Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТ ВИКТОР ИВАНОВ

От 4 години ме рекетират със записи да не наказвам фирми, които били свързани с Ангел Ангелов

- Министър Банов, вашият глас ли е на записа, публикуван от Елена Йончева?

- Трудно ми е да кажа, не съм експерт. Не мога да кажа и как е правен този запис, в какви ситуации съм записван, дали е сбор от ситуации. Просто не мога да кажа. Аз тогава като заместник-министър съм водил десетки оперативки по най-различни проблеми. Вероятно може да бъде събрано от много ситуации, всичко може.

- Разбирам, че според вас това е монтаж от различни разговори?

- Не мога да кажа. Зная, че от 4 години това момче Ангел Ангелов ме изнудва през други хора, че има записи с мен, че ще ги извади.

- А какво искаше от вас?

- Непрекъснато някакви хора искаха нещо, свързано с министерството, по един или друг проект. По този проект не налагайте наказание, по другия не налагайте, защото е на Ангел Ангелов, а той има ваши записи. Това е рекет в продължение на 3-4 години, на който, след като няма никакво поддаване, просто приключи.

- Самият Ангелов замесен ли е по някакъв начин в проекта с ларгото?

- Той беше директор на проектите и програмите и е участвал в придвижването на този проект.

- Какъв е точно случаят с тази неустойка от 750 хил. лв.?

- Не мога да кажа. Работа на юристите е да следят по кой проект и в кой момент има просрочие, да предложат мерки. Аз по тези въпроси не мога да бъда компетентен. Но това беше много труден проект със страшно много проблеми. Беше в края на програмния период и изключително много забавен, по времето на министър Петър Стоянович беше стопиран и след това правехме аварийни дейности, за да спасяваме разкопките, защото бяха изоставени на произвола. Стартира късно с малко време за изпълнение, влезе се на обекта през зимата при минус 15-16 градуса, а реално се работи на открито. Трудно се реализира и това решение със стъклата, което предложиха архитектите, защото са по технология, която преди това не бе използвана. Много труден проект, но сега всички туристи ги водят тук. Непрекъснато ги виждам, защото идвам пеша от министерството до Министерския съвет. За да се случи това нещо, беше изключително трудно и напрегнато, имали сме много тежки дни и нощи. Особено в студа, като се работеше и не можеше да се завършат работи, а ние искаме да се завършат качествено.

- Имало ли е опит от страна на консорциума, правил ремонта на Ларгото и когото съдите за 750 хил. лв., да разговарят с вас неформално, за да не им се налага санкцията?

- Не е имало опит. Те са идвали официално в министерството, правили сме срещи. Вежди Рашидов като министър правеше тези срещи, когато беше болен и го замествах, ги водех аз. Но основно си разговаряха с екипа, който отговаряше за проекта. И аз, и Рашидов, и целият екип на министерството сме целели да се осъществи проекта, да влезем в сроковете, да се разплати законосъобразно. Ако не успеехме да го завършим и да се разплатим, всичките тези 10 млн. лв. неразплатени отиваха да тежат на бюджета на министерството, който тогава въобще не беше кой знае колко сериозен.

- Само този консорциум ли е участвал? Има ли и други фирми, за които може да става въпрос в сигнала на Елена Йончева?

- Само този. Те какви подизпълнители са набирали и намирали, аз не мога да кажа. Аз съм се занимавал реално с обекта. Всеки ден съм ходил особено като го нямаше министър Рашидов и се лекуваше. След като се прибра, той ходеше всеки божи ден да се моли на работниците да приключат навреме.

- Как си обяснявате, че този запис срещу вас се вади точно в този момент?

- В изборна година, в която ние сключваме споразумение с Ермитажа за меча на Кубрат, с министъра на Франция за музея на острова на изкуствата, ние сме едно министерство, в което се случва нещо. И премиерът ни подкрепи, и то за най-важното, за проекти, за реални дейности. Но годината е предизборна и има удари, вероятно това е причината. Да ударят някъде, където се случват някакви неща, за да боли, да сменят темата. Продължават да ми пишат есемеси хора заради това, което направихме с портрета на Батенберг, това беше много сложна операция да откупим нещата на нормални цени. Явно ги дразни и

това са

политически

инфантилни игри

Някъде върви и давайте да блъскаме, пък те нека се обясняват след това. Ние да го почнем, пък той нека си говори, петното ще си стои.

- Вие имали ли сте личен конфликт с този Ангел Ангелов, докато е работил в министерството?

- Аз конфликти с хората нямам. Както виждате и сега, зная, че ме записвате и говоря емоционално. Аз горя в работата си, искам да направя това, което правя максимално добре, изисквам и от другите същото. Имали сме различни позиции по различни казуси, спорове. Пак казвам, че това са десетки оперативки, които съм водил, и ако ме е записвал на всички, може да извади и да изфабрикува и аз не зная какво, нещо ужасно сигурно. Това са разговори в ежедневната работа. Министрите и зам.-министрите не идват само на Министерския съвет и да ходят да режат лентички. И подходено по този начин, аз говоря емоционално и особено при тежки проекти има непрекъснато спорове и проблеми. Това е страшна динамика и в тази динамика гориш. Можеш всичко да кажеш, можеш да си изпуснеш нервите, можеш и да напсуваш.

- Какво ви каза Бойко Борисов сутринта, когато излезе записът?

- Аз му казах, че не се чувствам по никакъв начин виновен, нито съм накърнил с нещо държавния интерес. Напротив, имам самочувствието, че съм работил добре и си лягам спокойно всяка вечер, че всичко, което правя, го правя в името на обществения интерес. И то го правя със сърце. Ако това по някакъв начин е притеснително, оставката ми е депозирана на мига. Но не защото имам чувство за вина. Ако трябва, излизам.

- Притеснява ли ви проверка от ОЛАФ по този проект?

- Как ще ме притеснява? Този проект е проверяван толкова пъти, мисля, че и прокуратурата дори беше влизала. То какво ли нямаше по този проект - пък групи, които не го харесват, пък спиране. Целият проект вървеше ужасно. Ако си спомняте, едни от спиранията бяха заради обществени групи, които възразяваха срещу начина на работа, срещу консервацията. Този проект беше толкова проблемен и под натиск. Но така и трябва, все пак това е на пъпа на София и общественото внимание трябва да е ангажирано. Заради граждански натиск в хубавите летни месеци сме го спирали, за да го преправяме, да променяме консервацията. Това беше ужасно тегаво. Рашидов се разболя последните месеци. Беше ад. Всичко това се случва в края на програмния период и при опасност парите да бъдат загубени. Зимата, когато се работеше, беше ужасно студено, което пречеше на качествената работа. Беше ужасно тегаво, с много обсъждания и говорене. И в това говорене сме коментирали всички възможности какво да направим. Може и да съм казал по-тежки думи. Но ето, моите костюми се виждат колко струват - 250 лв. Купувам си ги от магазина до министерството, където хората ми правят и отстъпка. Аз идвам от театъра, работя с човешкото същество, с миналото и бъдещето.

Аз не работя

върху това да

взема два

лева от теб

И аз, и екипът се опитваме да правим нещо добро. Да вярват хората, че нещата се развиват. И като удариш по това, е елементарно и пошло. Те не хвърлят петно върху мен, хвърлят върху българската култура. Това е непочтено. Така, ако ще спечелят и мислят да управляват, жална ни майка на всички.

- БСП твърди, че случаят не е за тази неустойка, за която министерството води дело, а друг.

- Не мога да ви кажа какъв е този друг случай. Всичко е проверявано, нередностите по този проект са следени от граждани, от служби, минали са десетки проверки на всякакви органи. Обидно е, много е обидно. За съжаление, по този начин ще се връщат във властта.

- Защо свързвате атаката с това, че откупихте портрета на Батенберг?

- То явно ги дразни, жестоко ги дразни. И договорът с Ермитажа. Нали те са приватизирали приятелството с Русия и изведнъж ние правим договор с Ермитажа, с Третяковската галерия. Пък откупваме предмети, които са ключови за нашата история. Излизаме на световната сцена. Очевидно ги дразни и седи някой и казва: Дайте да ударим културата. Като пуснем там, ще отворим тема.

- Свързвате ли атаката и с това, че на Йончева бяха повдигнати обвинения за КТБ?

- Не искам да ѝ влизам в тона. Не зная дали Йончева е виновна, или не, има си органи, те ще си кажат. Аз се занимавам с политика от гледна точка на това да създам условия за развитие и самочувствие на българските граждани. Не се занимавам с мръсотии. Искам прокуратурата да влезе в министерството на проверка.

Искам всички

да ме проверят,

които могат да ме проверяват. От нищо нямам притеснения. Много добре зная, че говорейки и работейки, могат да ми се извадят от контекст изреченията. И друг път са ме записвали. Аз работя със сърце. Да, може би може да се работи и по друг начин - тихо, скромно, без много шум. Но аз не мога така и си зная, че винаги подлежа на такива простотии. След като има такъв тип простаци, които могат да направят такова нещо. Но няма как. Аз работя със страшно много хора. И имам уважение от голяма част от тях, дори тези, с които политически не сме в една посока. Защото винаги съм откровен. Това е моят стил. И когато някой започне да ми записва всяка дума и всяко движение, могат да излязат великолепни неща. Но мен това не ме интересува.

- Имаше ли проблеми в работата на Ангелов като директор?

- След като Вежди Рашидов го е уволнил, значи имаше проблеми. Какво повече да коментирам. Рашидов в първия мандат беше работил с него, взе го и през втория. За да го уволни, значи е имало нещо. Главно заради това, че прави записи на работни срещи. Това е ужас да се записва и да се фабрикуват някакви неща. Така не може да се работи. Но не мога и аз да започна да плюя обвинения сега.