Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще бъде ли решен някога спорът Меси или Роналдо? Едва ли. Някога по същия начин се водеше война за това кой измежду Пеле и Марадона е по-близо до боговете на Олимп. Това е все едно да измерваш величието на Стоунхендж и Сфинкса.

В една друга, не по-малко важна класация обаче Роналдо е доста по-напред от своя вечен съперник. Става дума не за талант, не за голове, купи и медали, а за полезност. Да, Кристиано определено е по-полезен от Меси. И не бързайте да се възпламенявате от това твърдение. Бълхата направи велики неща за "Барселона", покори всякакъв вид лични рекорди, но приносът му се ограничава само и единствено до изковаването на величието на каталунския гранд. За сметка на това в аржентинския национален отбор той преживя само провали и разочарования. Стигна се дотам, че сънародниците му да го освиркват след поредната издънка на "гаучосите". Меси просто не е играл за други отбори, за да имаме по-добра база за сравнение, но неудачите му в националния тим не са в негова полза.

А какво да кажем за Роналдо! Може да звучи ужасно шаблонно, но е истина, че

това момче е с

два златни крака

Целият е направен от благороден метал, ако се съди по всички велики дела, които свърши за отборите, които имаха щастието да го притежават. Да минем набързо през изявите му в националния отбор - той спечели европейското с Португалия и се изравни с Мишел Платини във вечната голмайсторска листа.

Клубните отбори, през които премина Кристиано, също има много какво да разказват. Няма смисъл да се връщаме чак до периода му в "Манчестър Юнайтед", където

спечели каквото имаше да се печели

По-интересен е сравнително пресният му трансфер от "Реал" (Мадрид) в "Ювентус". Мнозинството от работещите хора по тази земя няма как да не изпитат злорадство, ако на предишната им работа нещата зациклят малко след като са напуснали. Един вид става ясно колко съм бил незаменим и как всички ще плачат, че вече не съм на борда. Ако е от тази група, португалецът се е насладил на страхотни емоции.

"Реал" (Мадрид) буквално се разпадна на съставните си части след края на ерата "Кристиано Роналдо". Някои ще се запънат, че проблемите на испанския гранд са свързани и с напускането на Зинедин Зидан. Това също се отрази на отбора, но другата липса нанесе далеч по-болезнена рана на колоса от Мадрид. Сега няма кой да бележи от всяка възможна ситуация и да дърпа локомотива като мощен дизелов двигател. Бензема и Гарет Бейл не са на ниво, вечната надежда Иско също е в лоша форма, другите не стават за лидери.

Статистиката също може да се намеси в полза на горните твърдения. Босовете на "Реал" (Мадрид) сигурно се изчервяват всеки път, когато погледнат временната голмайсторска листа. На първите две позиции са звездите на вечния враг - Меси и Суарес. А играч на "Реал" (Мадрид) се забелязва чак на... 15-о място. Бензема се е заковал там с едва седем попадения от началото на сезона.

Головата немощ на наличните играчи

моментално се отрази на Кралския клуб, който е на цели 10 точки от лидера "Барселона".

Кризата е стряскаща, а босът Флорентино Перес вече не твърди така убедително, както преди година, че е постъпил разумно, шиткайки за малко над 100 млн. евро Роналдо на "Ювентус". Тогава шефът на "Белия балет" намекна, че колкото и да е гениален Кристиано, годинките се трупат и той все повече ще губи от блясъка си. Прогнозата му се оказа ужасно лоша и Перес си пати от нея. Сега се чуди как да запълни огромната пробойна, зейнала след напускането на

носителя на 5

златни топки и

4 златни обувки

Ще се пръскат космически суми за привличането на Еден Азар от "Челси". Ще трябва да бъде похарчено галактическо имане и за Неймар. Подобни извънземни трансфери обаче съвсем не са сигурни, а отсега е ясно, че и тази година "Реал" ще се размине с титлата в Примера и остава единствено битката за пореден триумф в Шампионската лига.

Но да оставим Перес сам да си разрешава проблемите и отново да съсредоточим вниманието върху Кристиано. Той спази традицията, предизвиквайки истинска революция в новия си отбор. След неговото пристигане в Торино всичко се промени. Няма да е пресилено да се каже, че целият град живее с различен ритъм. Местният бизнес много бързо се ориентира миналата година, заливайки пазара с продукти, които по някакъв начин могат да бъдат свързани с една от двете най-големи футболни звезди в наши дни. Плакати, чаши, книги, топки, шалове и всякакви други джунджурии се купуват като топъл хляб от туристите.

Лъвският пай съвсем естествено отива за клуба, който има щастието да притежава в колекцията си подобен обработен диамант. "Старата госпожа" още в първите дни си върна значителна част от платените 100 млн. евро на Реал" (М).

Феновете изкупиха като топъл хляб

екипите с името на новата звезда на клуба и се наложи да бъдат поръчвани нови и нови пратки. И ако това ви се струва алъш-вериш на дребно, то фондовата борса също реагира "емоционално" през август, когато стана ясно, че Роналдо пристига в Италия. Акциите на "Ювентус" моментално рипнаха нагоре и цената на клуба стигна 1,035 млрд. евро, което е рекорд за клуба, откакто беше качен на фондовата борса през 2001 г.

Самото пристигане на Роналдо беше по-бляскаво и по-отразено в медиите, отколкото визитата на папата в някоя силно набожна католическа държава. Феновете задръстиха летището, а шефовете на водещите медии свикваха през час спешни съвещания, за да бъде доизбистрена стратегията за отразяването на всичко, свързано с футболния полубог, след стъпването му на италианска земя.

Парите, колите и скъпите имоти не са всичко на този свят - ще кажат по-старомодните фенове на футбола. Кристиано има отговор и за техните философски терзания. Гелосаният футболен гений преобрази в емоционално и футболно отношение "Ювентус". Да, "Старата госпожа" беше солиден отбор и преди това, но сега е абсолютен хегемон и у дома, и на международната сцена. Едва ли някой ще се учуди, че букмейкърите дават най-големи шансове именно на италианския гранд да спечели Шампионската лига.

У дома доминацията е още по-смазваща

С Кристиано в състава "Юве" постигна рекорд по спечелени точки в рамките на една календарна година. В края на 2018-а португалецът заби два гола за трудната победа над "Сампдория" и така тимът му натрупа общо 101 точки за 12 месеца, което не е правил никой друг отбор в Серия "А".

Още по-добре започна 2019 г. за Роналдо и съотборниците му, които победиха с 1:0 "Милан" във финала за Суперкупата на Италия. Познайте кой вкара единствения гол в мача и хвърли в екстаз препълнените трибуни на ст. "Крал Абдула Спортс Сити" в Саудитска Арабия!

Това беше първият трофей за Роналдо с екипа на "Ювентус", но със сигурност няма да е последният. Португалецът прави точно това, за което беше купен. Помага в трудните моменти, когато играта на останалите звезди в тима не върви. Впрочем рекордьорът по златни топки задмина колегите си в тима по голове, асистенции, гениални отигравания...

В момента дели първото място в голмайсторската листа на италианското първенство с Дуван Сапата, но нали не се съмнявате, че голаджията на "Аталанта" ще трябва да преклони главица пред сабята на португалската мегазвезда. Да не пропуснем факта, че е втори по асистенции в Италия след Сусо от "Милан".

Където и да го боднеш, все

успехи потичат

И това, при положение че Кристиано изглежда доста променен на терена.

Съвсем съзнателно е скъсал с периода си на тотален егоцентрик, който така му отиваше в Кралския клуб. Там всички трябваше да играят в негова полза и да му подават на празна врата, за да не се откъсва големият му конкурент Лионел Меси в яростното съревнование кой повече ще вкара.

Сега Роналдо демонстрира поведение в стил отборът над всичко друго. В мачовете на "Юве" си личи как опитва постоянно да комбинира с Диабала и дори когато има добра възможност да изстреля някое от смъртоносните си торпеда, първо се оглежда дали не може да качи топката на главата на Манджукич. Суперзвездата се изхитри да подсили ефекта от новото си поведение на терена, обяснявайки се в любов на съотборниците си.

"Това е най-добрият колектив, в който съм играл. Всички сме равни, скромни и искаме да печелим. Като едно семейство сме", засвири Роналдо по романтичната струна на феновете на "Ювентус". И колкото повече го заобичват те, толкова повече го намразват останалите тифози.

Ултраси на "Милан", "Интер" и "Наполи" организираха кампания срещу абсолютния лидер в класирането. Според тях настоящият и бъдещ шампион

се ползва с подкрепата

на реферите

Зад злобните подмятания обаче ясно личи отчаянието на привържениците, които са наясно, че с Роналдо в състава си омразният "Ювентус" едва ли скоро ще даде шанс на някой от останалите да се бори за нещо повече от второто място. Титлата е решена, но голямата цел е Шампионската лига. Няма проблем, бате Кристиано знае как се печели Ушатата и вече е направил план за следващия си голям успех, който да прибави още един рубин в тежката му корона.