Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА ПРИЦЕЛ:  Кметът Веселинов помага на  Първанов в грижата за природата, но  хората искат да се погрижи и за мъртвите.
НА ПРИЦЕЛ: Кметът Веселинов помага на Първанов в грижата за природата, но хората искат да се погрижи и за мъртвите.

 

 

Коледните празници са символ на спокойствие и хармония, но няколко семейства в Попово не могат да им се зарадват.
Един прашен чувал с човешки кости, захвърлен сред боклуците в местно мазе, не им дава мира.
Родствениците на хората, чиито останки се намират в чувала, повече от година водят борба с институциите, за да може близките им да бъдат погребани в гробището и да намерят покой. Уви, по една или друга причина - засега напълно безуспешно.
"Месеци наред пред очите на гражданите на Попово се разиграва срамна история - по вина на БСП. Костите на трима антифашисти от Септемврийското въстание през 1923 г. - Петър Лазаров, Слави Гутев и Марко Николов, на чиято паметна могила доскоро политиците от левицата си правеха реклама с венци и цветя, сега са захвърлени сред боклуците. Ръфаха ги кучета, 
 

лазеха ги плъхове

Писал съм писма до кмета на града от БСП - Людмил Веселинов, до лидера на соцпартията Сергей Станишев, до Българския антифашистки съюз. Полза никаква", започва разказа си пред "168 часа" бившият шеф на Историческия музей в Попово Иван Атанасов.
Атанасов е далечен родственик на убития въстаник Слави Гутев. Не може да си обясни как напук на всякаква логика в днешно време премиерът и подкрепящият го в управлението на страната Волен Сидеров от "Атака" правят чупки пред "великия държавник" Тодор Живков, а поповските социалисти не искат да вземат решение за  

нещо елементарно и хуманно.

"Тук не става въпрос за идеология, а за правото на всеки човек да бъде погребан и да почива в мир. Плюс това Петър Лазаров, Слави Гутев и Марко Николов не са фигури, натоварени с негативизъм. До ден днешен на централна улица в града има бюст-паметник на Лазаров. Бил е чист човек. Заблуден или не, вярвал е в един идеал", категоричен е Атанасов и разказва накратко историята на тримата въстаници. През 1923 г. Лазаров ръководел в Попово отряда от четници, сред които бил и Гутев. По време на сраженията бил убит един стражар. Лазаров и Гутев тръгват към Южна България с намерението да емигрират. Край Елхово са заловени и
 

пребити до смърт със сопи

Заровени са там, но след 1945 г. костите им са пренесени в Попово. Към тях са прибавени и тези на местния въстаник Марко Николов.
"Пред местното читалище се направи каменна плоча с корито, в което бяха положени костите. Не беше кой знае какво, но изглеждаше прилично. Допреди година и половина на всеки 9 септември, 23 септември и 9 май на тази могилка политиците от БСП и другите леви партии поднасяха цветя и венци, правеха
снимки за медиите
Същата работа беше и по време на предизборните кампании. Така до пролетта на 2009 г. Тогава се разбра, че ще се строи ново читалище", припомня си родственикът на убития въстаник.
По проект е предвидено под новата сграда да има подземни гаражи. Така през юни 2009 г. идват багерите. Странно или не, никой от общинарите, с които е съгласуван проектът, не е помислил за костницата пред читалището. Съветниците от левицата също са "проспали" това. "А само месец по-рано, на 9 май 2009 г., от БСП поднесоха венци!", възмущава се Иван Атанасов.
Машините започват да копаят. Трошат плочата, покриваща могилата. Костите щръкват отдолу. "Гражданите възнегодуваха. Кметът спря строежа за малко, като
 

костницата остана отворена

през това време. Уличните кучета почнаха да влачат част от останките. На никого не пожелавам да види свои родственик така, както аз видях костите на Стоян", припомня си кошмара Атанасов.
Оттогава започва борбата костите на родственика му и на другите двама въстаници да бъдат погребани в гробището. "Не искаме никакви почести и слава. Да се направи един общ паметник в местното гробище, и това е. Но кметът от БСП не дава", обяснява той. Допълва, че никой от общината не е уведомил останалите живи родственици на тримата въстаници, че багерите ще започнат да копаят.
"Две седмици след случката с поругаването на костницата доведеният брат на Слави Гутев, живеещ в съседно село, случайно разбрал за разбитата могила. Дойде да пита в музея какво се е случило с тленните останки на родственика му. Човекът не знаеше, че те стоят на метри от него,
 

събрани в мръсен чувал

където са и досега - тъжно обобщава Иванов и допълва: - Какво е това кощунство?"
По нареждане на градоначалника костите са събрани в чувал и пренесени в местния исторически музей. Там са захвърлени сред вехтории. "От общината казват, че щели да правят някакъв нов паметник, музей и прочие. Това са пълни глупости! Кой в днешно време ще даде пари за паметник на комунисти! Пък и е глупаво. Тогава нали трябва да се направи паметник на репресираните от комунизма!", възмущава се Иван Атанасов.

 

Градочалникът с изключен телефон


"168 часа" потърси за коментар кмета на Попово Людмил Веселинов, избран от листата на БСП.
Поискахме да разберем защо вече една година по негово нареждане костите на трима антифашисти стоят в чувал между вехтории в мазето на Историческия музей. От общината обаче заявиха, че бил извън кметството. Мобилният телефон на градоначалника беше изключен.
Потърсихме коментар и от заместника му Гецо Гецов, който е шеф на местната структура на Български антифашистки съюз. Той също не беше открит.
Местни симпатизанти на левицата споделиха опасенията си, че е възможно костите да послужат за "предизборен трик" догодина по време на местните избори. "Нищо чудно тази гавра сега да е с определена цел. Догодина ударно да ги погребат, за да изпросят гласовете на "старците" и наследниците на антифашистите", възмущават се червените в Попово.

 И църквата възмутена


"Това е недопустимо! Не може човешки кости да се търкалят сред боклуците, вместо да бъдат погребани", заявиха пред "168 часа" свещеници от Попово.
Заради коледните пости те отказаха да дадат повече коментари, тъй като по това време канонът им забранявал.
"И аз съм говорил с местния поп, и на мен ми каза същото. Но в БСП явно това не ги интересува", тъжно обобщават родствениците на убитите въстаници, чиито останки стоят в прашен чувал в мазето на поповския исторически музей.

НЕЧОВЕШКО: Месеци наред чувалът с костите на  въстаниците се търкаля в мазето на музея.
НЕЧОВЕШКО: Месеци наред чувалът с костите на въстаниците се търкаля в мазето на музея.
Ттрагедия: По време на ремонта на читалището багерите счупили костницата и тя стояла отворена няколко дни.
Ттрагедия: По време на ремонта на читалището багерите счупили костницата и тя стояла отворена няколко дни.