Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиняемият Йордан Пенев каза в съдебната зала днес, че съжалява за случилото се.
Обвиняемият Йордан Пенев каза в съдебната зала днес, че съжалява за случилото се.

Приятелката му Миглена остава свидетел по делото

По искане на Районната прокуратура в Казанлък съдът в града наложи днес на 32-годишният Йордан Пенев най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Мъжът е обвинен за извършено хулиганство с изключителна дързост при управление на моторно превозно средство по първокласния път между Сливен и Гурково - нападение с брадва над чужд автомобил, който бил принуден да спре. Обвинението определя действията на Пенев, който е от ромски произход, като непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. При инцидента няма пострадали хора, за него в понеделник първо съобщиха от Министерството на отбраната.

Решението на Районния съд в Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Стара Загора, а служебният защитник на обвиняемия адвокат Юлия Гарибалди каза, че тепърва ще обмислят по-нататъшните си действия със своя клиент.

В неделя около 19 часа мъжът удари с брадва, която извадил от багажника на личния си автомобил "Опел Корса", предното панорамно стъкло и предния капак на лека кола "Ауди", в която пътували 5 курсанти от Националния военен университет във Велико Търново. По колата са нанесени повреди. Малко по-късно след подаден от курсантите сигнал автоболът на нападателя е спрян в прохода Хаинбоаз и Пенев - арестуван.

В колата със задържания пътувала и приятелката му Миглена Тодорова, на 33 години. По първоначална информация на прокуратурата, тъкмо тя е управлявала колата, а мъжът бил пътник. Курсантите, чийто автомобил пострада, твърдели точно обратното - зад волана бил Йордан, който още от Сливен карал провокативно спрямо тях - ту лъкатушел по осевата линия на пътя, ту ги задминавал и шофирал предизвикателно бавно пред тях, ту изоставал и им присветвал с фаровете на колата си.

На свой ред обратното обясни днес приятелката на Йордан - Миглена, която е бременна в 4-ия месец и е свидетел по делото. По думите й, тя самата има шофьорска книжка и управлявала опела, а предизвикателното поведение било на курсантите - 4 момчета и 1 момиче, които дори им показвали средни пръсти при изпреварванията. Според официалното съобщение на прокуратурата за случая, двете коли се били изпреварили взаимно по няколко пъти на пътя между Сливен и Гурково. На 7 км преди подбалканското градче опелът принудил аудито да спре, като спрял перпендикулярно на осевата линия и му припречил пътя.

"На Йордан му писна и ми каза да спра, за да види какво искат от нас тези хора. Той се притесни и защото съм бременна. Когато излезе от колата, срещу него излязоха двама мъже, които държаха той да види, че са с военни униформи. Тогава мъжът ми извади брадвата и стана, каквото стана", разказа вчера пред журналисти Миглена. Тя е от Лом и твърди, че се запознали с Йордан, чийто настоящ адрес е в котелското село Орлово, във Фейсбук. Събрали се да живеят заедно преди месец и половина, но нямат брак. Обвиняемият е каменоделец и работи по строежи във Великотърновско, стана ясно още в съдебната зала днес.

Разбира се, твърденията на всяка от страните при едно разследване може да бъде тяхна защитна теза, припомнят юристи.

Мъжът не отказа да отговаря на репортерски въпроси, докато изчакваше началото на заседанието. Той каза, че съжалява за стореното. Призна, че бил пил, преди да се качи в опела, но бе категоричен, че не той е карал, дори никога не е имал шофьорска книжка. Съобщи, че приятелката му е бременна.

От прокуратурата потвърдиха, че на двамата от опела и на шофьора на курсантите - Пламен А., на 20 години, са взети кръвни проби за алкохол и наркотици, но оказаха да съобщят резултата от тях. Поясниха, че ако се окаже, че Йордан наистина не е бил зад волата, обвинението леко ще се промени, но пак остава вероятността, ако бъде признат за виновен, той за получи затвор до 5 години, както и да бъде лишен от правото да упражнява определена професия или дейност.

Според обвинението, Йордан е извършил престъпление по чл.325 ал.3 във връзка с ал.2 и ал.1 от Наказателния кодекс. При извършения разпит обвиняемото лице било признало вината си. Очаква се производството по случая да завърши в най-кратки срокове, а по това обвинение Йордан можел да остане с мярка за неотклонение задържане под стража не повече от 2 месеца.

По-рано родители на курсантите от аудито от Сливен поискаха нападателят с брадвата да бъде обвинен в опит за убийство, а не в дръзко хулиганство.

Днес съдия Деян Илиев от Районния съд в Казанлък остави Йордан Пенев в ареста, защото прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е многократно осъждан - с 5 присъди за престъпления против собствеността. Сегашното му престъпление било умишлено. При последното си осъждане мъжът бил изтърпял наказание "лишаване от свобода" от една година и един месец, като излязал от затвора през януари 2013 г., т.е. била налице реалната опасност той да извърши ново престъпление. Съдът прие още, че доказателствата по делото сочат, че обвиняемият не пребивава постоянно на настоящия си адрес, от което направи извода, че той може да се укрие от наказателно преследване.

По-рано "24 часа" установи, че Йордан Пенев, който официално е ерген и няма деца, бил адресно регистриран при свако си в котелското село Орлово, но по думите на кмета на селото Наим Пашелов, не го били виждали там от 7 месеца. Сестрата на обвиняемия живее постоянно в Германия.

 

Йордан Пенен не отказа да отговаря на репортерски въпроси в съдебната зала и съобщи, че приятелката му Миглена Тодорова била бременна в четвъртия месец.
Йордан Пенен не отказа да отговаря на репортерски въпроси в съдебната зала и съобщи, че приятелката му Миглена Тодорова била бременна в четвъртия месец.
Съдът в Казанлък наложи днес на Йордан с брадвата постоянен арест, мярката подлежи на обжалване пред Старозагорския окръжен съд.
Съдът в Казанлък наложи днес на Йордан с брадвата постоянен арест, мярката подлежи на обжалване пред Старозагорския окръжен съд.
Приятелката на Йордан Миглена /вляво/ твърди, че тя карала опела, а курсантите се държали провокативно на пътя. С нея днес в Казанлък бяха и други роднини на обвиняемия.
Приятелката на Йордан Миглена /вляво/ твърди, че тя карала опела, а курсантите се държали провокативно на пътя. С нея днес в Казанлък бяха и други роднини на обвиняемия.