Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко подписаха споразумение за обучение на български лекари във Виена.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко подписаха споразумение за обучение на български лекари във Виена.

След 2 години ще имаме обучени български лекари, обеща на Борисов проф. Клепетко

До 10 българи ще получат нов бял дроб в клиника във Виена до 2020 г. Това договориха здравният министър Кирил Ананиев и шефът на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко на среща при премиера Бойко Борисов.

“Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи ще получават у нас животоспасяващото лечение”, заяви на срещата Борисов.

Тримата договориха през следващите 2 г. наши хирурзи от “Св. Екатерина” и пулмолози от ВМА да се обучават във Виена. Целта е в края на 2020 г. или

най-късно през 2021 г.

трансплантациите на бял

дроб да се правят у нас,

обясни Ананиев. Дотогава всяка година до петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани в болницата във Виена. “Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като нашите лекари преценят кои пациенти са най-спешни”, обясни Ананиев. Състоянието на пациентите ще се следи в болница “Света Екатерина”.

“Виждам, че България осъзнава и споделя важността на това да направим трансплантацията на бял дроб възможна в страната ви. Важна предпоставка за това е развитието на донорството.

Без органи не можем

да помогнем

на други хора. Централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко е важно да се даряват органи”, каза проф. Клепетко.

Споразумението вече е изпратено на Евротрансплант, а в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство на страната ни в организацията, каза още Ананиев. За да станем пълноправен член са необходими до 70 донорски ситуации годишно. През миналата година сме имали едва 16.

През май 2017 г. договорът с клиниката във Виена бе прекратен. Тя бе единствената, която приемаше българи за трансплантация на бял дроб. Междувременно починаха няколко пациенти.

Темата за възстановяването на взаимоотношенията ни с австрийската клиника се повдигна в началото на декември, когато България дари белия дроб на починала млада българка на Виена. Това предизвика голямо недоволство, защото у нас има листа с чакащи. Без налични специалисти обаче няма как да се направи оценка за съвместимост. Затова изходът в този случай бе или белият дроб да се предостави на друга страна по линия на Евротрансплант, или изобщо да не се използва.