Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Винаги ще е втора, защото мазето е пълно с призраци

На мен лично ми харесва, че БСП зае революционна поза. Тя направи гневен конгрес, удари яко тъпана и обяви война на мафията (демек ГЕРБ). И президентът силно се изяви.

Вярно, че това е по-скоро театро. Но какво от това? По-добре добро театро, отколкото скапано риалити. Българският народ обича здравата ръка, а Корнелия я размаха пред очите му. Тя все повече прилича на Жана д'Арк и все по-малко на Майка Тереза - тази роля вече е отредена за Мая Манолова.

Ако можеше Дядо Благоев да види България днес, веднага щеше да отвори шампанското.

Вече 10 години управлява партия на бивши комунисти от по-долния ешелон (ГЕРБ).

Главната опозиция (БСП) е от наследници на горния ешелон на БКП. Третата партия пък се води пак от наш човек, възпитан в духа на диалектическия материализъм. Остават едно 10 процента на случайността.

Просто факти. Нищо не иронизирам, нито критикувам –

това е България,

90 на сто филизи

на БКП. Опознай

я, за да я обикнеш.

Нинова не само стегна редиците на БСП, но и я изчисти от несвойствения джендъризъм, който й бе насила присаден.

Затова на предстоящите европейските избори БСП ще се представи по-добре от всички други соцпартии в ПЕС. Ако още я управляваше Станишев или може би Миков, БСП щеше да се изложи повече от братските партии в Германия, Франция, Италия, Холандия, които неизбежно ще се изложат.

Харесаха ми и други някои словесни ходове на Нинова – тя се обяви против концесиите и обеща да изкупи обратно българския бизнес на ЧЕЗ, само да дойде на власт. Лично аз смятам, че трябваше да ударим спирачка на приватизациите още през 2002-2003 година и съм го писал, но никой не ми обръща внимание и слава Богу. Виж, ако премиер го поиска, може и да го гръмнат.

За щастие на Нинова, БСП още дълго ще е втора и ще подсмърча на прага на властта. Нейният спор с ГЕРБ напомня парадокса на Зенон, при който

Ахил все настига костенурката и

все не може

да я надбяга.

И няма как да я надбяга, докато в мазето й е пълно с призраците на прехода.

Чета например “Визия за България” и в преамбюла виждам мъдри слова за поразиите на “неолибералния модел”. Само че кой го повика този неолиберален вампир в България? Кой покани Ран и Ът? Луканов от БСП ги покани.

После вампирът му изпи кръвта, но вече бе вътре.

Визията ще въвежда прогресивно данъчно облагане. Ура, само че кой въведе плоския данък? Кой отмени необлагаемия минимум? Станишев. Той пак бе на конгреса, изказа се, но не се разкая. И май пак ще е в листата. Затова БСП ще продължи да е втора.

Чета аз “визията” и на всеки два-три реда си спомням просташкия лаф - кой ми се изтропа в гащите? Гледам елита – все приватизатори! Камък да хвърлиш, все концесионер удряш.

Затова сред лявото простолюдие битува

митът за великомъченика Виденов.

Той единствен сред призраците на БСП дошъл на власт беден, тръгнал си пак беден. Единственият чист социалист.

Вероятно е така, но защо “чист социалист” да е синоним на “пълен провал”? По-провалено управление от това на Виденов историята не познава.

И на мен не ми е известно Виденов да се е обогатил, но с какво например се обогати Луканов? Знаете ли нещо конкретно? Аз не знам. А Иван Костов? Или Петър Стоянов? Или Желю Желев? Има ли нещо доказано и явно? Няма.

Истината е, че при Виденов се започнаха доста “приятелски” схеми, но не се довършиха, щото падна. Спомняте ли си Орсовата банка и Веска Меджидиева, която и до ден днешен се крие в ЮАР? А аферата с парите на Чорни? Всички те и още много други приятелски афери станаха под крилото на Виденов. А, и някой застреля Луканов.

Едва ли някога управляваща партия е правила толкова глупости.

Спомняте ли си, че Виденов забрани на държавни предприятия (тогава други нямаше) да си държат парите в частни банки? А всички отраслови банки, без които предприятията веднага умираха, бяха вече частни! Как може да си толкова сбъркан?

А фактът, че 1 месец преди президентските избори той вдигна банковата лихва на 300 процента и веднага след изборите пак я свали под 100?

Никоя валута не би понесла такъв шок. От този момент тръгна галопиращата инфлация, която издуха БСП от властта. Гениално.

Можеше ли да се избегне паричната катастрофа през 1997 година?

Много лесно даже – веднага след като дойде на власт, БСП можеше и трябваше веднага да започне да приватизира предприятия срещу левове.

Вместо да се обезцени, левът щеше да поскъпне.

Всички щяха да обменят долари срещу левове, а не обратното. Вместо това БСП отложи приватизацията с още 2 години, през които се зае да измисля как да разграби държавната собственост без пари.

И така измисли масовата приватизация и ремедетата, проклятието на прехода.

Призраци, призраци, призраци на прехода. И мазето на БСП е пълно с тях. Просто няма как партията да стане номер 1, без да ги разчисти.

Ето на, сега пак тръгнаха скандалите за нови строежи върху дюните по Черноморието. Кога обаче разграбиха тези дюни? Кога бе епохата на големите заменки?

При Тройната коалиция, начело със Станишев. И той пак бе до Нинова на конгреса.

Някои ще кажат – “да, ама заменките ги правеше ДПС. Това бе цената на коалицията”.

Добре, но

с кого ще управлява

БСП утре?

Да речем, че излезе пред ГЕРБ и вземе 100 мандата. Кой ще й даде липсващите 21?

Няма кой – пак ДПС. Вижте последния манифест на Доган – той призовава към още по-дясно управление от днешното! Още една коалиция на БСП с ДПС и вече нищо няма да я спаси.

Ако иска да се върне на власт и наистина да си приложи своята “лява” визия, БСП трябва да се бори за самостоятелно мнозинство, поне 121 мандата. Това означава някъде около 45 на сто от вота, с поне 15 на сто повече от днешните й най-оптимистични очаквания.

Ако БСП наистина беше лява партия, това щеше да е фасулска работа. Ние сме държавата с най-бедния народ и най-дясната икономическа политика в Европа. Уви, за българина това е резултат от делата на БСП, а ГЕРБ само претворява нейните идеи, продължава успешно “визиите” на Луканов и Станишев.

За да й повярват отново, БСП първо трябва да изживее истински катарзис, това театро не стига. Не вярвам, би казал Станиславски.