Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър от нападението над испанец, защото говорел на родния си език.
Кадър от нападението над испанец, защото говорел на родния си език.

Британската полиция се готви за още по-голям терор след март

Антиимигрантската реторика, съпътстваща процеса по излизането на Великобритания от ЕС, изглежда, е мобилизирала престъпниците, които действат от омраза. Официални данни на британското вътрешно министерство показват, че расистките нападения в Обединеното кралство са се увеличили над 2 пъти през последните 5 години.

При това прави впечатление, че не всички такива случаи се квалифицират като расизъм. Обикновено нападателите биват съдени за причиняване на телесни повреди, но не и за

психологическия

тормоз, който

нанасят на

жертвите си,

показвайки им, че не са добре дошли в страната.

В такава ситуация се оказа и българският гражданин Илхан Ахмедов, който бе пребит в шотландското градче Мъсълбър от двама местни жители. Нападението срещу него се е случило миналия август, но до момента сънародникът ни си е мълчал в очакване извършителите да бъдат изпратени в затвора. След като преди дни разбира, че единият от тях ще остане на свобода, пуска в интернет кадри от нападението в знак на протест срещу съдебното решение. Видеото е от камерите на магазинчето на Ахмедов, в което на 11 август в 20,15 ч влизат двама пияни младежи. 28-годишният Роберт Клиланд и 24-годишният Крейг Дъглас настояват да им даде алкохол, но той им обяснява, че не продава. След това искат пари и Ахмедов разбира, че започва да става опасно. Натиска паникбутона и опитва да ги изблъска от магазина. 39-годишният българин е доста здрав и успява, но на улицата те го повалят и започват да го ритат и удрят с юмруци.

От разпространеното видео се вижда как жена му Айсел се опитва да му помогне, размахвайки метална пръчка срещу биячите, и как три коли подминават случващото се. От материалите по делото става ясно, че двамата избягват, след като минувач решава да се обади в полицията. Ахмедов остава да лежи на улицата окървавен със счупен нос и лицева кост. Полицията идва след около половин час. Нападателите са заловени по-късно благодарение на кадрите от камерите в магазина. От видеото става ясно, че Дъглас казва на Илхан и 37-годишната му жена: “Нима си мислите, че белите британци са малцинство, докато вие сте мнозинство? Това е нашата страна. Вие идвате тук от Полша или Литва и правите повече пари от нас”.

По време на съдебния процес и двамата твърдят, че не си спомнят нищо, защото са били пияни. Дъглас е осъден на 18 месеца затвор, докато Клиланд се отърва с 2-годишна пробация. Причината е, че по това време той е приемал валиум, който в комбинация с алкохол води до смущения в нервната система.

Пребитият Илхан Ахмедов СНИМКИ: АРХИВ
Пребитият Илхан Ахмедов СНИМКИ: АРХИВ
Затова, макар съдията да потвърждава, че е нанесъл сериозни щети на Ахмедов, не го изпраща зад решетките. Клиланд

ще трябва

да плати

компенсация

от 2000 паунда

на българина,

да положи 200 часа общественополезен труд и да премине курс за очистване от алкохол.

Сънародникът ни се чувства предаден от съдебната система във Великобритания. “Нападетелите ми казаха, че искат пари, след което заявиха, че аз съм малцинство и това е тяхната страна. Много съм разочарован, че единият не бе изпратен в затвора, тъй като това беше ужасяващо нападение върху мен и моя бизнес”, казва Ахмедов.

Преди две години 27-годишен испанец е пребит в английския град Борнмът, след като местен жител го чува да говори на родния си език. Докато го налага с изтръгната от съседна сграда дъска, 37-годишният Даниел Уей крещи

“шибани испанци,

говорете

английски”

След инцидента Томас Гил се връща да живее в родната Валенсия, но твърди, че е решил това преди нападението.

Българският гражданин Илхан Ахмедов разговаря с двамата англичани минути преди да го пребият.
Българският гражданин Илхан Ахмедов разговаря с двамата англичани минути преди да го пребият.
Няколко месеца по-късно научава от британските вестници, че Уей е осъден да му плати 800 паунда и да положи 150 часа общественополезен труд. Казва, че за четирите години живот във Великобритания не се е сблъсквал с друга форма на расизъм, но винаги е чувствал превъзходството на местните към него, защото е чужденец.

В лондонското метро пък мъж удари в лицето 31-годишен студент от Бангладеш и избяга. 33-годишният нападател бе хванат благодарение на видео, направено от друг пътник. На него се вижда как съпругата на пострадалия, която е испанка, хуква по перона след бияча и му крещи “кучи син”.

Расистките атаки

са насочени

главно срещу

източноевропейци,

но и срещу мюсюлмански жени и деца, казва Лиз Фекет от британския Институт за международни отношения. Някои популярни лица също станаха техни жертви през последните години. Тъмнокожата журналистката от Би Би Си Триш Адудо вижда в град Ковънтри как англичанин сипе расистки обиди срещу азиатски студент. След като се намесва, той започва да обижда и нея, а след това казва и на двамата: “Не сте ли видели резултатите от референдума за Брекзит? Вървете си в своите държави!”

Футболистът от “Манчестър Сити”

Рахим Стърлинг

отнесе обиди по

време на мач

от привърженици на “Челси” заради тъмния цвят на кожата си. Габонският нападател на “Арсенал” Пиер-Емерик Обамеянг пък бе замерен с бананова кора, след като отбеляза гол на “Тотнъм”.

Проучване показа, че случаите на дискриминация в английския футбол са се увеличили с 11% само за последната година. Общо за страната скокът е със 17%, като от март 2017 до март 2018 г. полицията в Обединеното кралство е регистрирала 94 098 престъпления от омраза. По данни на вътрешното министерство увеличението спрямо същите месеци на 2012 и 2013 г. е 123%. Експерти твърдят, че тази тенденция се дължи отчасти на подобрена работа при регистрирането на такива нападения, но също и на референдума за Брекзит през 2016 г. и няколкото терористични атаки през 2017 г. на Острова.

“Степента, до която престъпленията от омраза са се увеличили през последните години, е срамна. Това идва от самия връх. Разделящата ксенофобска реторика от политици и ръководители се превръща в обиди и насилие по нашите улици”, казва опозиционният депутат Дейвид Лами, който е част от проевропейската кампания “Най-доброто за Великобритания”.

Полицейският инспекторат излезе наскоро с доклад, в който се посочва, че има сериозни недостатъци в начина, по който органите на реда подхождат към такива престъпления, и те трябва да се подготвят за още по-голямо насилие след март, когато Великобритания напусне ЕС. Повод за тази прогноза е статистика, която показва, че около референдума за Брекзит през 2016 г. е имало ескалация на расизъм. Тогава полски студент бе наръган с нож във врата, защото говори на родния си език.

Депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс, известна с проевропейските си възгледи, бе убита от мъж, привърженик на неонацистка група. Убиецът извика в съда:

“Смърт на

предателите!

Свобода за

Великобритания!”

Смъртта на Кокс, която остави две малки деца, разтърси британското общество. След него водещите политици загърбиха различията си относно излизането на страната от ЕС и демонстрираха единство и страстите се успокоиха, но само за много малко. 

Убийството на депутатката Джо Кокс през 2016 г. хвърли в скръб Великобритания. Из страната бяха организирани места, на които хората да поднасят цветя в нейна памет.
Убийството на депутатката Джо Кокс през 2016 г. хвърли в скръб Великобритания. Из страната бяха организирани места, на които хората да поднасят цветя в нейна памет.

Неправителствена организация, помагаща на жертви на нападения от омраза, казва, че през последните две години се е налагало да се намесва около 300 пъти, тъй като пострадалите не са получавали адекватна подкрепа от органите на реда. В повечето случаи оплакванията от расизъм не се проверяват с необходимата спешност и комуникацията с пострадалите е много лоша.

На тези критики от полицията отвръщат, че са претрупани с работа, но се подготвят активно за много по-сериозни действия след Брекзит. Уахид Хан, зам.-началник на отдела в Скотланд ярд, който се занимава с престъпления от омраза, казва, че офицерите са започнали проактивна работа с обществени групи и провеждат разяснителни кампании в опит да спрат потенциалните нападатели.

От британската прокуратура пък твърдят, че

съдилищата

вече раздават

тежки присъди

за расистки посегателства и исканията на прокурорите за по-строги наказания са били одобрени в над 2/3 от случаите. Това е доказателство, че обвинението правилно изгражда своите доводи и предоставя на съдилищата необходимата информация, за да отсъждат справедливо, казва пред “Гардиан” старши прокурорът Крис Лонг, който наблюдава този вид престъпления.