Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първите треньори на момчето до един са учудени от поведението му на корта. То гледа право в очите, отговаря умно на въпросите и не бяга от предизвикателствата. Винаги е готов да остане още малко след края на тренировката, за да потренира още малко бекхенда си. Направо да не повярваш, че хлапето е от гръцки произход, като ги знаем южните ни съседи колко мразят да се трудят извън уговорения график.

Стефанос Циципас не е като повечето си сънародници. Желанието му за победа убива още в зародиш мързела. В противен случай никой нямаше да е чувал името му. Днес спортният свят говори за 20-годишния грък, който стигна до полуфинала на "Аустрелиън Оупън". Там батко му Надал го натупа, но никой не се съмнява, че именно Стефанос ще е един от тенисистите, които в най-близко бъдеще ще диктуват модата в елитния спорт.

Интересното е, че мачът му с номер две в света Рафаел Надал някак си остана в сянката на сблъсъка му с Роджър Федерер на осминафиналите на първия от турнирите за Големия шлем. Младокът прекърши с 3:1 действащия шампион Федерер и така

си запази място за първите страници

на спортните вестници по целия свят. Моментално беше изровена и емоционална история, свързана с мача между Циципас и маестрото на световния тенис. Преди 7 години, когато току-що е отпразнувал 13-ия си рожден ден, Стефанос отговаря пред камера на няколко въпроса, последният от които е кой му е кумир в тениса.

"Роджър Федерер, разбира се", възкликва Циципас, без и за миг да си позволи да помечтае, че един ден ще се изправи срещу своя идол и дори ще го надвие в четирисетов трилър. След този мач гръцкият тенисист повече не може да си живее спокойно сред средняците в спорта, които изкарват добри пари, отчитат се с по някоя победа, но не мечтаят за нещо по-голямо.

Стефанос Циципас е призван да наследи величието на древногръцките богове. Поне на външен вид го докарва, сега му трябват и успехите, с които да запише името си в историята. Младокът тези дни не спира да се кълне, че достигането му до полуфинал на "Аустрелиън Оупън"

не е мимолетно проблясване,

след което ще настъпи непрогледен мрак. Най-хубавото за българските фенове на тениса е, че той ще трябва да защити своите позиции именно на турнира в София.

Очаква се всеки негов мач да се играе пред пълни трибуни, но българите едва ли ще са мнозинство. Успехите му в Сидни съвсем нормално вдигнаха голяма пушилка в съседна Гърция.

Сънародниците на една от звездите на "София Оупън" вече планират екскурзиите си до София, тъй като в южната ни съседка не се провежда елитен тенис турнир и Циципас няма шанс да играе пред собствена публика.

Нищо чудно и от други съседни държави да пътуват, за да го гледат на живо. Той вече е звезда от международен мащаб. Успехите му въобще не изглеждат толкова изненадващи на фона на семейната история. Баща му играе тенис и е негов личен треньор. Мама Юлия Салникова е рускиня и бивша професионална тенисистка. А дядо му по майчина линия - Сергей Салников, е бивш футболист на "Спартак" и "Динамо", както и на руския национален отбор. Любопитното е, че Салников е в държавния тим, който побеждава България с 2:1 в

драматичен полуфинал

на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. Впоследствие СССР бие със същия резултат и Югославия на финала и така дядото на Циципас се сдобива и със златен олимпийски медал.

"Истината е, че никой от семейството не ме е притискал на всяка цена да се занимавам със спорт. Само че с толкова много добри примери около мен самият аз се чувствах задължен да продължа традициите. По-лесно е да пробиеш, когато родителите ти играят тенис и знаят точно какво трябва да направя, за да стана по-добър от останалите", разказва Стефанос.

Миналата година той за една бройка да се удави по време на ваканция на о. Крит. С негов приятел влизат да се къпят в бурно море и мъртвото течение

започва да ги

дърпа навътре

"Вълните бяха големи, но спасителите не бяха забранили на хората да влизат навътре. С един приятел започнахме да плуваме и малко след това усетих, че няма да мога да се измъкна без чужда помощ. Колкото по-бясно действах с ръце и крака, толкова по-навътре ме отвличаше морето. Добре че баща ми е видял какво се случва и дойде за нула време, за да ме измъкне от това премеждие. В онзи момент бях много близо до смъртта, гледах я в очите", не се срамува да си признае Циципас.

Сега гръкът го раздава усмихнат симпатяга, който се отнася с уважение към далеч по-успелите си съперници, но характерът му има и тъмна страна. Още в началото на своето изкачване към върха Циципас се прочува сред съперниците си като гамен с пиперлив език. След една драматична загуба от руснака Данаил Медведев младият Стефанос нарича съперника си "руски кучи син". Скандалът се раздухва и Циципас признава, че е избухнал, но не намира сили да се извини на колегата. Няколко дни по-късно се скарва и с чилиеца Кристиан Гарин, който изкрещява в лицето му:

"Ти не си добре с главата. Всички в АТП те мразят!"

Циципас явно се усети, че подобно поведение ще му донесе само проблеми, и рязко промени тона. А и победите започнаха да стават повече от загубите. Големият му успех е умението да намира общ език с феновете. Повечето от колегите му се ограничават да изпълняват рутинни задължения - автографи, пресконференции и някоя закачка с децата, които гонят топките. Стефанос отделя огромна част от свободното си време, за да контактува с феновете. И то на теми, които нямат нищо общо със задълженията му на професионален спортист. Понякога с часове отговаря и на най-неудобните въпроси, за да не губи връзка с почитателите си. Тези дни Циципас се снима гол, но моментално придаде тежест на фотоса с философските си разсъждения.

"Харесвам се

повече гол

Не го казвам напразно. Когато облечеш дрехи, веднага си поставяш характер. Дрехите са само прилагателни, те са показатели. Когато нямаш дрехи, си само ти, суров и не можеш да се скриеш", написа Циципас и съвсем естествено събра стотици харесвания и коментари под поста си. Хората го харесват, той си има таланта и младостта - нищо чудно да е следващата голяма звезда в тениса.