Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Д-р Илиев, казват, че нямаме имунитет срещу новия грип у нас. Как да се справим с това?

- Имунитетът на българската нация е паднал главоломно и стремглаво надолу, защото целият начин на живот в нашето общество, като започнем от психическото натоварване и стигнем до вредните храни, които консумираме,

уврежда все

повече и повече имунната система

на всички българи. Децата, като по-несъвършени организми, реагират най-лесно на този феномен, който се явява в обществото. Това е проблем най-вече за Европа, САЩ и други индустриални страни, не само у нас.

Нещата ще имат много по-страшни последствия, дори могат да станат катастрофални. Трябва да се вземем в ръце като нация и да започнем

да наказваме сериозно всички,

които произвеждат и продават вредни за здравето на хората храни. Например аз имам дъщеря на 12 години, която не мога да убедя да се храни здравословно, защото повечето деца в нейното училище се хранят по един неправилен начин. Трябва да променим начина си на живот, и то най-вече заради тях.

- Какво може да приемаме, за да се предпазим от грипа?

- Има противогрипни препарати, които донякъде вършат работа, но само ако се приемат в съвсем началния етап на инфекцията. Те ще окажат своето положително влияние. Всички трябва да знаят, че истински противовирусни средства, които да унищожават вирусите, все още няма. Има вирусостатични препарати, тоест такива, които спират развитието на вируса, но не го унищожават. Това трябва да е ясно на всеки.

Човешкият организъм трябва да получи средство, което да спре развитието и разпространението на вирусната инфекция, а след това имунната система сама да се справи с този проблем.

А за да се случи това, ние трябва да променим храненето си, психоемоционалността си и да се стремим да живеем по-комфортно. Това се отнася най-вече за децата ни. Те са много натоварени в училище и в детските градини. А с този проблем трябва да се справим.

Защо моята внучка в 6-и клас в Швейцария изучава материал, който дъщеря ми учи тук в 4-ти клас? Нима швейцарските деца ще станат по-некачествени от нашите?

Защо децата трябва да носят чанти с огромна тежест, които не са адекватни за техния ръст и физически качества? Всичко това трябва спешно да променим. Министерството на образованието трябва да назначи мислещи и отговорни хора. Трябва да се подобри медицинското обслужване в училищата и детските градини, което ние за последните 30 години сериозно компрометирахме.

- Има ли някакво лекарство, чрез което да укрепим имунитета си?

- Аз съм привърженик на т.нар. ортомолекулярна медицина. При една грипна епидемия трябва да се повишат дозировките на витамин C. Профилактичната доза за едно дете от 8 до 10 г. е половин грам дневно, а за по-големите - по 1 грам.

Другата важна субстанция е цинк

- по 10-15 мг за по-малките и по 20-30 мг при по-възрастните на ден. Когато обаче е налице зараза с вируса, при възрастни лечението с витамин C може да достигне до 5 г и 60 мг цинк.

Като цяло трябва да се вземат бързи мерки и да не се подценява грипът. Затова се обявяват епидемии, за да се ограничи контактът на хората, особено в училищата и детските градини. Трябва да се изолират малките, но тук възникват и социални проблеми, защото дете спира да ходи на училище, но трябва някой да го гледа вкъщи, а това е проблем за много работещи родители.

Обществото трябва да си създаде необходимите защитни механизми, за да нямаме нежелателни усложнения, за каквито напоследък четем.