата Мадона обяви от трибуната, че мечтае да взриви Белия дом и хвърли тълпата в екстаз. И от този момент страната се раздира от противоречия, омраза и насилие - също като Венецуела.

Ако рейтингът на Мадуро е около 50 на сто, рейтингът на Тръмп се движи между 30 и 40. Против Тръмп са всички медии, еколози, феминисти и орнитолози. Даже Путин вече е разочарован.

Джордж Сорос, духовният баща на световната демокрация, отдавна не крие чувствата си. Ето какво заяви той на форума в Давос миналата година:

“Не само оцеляването на отвореното общество, но и оцеляването на цялата наша цивилизация е под въпрос. Възходът на лидери като Ким Чен Ун в Северна Корея и на Доналд Тръмп в САЩ има голям принос за това…”

Тръмп е като Ким Чен Ун? Какво чакаме тогава?

Да хвърли чичо си на кучетата?

В същото слово Сорос дебело намеква, че Тръмп трябва да бъде свален преди края на мандата: “…Трябва да е ясно, че аз смятам администрацията на Тръмп опасна за света. Но аз я смятам за временно явление, което ще изчезне през 2020 г. или дори по-рано…”

(https://www.georgesoros.com/2018/01/25remarks-delivered-at-the-world-economic-forum/)

“Или дори по-рано...” Какво повече е нужно? Защо родните евродепутати си правят оглушки?

Миналата година много от тях бяха обявени за “приятели на Отворено общество”. Приятел в нужда се познава, нали така? Не виждат ли, че оставката на Тръмп трябва да се иска в комплект с оставката на Мадуро?

Но ако се замислим, нима е демократично премиерката на Германия да кара 4 мандата подред? С какво тя е по-демократична от Путин, който също кара четвърти мандат? А от китайския президент Си Дзинпин, който явно вече е пожизнен? На този фон Мадуро с неговото скромно второ мандатче е направо Майка Тереза.

Но нека засега оставим Китай на мира, той е твърде далеч. По-младите ще кажат, че Венецуела е още по-далеч, защо сме се заели да я вкарваме в релсите? Може да е далеч, но

има неща, които

ни свързват

Например старият шлагер на Леа Иванова “Малката креолка от Венецуела”. Тази креолка е заседнало дълбоко в сърцата на строителите на съвременна България. Както се пее в песента, Тя идва в България на фестивал, но е прикована към стол. И накрая си тръгва напълно здрава – явно благодарение на безплатната по онова време българска медицина. Даже са й дали чисти чаршафи без пари.

Във венецуелската опозиция преобладават именно “креолите” - потомците на испанските колонизатори. Креол е и временният президент Хуан Гуаидо, на когото така държи световната демократична общественост. Но дали той не е внук на същата тази малка креолка, за която се пее в песента? В последния стих има романтичен намек - един нашенски пич й маха на прощаване. Дали Гуаидо няма български дядо? Шансът е по-голям, отколкото при джакпота в тотото.

Но това е шега, както и целият този текст. Да не тръгнете сега да искате оставката на Макрон, скъпи евродепутати? Това ще ви изхвърли от следващите листи. Искайте скалпа на Мадуро, доволни ще останете.