Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Йордан Симеонов
СНИМКИ: Йордан Симеонов

България и Македония ще работят за нулеви ставки за митническите тарифи, за да може да се стимулира стокооборота между двете държави. Това се договориха премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Македония Зоран Заев. 

България сложи на масата темата "Западни Балкани" по време на българското председателство на Съвета на ЕС, колкото и да не им се харесва на някои. Всички държави го отчитат. "Никой не вярваше, че може да се тръгне по този път, че за една година България и Македония ще се разберат и Македония и Гърция ще се разберат", заяви Борисов. Относно коридор №8 той посочи, че се разчита на експертизата на световната банка и този също ще стане факт до няколко години. 

Борисов благодари на Европейската комисия, на Европейския съвет и на европейските лидери за дадената европейска перспектива на страните от Западните Балкани. 

"Никой не вярваше и ни съветваха да не избираме тази тема, за да имаме успешно председателство , но не само че избрахме най-трудната тема, но и председателството ни беше успешно", подчерта Борисов. 

Заев пък обясни, че е имал "приятелска среща" с неговия добър приятел - Борисов. "Още веднъж искам да изразя огромна благодарност на българския народ и на премиера Бойко Борисов, защото това нямаше да бъде възможно без него", каза Заев и напомни, че от 27 години Македония чака за членство в НАТО. 

Той определи българите като истински братя на македонците. 

Приятелството между нашите държави никога не е било толкова голямо и съм сигурен, че ще се засилва, каза Заев. Двамата с Борисов отиват на концерт. 

Преди изявленията на двамата премиери министрите на културата на България Боил Банов и на Македония - Асав Адени, подписаха споразумение в областта на културата до 2020 г. По-рано двамата поднесоха венец на паметникна на Гоце Делчев в Борисовата градина по случай 147 г. от рождението на революционера. 

Очаквайте подробности.