Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В неделя към 15 ч екип на спешвия център в Казанлък отведе нападнатия бит Димитър Димитров (вдясно) в местната болница.
В неделя към 15 ч екип на спешвия център в Казанлък отведе нападнатия бит Димитър Димитров (вдясно) в местната болница.

83-годишната Иванка от Гурково, нападната в дома си от рецидивист, спи с брадва под възглавницата

Двамата възрастни от района на Казанлък, нападнати, бити и ограбени в последните 2 седмици, вземат мерки за самозащита, съобщиха самите те пред медиите.

Димитър Димитров от Казанлък, на 77 г., който бе нападнат в неделя по обяд, обяви, че ще си купи газов пистолет.

83-годишната Иванка Койчева, бивша готвачка от Гурково, която бе бита в дома си в нощта срещу 14 януари за плячка от 35 лева, вече обяви, че спи с брадва под възглавницата. На същото хладно оръжие разчита и дъщеря ѝ Мария, която се премести да живее при майка си след инцидента.

И в двата случая извършителите са цигани рецидивисти.

Нападателите на бай Димитър, бивш проектант от Института по хидравлика в Казанлък, се оказаха с по няколко присъди. По-възрастният - Ангел Иванов, на 43 г., призна, че излязъл на свобода преди 4-5 дни. Със затворническо досие е и аверът му Господин Георгиев, на 38 г.  

Ангел Иванов, на 43 г.
Ангел Иванов, на 43 г.

Двамата нападнаха пенсионера Димитър Димитров посред бял ден на безлюдно място, когато той се връщал от пазар в магазин от голяма търговска верига и за по-пряко минал по пътека през полето, която пресича и жп линията Карлово-Бургас в района на казанлъшкия кв. “Запад”.

Мъжете вървели пред него. Според разказа на бай Димитър те спрели да го изчакат и първо заговорили жертвата си, като поискали цигара и огънче. Тъй като възрастният човек се оказал непушач, му поискали 1 лев. Той им отказал с аргумента, че няма излишни пари, след което бил атакуван.  

Господин Георгиев, на 38 г.
Господин Георгиев, на 38 г.

Нападателите му най-напред го съборили на земята, след това го омаломощили с ритници и накрая го пребъркали и ограбили. Плячката им била 5 кг захар, кофичка кисело мляко, джиесем, 100 лева и фиш от тотото.

Местни твърдят, че това не е първо нападение на цигани над жители на Казанлък по тази пътека - през лятото две жени се били разделили по същия начин с по 20 лева всяка, но те така и не посмяли да се оплачат в полицията.

След преглед в казанлъшката болница се оказа, че Димитров е със спукана кост на носа от побоя. Той отказал прием и е пуснат за домашно лечение.

Жертвата на нападението е благодарен на полицията, която реагира веднага след подадения сигнал за инцидента. Униформени от Казанлък с 3 патрулки гониха в неделя нападателите из калните ниви, докато ги задържат заедно с плячката им.

Двамата рецидивисти вече били успели да си разделят по 50 лева от задигнатите пари на дядото.

“Нямахме пари. Не сме го пребили. Само го блъснахме и взехме, каквото трябва”, обясни пред Нова тв Ангел Иванов.

Подобна е и защитната тези на Кольо Рашков от Гурково - че не е удрял много жертвата си. Макар че ден по-късно жената трябваше да постъпи в университетската болница на Стара Загора, защото се оплака от болки в главата и гърдите. Те все още не са отшумели, но баба Иванка вече си е вкъщи.

Заради това, че нападението над Димитър Димитров в Казанлък е извършено в условията на опасен рецидив, случаят е поет от окръжната прокуратура в Стара Загора. С прокурорско разпореждане задържаните ще останат в ареста за 72 часа, след това обвинението ще поиска от съда постоянното им задържане под стража.  

Баба Иванка от Гурково
Баба Иванка от Гурково

39-годишният Кольо Рашков от Гурково, който влезе малко преди полунощ в дома на вече заспалата баба Иванка, пък бил излязъл от затвора преди 3 месеца. Той излежал досега зад решетките над 8 години по 10 различни присъди.

Тежките случаи от Гурково и Казанлък от последните 2 седмици са повод криминалисти да коментират, че нападателите озверяват и стават все по-дръзки - преди нападенията, побоищата и грабежите обикновено ставаха над самотни хора в малки и отдалечени села, сега техни жертви вече са и в зрастни хора от по-големи и оживени градове.

И там те също се оказват беззащитни.