Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валя Ахчиева
Валя Ахчиева

"Открито с Валя Ахчиева" временно пада от програмата на БНТ, след като обществената телевизия обяви вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика.

За да бъдат всички кандидати равнопоставени, медията е взела решение да свали съществуващото досега предаване от екрана. "Лично информирах Валя Ахчиева за решението", каза генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

Решението за конкурса е взето днес на заседание на управителния съвет и след обсъждане с ръководството на дирекция "Информация". Предложения новото предаване може да дава всеки един от журналистите, които работят в БНТ. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 г.

"Вече 60 години Българската национална телевизия е еталон за качествена и задълбочена журналистика. По същество конкурсът не е просто начин да "си сверим часовника" с най-добрите и успешни образци. Ние искаме да качим разследващата журналистика на следващо ниво, но също така да отворим честен и открит дебат за работата на гилдията като цяло", каза Каменаров.

"В същия времеви слот ще продължим да излъчваме силния документален формат "В кадър", донесъл не една и две награди на БНТ. Качествената разследваща журналистика има запазено място и във всекидневните ни публицистични предавания, както и в емисиите на "По света и у нас", каза още Каменаров.

По време на конкурса БНТ ще организира и широка дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации. На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опитът на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика.